De la pasiune la afacere

set_fasii_hartie_quillingCâteva fâsii de hârtie, un pic de lipici, o rama de tablou si … restul e imaginatie, rabdare, creativitate si vointa. Cam asa s-ar rezuma, foarte pe scurt pasiunea mea. Prietenii mei stiu ca hârtia, cartonul, lipiciul si alte accesorii de acest fel reprezinta pentru mine cumparaturi de baza. Mai degraba intru într-o librarie decât într-un magazin de pantofi.

La început era doar o joaca. O provocare catre mine însami de a încerca, de a vedea ce îmi iese. Nu aveam un scop precis. Pe masura  ce învatam, ce lucram mai mult si ma perfectionam, din mâinile mele ieseau uneori niste frumuseti de care ma minunam chiar si eu când le priveam. Decoratiuni de iarna, tablouri cu flori de primavara, felicitari, crafturi si lista devenea din ce în ce mai lunga pe masura ce lucram mai mult.

Nu m-am oprit la o singura tehnica de lucru. Am fost si sunt într-o continua cautare. Simteam ca înca  nu am gasit acel ceva care sa ma defineasca cu adevarat, care sa exprime exact ceea ce vroiam eu sa exprim prin lucrarile mele.

Nu mi-am propus cu adevarat sa vând ceea ce faceam, dar pot spune ca am vândut cu succes câteva  tablouri si decoratiuni, atunci când am avut ca obiectiv asta.

Fotografie-0030Zilele trecute însa am simtit ca am gasit ceea ce cautam. M-a strafulgerat asa un entuziasm si un sentiment ca în sfârsit stiu ce vreau, stiu încotro vreau sa ma duca pasii. Am sarit în sus de bucurie, am împartasit celor câteva persoane de încredere cu care ma consult de obicei ideea mea. Reactia si încurajarile lor mi-au dat aripi.

Aripi da. Dar ce sa faci cu aripile când totul se reduce la bani? Atunci mi-am amintit de o sintagma mult vehiculata în ultima vreme: sa faci din pasiunea ta o afacere reprezinta cheia succesului.

Prin urmare am recapitulat: Am o pasiune? Am. Am o idee? Am. Am o afacere? Nu am. Dar pot sa am.

Solutia era chiar sub nasul meu. De fapt as putea spune tocmai sub nasul meu. Tocmai.ro îmi pune la dispozitie exact mijlocul prin care sa fac pasul acela înainte, pe care mi-l tot doream.

homepage-logo

Dar care este de fapt afacerea pe care îmi doresc eu sa o încep? Sa va explic. Este vorba de un Boutique cochet, micut, cu o atmosfera placuta si primitoare, cu un colt în care sa îmi astern propriul atelier de lucru, cu o canapea si masuta de ceai unde clientii sa poata rasfoi portofoliul meu, sau diferite reviste de profil pentru a face cea mai buna alegere. Cum ce sa aleaga? Ceea ce eu lucrez si vând: decoratiuni interioare lucrate manual. Exista un potential incredibil în materialele aflate la îndemâna noastra, la materiale reciclabile din care putem confectiona uimitoare decoratiuni pentru camera copilului, pentru birou sau chiar pentru dormitor.

Poate visul meu pare nebunesc. Dar oricât de nebunesc ar fi un vis, important e ca îl avem. Iar spre împlinirea lui pasii marunti sunt cei mai siguri. Am facut deci primul pas. Am fotografiat trei dintre cele mai dragi tablouri ale mele, am completat formularul de prezentare a produselor si am asteptat aprobarea anuntului. Care aprobare a venit imediat. Nu a trebuit sa astept prea mult si în mai putin de jumatate de ora tablourile mele aveau deja vizualizari. Sectiunea mobila – decor este foarte accesata asa ca nu ma surprinde. Este asta un pic mai mult decât nimic? Este. Am scos la vânzare tabloul meu pictat cu bradut albastru, stlizat, pictat în preajma Craciunului trecut si alte doua tablouri quilling cu inimioare, foarte admirate de catre cei ce le-au vazut.

Preturile le-am fixat dupa îndelungi calcule si socoteli astfel încât suma obtinuta sa ma ajute sa îmi achizitionez doua produse de care am mare nevoie pentru viitoarea mea afacere. Iar socoteala a iesit cam asa: 250 lei + 155 de lei = 405 lei.

Acum va întrebati probabil cum pot sa îmi încep eu o afacere cu doar 405 lei. Simplu. În primul rând am mare nevoie de un distrugator de documente. Nu, n-am intrat în posesia nici unui dosar secret pe care vreau sa îl distrug ci pentru ceea ce lucrez eu am nevoie de fâsii de hârtie. Multe fâsii de hârtie. Era o vreme când taiam manual, cu cutterul, aceste fâsii. Dar când ai o afacere nu îti  permiti sa mai pierzi timpul astfel. Am gasit o minunatie de distrugator de documente la doar 200 de lei. Da, este ieftin, va spun eu, pentru ca este un echipament profesinal ceea ce înseamna performanta si viata lunga.

Urmatoarea investitie pe care îmi propun sa o fac aste aceea în rame de tablouri. Aste deoarece de multe ori nu reusesc sa finalizez un tablou din cauza costului ridicat al ramei. Sau mai bine zis pretul de vânzare nu acopera si acest cost suplimentar astfel încât beneficiul meu sa fie unul rezonabil. Am gasit exact ceea ce cautam: rame de tablouri la doar 10 lei bucata. Pentru început voi lua cam 20 de rame pentru tablouri, ceea ce înseamna 200 de lei. Exact restul sumei încasate din vânzarea tablourilor mele. Bine, mai ramân 5 lei, pe care probabil îi voi oferi copilului sa îi puna în pusculita lui norocoasa.

Toata operatiunea s-a petrecut rapid, fara batai de cap si fara nici un cost. Eu sunt încrezatoare ca, având în vedere numarul mare de vizitatori de pe tocmai.ro, produsele mele se vor vinde cu repeziciune iar eu voi putea sa fac urmatorul pas pentru ca afacerea mea sa prinda contur.

Îmi place optiunea aceea de livrare gratuita si verificare a coletului, fiind explicate cu detalii fiecare din facilitatile oferite precum si posibilitatile diverse de promovare.

anunt tocmai

Desi eu nu am bifat optiunea de a schimba produsele contra a ceea ce îmi doresc, daca vânzatorul se va arata interesat de acest schimb voi profita de aceasta oportunitate fara sa clipesc. Pâna la urma mi se pare un schimb reciproc avantajos: omul se alege cu un tablou iar eu ma aleg cu ceea ce am nevoie.

Am zis ca merita consemnat momentul primului pas si printr-o poza edificatoare pe care ma grabesc sa o împartasesc si celorlalti.. Sustinerea si parerea lor conteaza foarte mult pentru mine. Cu tocmai.ro si cu cei dragi alaturi simt ca ma aflu pe drumul cel bun, acela pe care îl tot caut de atâta vreme.

Afacerea mea este pe  cale sa se deschida. Va astept în curând la un ceai în Boutiqe-ul meu, dar mai ales va astept cu multe comenzi.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.