Saptamana de austeritate

Sunt momente in care, dupa cum spune o vorba, ne trezim ca am ajuns la fundul sacului. In timpurile noastre ne trezim ca ajungem cu cardul pe zero. Ni s-a intamplat de multe ori asta, cred ca se intampla multora. Acum insa am constientizat si am luat-o ca pe o provocare, nu ca pe un motiv de disperare cum faceam alta data.

Am facut rapid inventarul a ce am prin casa si, desi aveam de unde sa ne ”imprumutam” nu am vrut sa apelez la rezervele constituite cu alte scopuri. Ca un facut chiar in aceste zile a scris si Laura Frunza despre O saptamana de post fiscal. Mi s-a parut ca ma incadrez la subiect asa ca am continuat jurnalul deja inceput.

Am avut insa nevoie si de cateva cumparaturi, asa ca am apelat la marunteiii pe care ii aveam stransi intr-un bol si la cei pe care i-am gasit din plin prin toate buzunarele si buzunarasele. Ne-au fost de mare ajutor, dupa cum se va vedea.

Asadar la inceputul saptamanii situatia era cam asa:

Rezerve in frigider: doua pachete de carne, un pachet de limba de porc ( 4 bucati, am folosit de doua oricate doua), doua pachete cu branza de vaci, un pachet cu vinete  si unul de ardei cu rosii.

Rezerve in camara: paste, orez, linte, mazare rosie, naut, gris, faina ( un bax pentru painea pe care o prepar la masina), gemuri , borcane de tocana de legume, cateva compoturi.

Duminica: Salata de vinete, supa de galuste, tocanita de cartofi cu praz si carne.

Luni: Mancare de linte, pilaf de orez cu legume.

Snițele pentru pachetul copilului de toata saptamana si ptr masa de luni seara alaturi de linte si orez

Prajitura cu iaurt (am avut doua sticle de lapte care s-au inacrit si nu m am indurat sa le arunc) cu gris si faina (din rezervele din dulap) – ne-a ajuns trei zile pentru micul dejun al copilului in primul rand.

            Cumparaturi: cate un kg de radacinoase (le-am tocat, asezat in pungi si bagat in congelator), un kg mere, 10  oua: total 20 lei

Marti :    mic dejun – prajitura cu iaurt, oua fierte

pranz: cativa cartofi prajiti pentru a completa lintea si orezul ramase de luni.

Paine cu unt si gem de gutui, ceai.

Miercuri: Supa crema de legume  cu crutoane , mazare cu cartofi, varza murata.

                 Cumparaturi: 2 kg cartofi, jumatate kg mazare, patru pesti macrou, jumatate kg biscuiti simpli: total 20 lei

Joi:  mic dejun: omleta, snitel (Dante nu a fost la scoala).  gustari: mere, paine cu gem.

Pranz: Supa crema de legume si mazare de miercuri

cina: iaurt cu fulgi de porumb

              Cumparaturi: 20 oua, iaurt de baut – 13 lei.

Vineri:  mic dejun – tocana de legume din camara, oua ochiuri

pranz: mamaliga cu branza.

cina (ora 18:30):  ciorba cu limba de vita, cartofi la cuptor cu carne de porc cu varza murata.

Sambata: mic dejun – humus preparat in casa, oua fierte, paine cu gem

pranz: ciorba , cartofi la cuptor, varza murata.

desert ( de fapt mai spre cina): tort de puncakes ( cu iaurtul facut din laptele care s-a inacrit), dulceata de                    capsune si crema de branza de vaci.

 

Duminica: mic dejun – humus, tocana de legume, omleta, tortul de clatite ramas

pranz: ciorba (pentru copii), macrou la gratarul cu aburi, mamaliga, usturoi (pentru mezin am folosit                             șalău)

seara budinca din paste cu branza de vaci si oua, iaurt cu fulgi de porumb

Luni: ciorba de legume, linte, budinca, paine cu unt si cu gem

Cateva mentiuni am de facut: soțul mananca la serviciu si micul dejun si pranzul, asa ca nu este luat in calcul la aceste mese (exceptand sambata si duminica).

