Bilant de vacanta neprogramata

Vacanta de iarna vine, dupa cum se stie, odata cu Craciunul. Trece perioada sarbatorilor, trece perioada de lenevit si facut fiecare ce vrea, mancat la ore total neprogramate, vizionat filme pana la ore imposibile.

Nu stiu cum e la altii dar la noi asa se intampla in perioada sarbatorilor: ne culcam tarziu, copilul ne tine isonul, diminetile se prelungesc pana spre pranz si tot asa. Mie imi place o vreme starea asta de haos dar apoi imi doresc sa reintre totul in normal, sa stiu si eu o logica: mic dejun, gatit sau curatenie, pranz, somn de pranz, teme, cina si tot asa.

Ei bine, anul asta, desi vacanta se anunta de doua saptamani, Doamne Doamne s-a uitat spre copiii din tarisoara noastra si i-a simtit  cam necajiti. Asa ca a trimis niste zapezi. Nu mai mari decat stiam eu din copilarie dar destul cat sa se ingrijoreze adultii responsabili cu directivele si sa se decida inchiderea scolilor. Acum, ca multi copii nu au fost la scoala dar au fost pe derdelus, e alta poveste.

Bun, primele doua zile de vacanta Dante a spus uraaa,ce bine,  mai dorm dimineata. L-am lasat in pace, si-a facut cum a vrut programul, a mai repetat tabla inmultirii din mers, a mai facut un lego, a mai iesit la zapada. Apoi… in a treia zi: mama , maine merg la scoala, da? nu, ca sa vezi ca se prelungeste. aaa,nuuu, eu vreau la scoala!

Sa vezi si sa nu crezi, copilul deja anticipa o vacanta neplanificata.

Marea provocare pentru un parinte intr-o vacanta de iarna, mai ales neprogramata, nevoit sa stea in casa din cauza si de bebe mic si neamator de zapada, este sa umple si timpul copilului mare cu ceva. Nu sa ii faca program strict, dar sa il orienteze, atraga spre diverse activitati atractive, nepictisitoare si variate.

Cartile de la Craciun umplu deja canapeaua asa ca au ajuns rand pe rand sa fie rasfoite, citite.

Aventura lecturii a inceput cu cartea Domnisoara poimaine despre care am scris si o scurta poveste.

Un baiat numit Craciun de Matt Haig i-a atras pana la urma atentia si a inceput sa o citeasca, mai ales la ceas de seara. Si-a montat veioza la capul patului, isi ia o cana de ceai, isi aseaza pernele confortabil si cel putin o ora pana il ia somnul se lasa purtat de poveste. Dimineata a mai citit cel putin jumatate de ora. Ii place mult dar vrea sa o savureze pe indelete. Asa ca l-a apucat duminica seara si a incheiat-o odata cu vacanta.

Au fost citite si cartile Povesti din Padurea Muzicala care ne-au asigurat un fundal sonor potrivit dar si retete de bucate si multe alte surprize.

Cate o carticica in limba engleza a diversificat setea de povesti usurele si bune de umplut timpul si dezvoltat vocabularul.

Dante s-a adancit serios in colorat dupa ce am printat cateva planse. El spune ca s-a relaxat.

Construirea unui lego pe zi este iarasi o activitate care il tine ocupat minute bune, ba chiar si cate o ora dimineata si una seara.

O ora de desene animate au mai umplut timpul desi eu tot protestez la capitolul asta, uneori recunosc ca nejustificat.

A fost afara la zapada cand gerul nu a fost prea napraznic. Ii place grozav zapada si nu iarta nametii atunci cand ii intalneste in cale.

Antrenamentul la hochei l-a tinut in forma si disciplina si a acoperit si nevoia de socializare si intalnit cu colegii, fie ei si coechipieri.

Au mai venit in vizita la noi cate un coleg, cu mama din dotare ca doar si eu am nevoie de socializare si cafea vorbita, nu doar copilul.

In rest joaca cu Horia si cu pisica a acoperit timpul ramas. Au inceput sa se joace frumos impreuna, sa rada, sa faca ghidusii. Dante se dovedeste foarte atent si creativ la capitolul asta.

Pana la urma a fost o vacanta plina si nu am avut timp sa ne plictisim deloc.

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: