Lectie despre dantura

Duminica dimineata în curtea bunicilor copiii au învatat despre corpul omenesc, despre functionarea acestuia si despre cum sa aiba grija de el. Cum este atras de acest domeniu, Dante a fost foarte atent la tot ce s-a prezentat în emisiune, mai ales la capitolul dantura si îngrijirea acesteia.

Ca orice copil, si el are etape si momente de împotrivire, chiar si la capitolul igiena. Sunt zile în care merge singur sa îsi spele mâinile si dintii asa cum sunt si zile în care acest lucru se face cu negociere si cu munca de convingere din partea mea.

Dupa ce s-a terminat emisiunea si-a dorit sa aiba si el o proteza dentara. Asa ca, vrând nevrând mi-am pus mintea la contributie si am început cu el lectia despre dantura.

Am desenat o plansa cu buzunare pentru fiecare dintisor, desenând si câtiva de rezerva. Copilul a vrut si câtiva cariati, ca sa arate la gradinita copiilor care au astfel de dintisori. El nu are nici un dintisor stricat si sper nici sa nu aiba.

Nu se putea fara Zâna Maseluta, asa ca am desenat-o si pe ea cum m-am priceput, sa fie vesela si ghidusa, asa cum probabil este în mintea copiilor. Lui Dante i-a placut foarte mult.

Dar nu am fost singura în acest demers ci am dat imediat fuga acolo unde stiam ca o sa gasesc cu siguranta informatii complete, în micul atelier de creatie unde totul se învata în joaca.

Asta pentru ca mi-am amintit de mulajul lor din fimo iar Dante exact asta îsi dorea, o dantura completa cu dintisori si gura.

Am modelat împreuna, ne-am straduit sa iasa cât mai bine, atât cât s-a putut cu pasta noastra modelatoare foarte foarte moale. Am folosit scobitori si fire de sârma pentru a face dintisorii mobili, sa poate fi scosi. Chiar daca nu am reusit cu toti, tot e bine si asa cum au iesit.

I-am vorbit despre radacina si structura dintelui, am apelat la Atlasul nostru despre corpul omenesc si a iesit o lectie foarte placuta si utila.

Exista si o urmare buna a acestei lectii: Dante s-a spalat aseara de buna voie pe dintisori, chiar înainte de cina. Eu i-am spus ca trebuia sa mai astepte totusi dar el mi-a dat o replica ce mi-a închis imediat gura:

– mama, eu credeam ca o sa fii mândra de mine.

Sigur ca sunt mândra de tine. Cum sa nu fiu? Dar asa sunt mamele, prea vor sa fie totul ca la carte uneori :).

Acum îmi doresc sa încerc si un experiment cu oua pentru a vedea cum se degradeaza coaja de la alimentele nesanatoase. Am si eu o curiozitate legat de acest experiment, nu doar el :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.