Noi nu mancam foarte multa carne, in schimb mancam ouă din belșug, de aceea si desele cumparaturi de ouă. De multe ori se intampla ca la pranz sa mancam doar ciorba iar spre seara felul doi, in functie si de programul pe care il avem. Asa m-am obisnuit si imi este bine asa, iar Dante spune ca se simte plin dupa un castron de ciorba. Nu il fortez niciodata, cere el din nou cand ii este foame.

Intre mese eu nu obisnuiesc sa ronțăi nimic, copiii mai mananca cate un fruct sau o leguma(mere, banane , prune uscate si stafide). Cand pot fac si biscuiti sau briose fara zahar (eventual cu mere sau morcov) de casa pe care le mananca cel mic. Pentru el nu gatesc separat.

De obicei cina o luam dupa ce venim de la antrenamentul la hochei, in jurul orei 7 – 7:30 cel tarziu. Dupa cina nu obisnuim sa mai mancam altceva, decat pentru copiii daca cer.

Nu consumam lapte dulce decat foarte rar, de aceea nu se regaseste in meniul nostru ( cel mic este alaptat la san). In schimb iaurtul si branza nu ne lipsesc.

In cursul acestei saptamani nici un membru al familiei nu a rabdat de foame :), ba chiar as putea spune ca ne-am si rasfatat cu cateva bunatati usor de facut si ieftine. Se pare ca si cu un buget foarte redus se poate trai  bine, ba chiar putem vedea si avantajele: produsele ce erau date la o parte ( nu a fost neaparat cazul nostru dar se poate intampla) sunt valorificate surprinzator de bine, frigiderul se goleste si poate fi in sfarsit dezghetat.

Este o experienta de repetat, nu foarte des, dar din cand in cand face bine cate o pauza de cheltuit si cumparat, nu neaparat fortati de imprejurari ci si din proprie initiativa.

Voi cum va descurcati cand bugetul scade drastic? Ati experimentat o astfel de saptamana fara cumparaturi?

 

 

 

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

19 thoughts on “Saptamana de austeritate

  • March 16, 2017 at 6:52 am
    Permalink

    Super, Vali, v-aţi descurcat foarte bine! O să povestesc şi eu săptămâna viitoare cum a fost.

    Reply
    • March 16, 2017 at 6:58 am
      Permalink

      Si eu simt ca ne-am descurcat bine dar cel mai multumita sunt ca ne-am distrat si ca nu am mai fost apăsată de situatie cum eram in trecut. A fost pur si simplu din vina noastra pentru ca nu am fost un pic mai atenti cu finantele, asa ca ne-am asumat :).

      Reply
  • March 16, 2017 at 7:18 am
    Permalink

    Imi place ideea 🙂 Si eu fac des asa doar ca nu stiam ca se cheama post fiscal :)))
    Insa noi facem asta cumva haotic adica nu asa sa notez organizat cum ai facut tu. Si iata ca mi-ai dat o idee de articol. 😉
    P.S. Ma bucur ca va placut prajitura 🙂 Sa va fie de bine!

    Reply
    • March 16, 2017 at 12:37 pm
      Permalink

      Claudia nici eu nu am mai notat pana acum dar de data asta am vrut sa fiu organizata sa vad ce iese. si a iesit bine :). imi plac retetele tale pentru ca sunt simple si usor de facut de cele mai multe ori.

      Reply
  • March 16, 2017 at 4:58 pm
    Permalink

    Foarte bine te-ai organizat, ceva de genul acesta fac si eu cand ajung la fundul sacului. Intr-o vara in care baietii mei erau plecati la bunici, am incercat si eu un meniu de austeritate si am reusit sa ma descurc cateva saptamani cu 55 lei/persoana. Evident ca a iesit o serie pe blog care a fost citita cu interes, semn ca multa lume trece prin perioade mai dificile uneori. Si asta nu este vreo noutate 🙂 Poate gasesti ceva idei in acele meniuri, las linkul aici, daca imi permiti: http://www.blogdefamilie.ro/?s=meniul+saptamanal+de+55+de+lei
    Va imbtratisez si va doresc mult succes pe toate planurile!

