Doua “ele”

Erau frumoase,  rafinate, elegante si nobile. Se simtea asta din aerul maiestos cu care se plimbau, din siguranta de sine pe care o degajau cu fiecare pas, cu fiecare surâs. Erau femei pâna în cel mai mic detaliu, femei ce se simteau iubite si care iubeau.

images (2)Se tineau de brat, ca doua bune prietene povestind despre iubire, despre aventuri îndraznete dar, ca niste femei moderne ce erau, discutau mai ales despre afaceri. Desi cine le-ar fi vazut ar fi spus despre ele ca sunt întretinute, ca îsi câstiga banii usor, nu era deloc asa. Aveau propriile afaceri, erau deschizatoare de drumuri. Una o pornise de jos, cu sacrificii mari, cu renunsari de sine. Cealalta mostenea un imperiu si un blazon. Totusi nu se simtea nici o diferenta între ele.

Dupa ce am tras cu urechea si am aflat cum le cheama am ramas uimita. Una era Dona Alba iar cealalta se numea ciudat, Doamna T. Nu, uimirea nu venea din numele lor ci din însotirea celor doua si din nedumerirea de a le vedea aievea. Acolo, printre rafturile cu carti îsi plimbau cu nonsalanta fapturile ce au inspirat atâtea generatii de femei si care au dus la nebunii minunate din partea iubitilor lor.

download (1)Mi-am grabit pasii sa le prind din urma, sa le întreb despre feminitate, dragoste, pasiune… dar au disparut dupa raftul cu literatura româna si nu le-am mai vazut. Sau poate s-au ascuns în paginile cartilor? Acolo unde le era locul de fapt?

Daca vreti sa le descoperiti, dragi cititori tineri si dornici de cunoastere, va invit sa cititi “Dona Alba” de Gib I. Mihaescu si Patul lui Procust de Camil Petrescu. Sunt doua carti care mi-au fascinat tineretea si pe care le recitesc oricând cu placere. Sunt sigura ca si voi veti gasi inspiratie în paginile lor. Iar daca o carte este prea scumpa pentru puterile voastre, Semnul spre Carte ae tocmai acest scop: cartile sa ajunga în mâinile celor dornici de cunoastere dar care nu au mijloacele sa le cumpere.

Zilele trecute, mergând la biblioteca judeteana, am avut uimirea si bucuria sa aflu ca exista în holul institutiei un corp de bibloteca special amenajat pentru carti destinate donatiilor. Carti pe care oamenii vor sa le dea celor care au nevoie de ele. Am aflat ca multe astfel de carti au ajuns la oamenii de la sate.

Am profitat si eu de ocazie si am ales câteva carti ce am considerat a fi potrivite Semnului spre Carte. Urmeaza sa porneasca curând, împreuna cu cele câteva cumparate, catre intiatoarea proiectului, Sonia. Si voi puteti dona carti în cadrul acestui proiect. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.