    Reply
    • March 16, 2017 at 6:06 pm
      Permalink

      Multumim Mihaela ca ai impartasit cu noi si cu siguranta vor gasi si altii inspiratie pe viitor.

      Reply
  • March 16, 2017 at 6:12 pm
    Permalink

    Te-ai descurcat tare bine!! Şi chiar consistent meniul 😉
    Cred că voi încerca să fac şi eu humus. Am cumpărat tot timpul gata făcut şi mă tentează.

    Reply
    • March 17, 2017 at 12:44 pm
      Permalink

      se face chiar usor hummusul:il pun la hidratat o zi intreaga, a doua zi inainte sa se trezeasca familionul il pun la fiert in oala sub presiune si uit de el vreo trei sferturi de ora. inchid, las la racit. pana se dezmeticeste familionul l am aruncat in robot cu niste ulei, seminte de susan prajite sare si un pic (foarte pic) de usturoi. si gata, poftiti la masă :). ieftin si bun. de doua ori pe luna in wekend mai ales merge de minune.

      Reply
  • March 16, 2017 at 8:09 pm
    Permalink

    foarte bine te-ai descurcat! Si ai valorificat si stocurile existente!
    De curiozitate, mai aveti stocuri? Daca da, v-ati gandit sa mai serviti o sapt. asa pt golire si construit un minibuget de avarie ( fix pt situatii din astea? )
    V-ati gandit sa va schitati niste mancaruri ieftine la indemana? Si daca da, ni le dati si noua? 🙂

    Eu personal de mult timp nu am mai avut asa. E drept ca scriu bugetul de ani de zile si din salariul lunar aloc o suma pe fiecare saptamana pt mancare pt ca mancarea e una din cele mai importante pentru noi. Daca e sa tai, as vedea din ziua de salariu problemele si as taia imediat mobil si internet sau transport sau bugetul de distractii, astea fiind pe loc secundar – dupa mancare. Un abonament la mobil sau la internet pot reface peste 2 luni usor, dar stresul de a avea mancare de calitate proasta nu.

    Reply
    • March 17, 2017 at 12:49 pm
      Permalink

      sa stii ca stocuri nu mai avem, dar pana la urma asta si era ideaa,sa nu ne mai ramana nici conserve de iarna ca vine caldura si nu le mai mancam iar la toamna facem altele proaspete daca vom mai fi pe aici.
      de luni bune nu am mai ramas pe buget de avarie dar eu de obicei nu prea las manccare sa se strice, mai ales ca ne e destul de greu de mers la cumparaturi si folosesc la maxim tot ce am.
      la cumparaaturi intotdeauna pun pe lista intai chestiile de gatit: paste, orez, linte, naut, fasole. apoi carne cat sa mi ajunga doua sapt ( dar noi mancam putina carne) legume congelate si proaspete . abia apoi alte rasfaturi :). fructele le cumpar des, sa fie proaspete.
      calculele cu sumele nu imi mai ies, ca tot am impresia ca s au scumpit toate si ce luam inainte cu o suma acum le iau mult mai scumpe.

      Reply
    • March 18, 2017 at 5:18 am
      Permalink

      in Ro nu ai cum sa tai mobilul sau netul cand vrei tu, fiindca se fac contracte pe durata fixa si, daca vrei sa reziliezi inainte, esti obligat sa le platesti despagubiri.De asta noi nu avem abonamente la mobil, ci cartele.In general, in Ro e bine sa ai cat mai putine contracte posibil, fiindca ele sunt aproape intotdeauna in defavoarea clientului.
      eu in general gatesc simplu si low carb (supe, ciorbe, carne/oua/branza cu salata si ceva carbohidrati, paine putina, fara dulciuri).Mai ramanem si noi pe zero, dar de obicei am stocuri in congelator si camara si la gatit nu prea se simte.

      Reply
  • March 17, 2017 at 12:11 pm
    Permalink

    cât mi-aș dori să scap și eu de ce este în cămară…
    doar că la noi gătește soacra și, pentru că nu are ce face, se duce zilnic la piață, aduce de toate, pregătește rețete după paprika… nu mâncăm de două ori într-o lună aceeași mâncare…
    nu că ar fi rău, pare că sunt chiar răsfățată, dar văzând ce organizat și ordonat a fost totul la tine, chiar m-am simțit rău că nu pot fi atât de importantă încât să scap de tot ce am agonisit… și se tot strânge, fără a fi consumat….

    Reply
    • March 17, 2017 at 12:52 pm
      Permalink

      pai hai sa facem schimb: trimite o la mine vreo luna de zile si tu goleste camara :)))
      ma uit si eu pe paprika, imi pun in cap sa fac o reteta si ma trezesc ca fac tot cum stiu :)))
      pe mine ma doare cand trebuie sa arunc fie si o rosie, cand ma gandesc ca altii nu au ce manca. sunt atenta sa golesc periodic frigiderul, prilej pentru copil sa zica ca suntem saraci :))). dar ce fericire cand ne imbogatim din nou :))

      Reply
  • March 17, 2017 at 3:00 pm
    Permalink

    Am făcut întocmai, deja era crunt cum aruncam ”bucățelele” de salam, cașcaval, șuncă, etc, încă bune…Așa că am făcut ba o pizza cu ”rămășițe”, care a ieșit excelent, ba o prăjitură cu toate dulcețurile rămase prin borcane, iar din congelator am folosit toate legumele și carnea. Plus fasolea și lintea uscate din cămară. Și mălaiul. Și pastele. N-a trebuit să cumpărăm decât lapte, unt, ulei și pâine, ceva fructe și legume. Și cafea! Se poate și ajută atât bugetul, cât și casa, că se face loc pentru alimentele proaspete. Așa cum spui, nu neapărat că n-avem rezerve, ci pentru a nu mai risipi, a nu mai arunca, e și păcat, mai bine valorifici, dezvoltă inclusiv imaginația. Am o prietenă grozavă, toată ziua pictează la atelier, așa că a găsit o soluție și mai bună. O cantină în plin centru, curată și cu mâncare foarte bună. Porțiile sunt mai mici, dar măcar nu se mai îngrașă nimeni. Și elimină ronțăiala dintre mese, asta fiind cea mai bună afacere, îmi spune ea. Fără fursecuri, pufuleți și sucuri, ca până acum. Ca și noi, lăsa câte minim 500 lei săptămânal la market. La cantina-restaurant într-o zi oarecare, este 13 lei meniul. Cu ciorbă, friptură, garnitură și salată. Merită, cât timp îi rămâne pentru atelier și nu mai spală vase, etc. Chiar merită. 🙂

    Reply
    • March 18, 2017 at 9:01 am
      Permalink

      Mirela, eu sunt abonata la cele doua restaurante – cantina de la noi din oras. Cu copil mic si pe drumuri cu Dante de multe ori mi s a intamplat sa nu am nimic gatit. m au scos din impas cu buget mic si cu mancare destula pentru mine si copii. imi place ca nu e sarata mancarea, nu are alte adaosuri sau sosuri grele. e gatita simplu si ne place. decat sa ma dau peste cap sa gatesc, sa se lase cu asteptare oboseala si nervi e mult mai simplu asa.
      la noi pastele cu sos sunt salvarea de urgenta. chiar daca vine dante cu doi colegi dupa el de la scoala si nu am nimic gatit, toti copiii iubesc pastele simple. un sos cu usturoi si suc de rosii le e de ajuns, dacca s i putina branza rasa pe deasupra i am saturat. copiii iubesc mancarurile simple si nu treb sa ne dam peste cap sa gatim chestii complicate pentru ei.

      Reply
  • March 18, 2017 at 1:21 pm
    Permalink

    Eu fără să ştiu că se cheamă aşa, îl practic pe postu’ ista cu lunile, fiindcă n-am decât pisica. Numa’ că ei nu îmi permit să îi reduc bugetu’! :))))

    Reply
    • March 18, 2017 at 2:23 pm
      Permalink

      pisicii nu ii reducem nici noi bugetul :)))

      Reply
      • March 24, 2017 at 6:28 am
        Permalink

        Se pare ca la capitolul pisici nu ne lasa inima sa reducem vreun buget! Pikinii sunt si extrem de mofturosi, asa ca ei primeaza! 😛

        Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: