Vacanța la Lepșa
Ne-am dorit o vacanță relaxantă, odihnitoare, fără multă alergătură sau mers cu mașina. De aceea am ales o destinație apropiată de orașul Brăila. Noi am ajuns cam în trei ore dar se poate ajunge mult mai repede.
Localitatea Lepșa nu e o stațiune ci e un fel de sătuc care prin așezarea sa geografică atrage mulți turiști în orice anotimp. Locuitori din Brăila și Galați și-au construit acolo case de vacanță pe care le închiriază sau în care se duc de câte ori vor să evadeze din larma orașului.
Cu adevărat este o evadare când ajungi acolo. Așezarea între munți face ca peisajul să fie absolut superb dar face și ca telefonul mobil să nu aibă nici măcar o liniuță de semnal. În prima zi poate fi un pic bulversant dacă nu știi acest lucru dar apoi te bucuri și te relaxezi cu adevărat.
Există conexiune wi-fi în unele locații dar eu m-am făcut că plouă și nu am pomenit nimic despre asta după ce am aflat așa că telefoanele au fost folosite doar pe post de aparate de fotografiat. Și am avut ce fotografia.
Noi am fost cazați la o Vila Rose Marie aflată în marginea localității, la ieșire. Ne-a încântat de la prima privire pajiștea verde și mulțimea de flori din curte și de la balcoane. Nici nu am scos bagajele că eu și copiii eram deja pe iarbă. Horia s-a adaptat imediat, și-a luat mașinuța la plimbat, Dante și-a scos caietul de desenat și cariocile iar eu pur și simplu am stat și m-am bucurat să îi văd pe ei.
Sunt câteva puncte de vizitat prin împrejurimi: Mânăstirea Lepșa, Cascada Putnei, Rezervatia forestierã Lepsa-Zboina.
Am vizitat pe rând Mănăstirea Lepșa unde am poposit destul de mult, fascinați de peisaj dar și pentru că cei mici se simțeau tare bine acolo.
Cascada Putnei este într-un peisaj sălbatic și destul de spectaculoasă.
Traseul din Rezervația Lepșa Zboina este lung de 8 km dar noi nu am parcurs decat o parte din el, cât ne-au permis puterile și răbdarea copiilor. A fost totuși ușor de parcurs atât cât am mers, peisaje frumoase, popasuri din loc în loc.
Pe această cărare îngustă de munte m-am întâlnit cu o colegă de liceu stabilită de mulți ani in altă țară și care vine în vacanțe în România. Mă întâlnesc cu ea rar, odată la câțiva ani, prin oraș, așa că a fost foarte suprinzător să o întâlnesc acolo.
Am vizitat si Târgul Secuiesc
Am dat o fugă și până în Târgul Secuiesc pentru că aveam nevoie de un bancomat și era una din cele mai apropiate localități. Drumul este prin munți, cu multe serpentine, dar de o calitate foarte bună. Dacă nu ești fricos ca mine și îți plac provocările e chiar o plăcere să îl parcurgi. La întoarcere m-am relaxat și eu, deja știam la ce să mă aștept.
Vizita în Focșani, Crângul Petrești și Muzeul Etnografic
Pe drumul de întoarcere am vrut să mai facem câte un popas și astfel am ajuns la Muzeul Unirii din Focșani, în Crângul Petrești și la Muzeul Etnografic aflat în acest crâng. Am petrecut astfel o după-amiază călduroasă la umbra copacilor și pe aleile frumos amenajate.
Detalii tehnice si costuri
Câteva detalii tehnice privind cazarea și masa, așa cum ne-am organizat noi. Cazarea ne-a costat 420 de lei (70 de lei camera pe zi, noi am avut doua camere, doi adulți și doi copii).
Pentru că mi-am dorit să nu stau la cratiță și nici nu am vrut să car frigiderul și oalele cu mâncare după noi, am preferat să luăm prânzul la localurile din zonă.
La micul dejun ne-am mulțumit cu câteva șnițele de acasă, o bucată de cașcaval cumpărată de acolo ( e foarte bun și la preț accesibil), câte o roșie, un ou și cam atât.
Seara nu prea mâncăm consistent, mai ales dacă prânzul îl luăm târziu, după ora 15. Un fruct, o brânzoaică, un sandvici pentru copii dacă doresc, un iaurt.
La prânz în prima zi am mâncat la pizzeria cu specific italian din apropiere. Meniul diversificat, pizza foarte bună, preparatele cam scumpe dar gustoase (o supă 12 lei). Un prânz ne-a costat 150 de lei.
A doua zi am mâncat la un alt local din localitate, ceva de genul celor care erau odată de stat. Mâncarea bună dar nu excelentă dar prețurile mai decente (supa 8 – 10 lei).
A treia zi ne-am mulțumit doar cu pizza și a fost de ajuns.
Nu exista bancomat sau farmacie în localitate, sunt doar câteva magazine cu de toate și un târg cu fel de fel, așa că e bine să aveți în vedere acest lucru.
A fost o vacanță reușită, un respiro total de la cotidianul nostru. Ne-am confruntat și cu: indigestia mea (durere cruntă de cap, senzație de greu în stomac – am rezolvat cu pastile cu ghimbir pentru rău de mașină si ibuprofen de împrumut), canini ce răsar în gurița lui Horia (febră, apatie). Dar copiii au fost minunați, veseli, cooperanți, fără mofturi la dormit sau mâncare. Am înregistrat și o premieră: au dormit împreună, ca doi frățiori. Seara am citit împreună, așa cum visam să se întâmple de multă vreme. Chiar și prâslea a stat liniștit și a ascultat.
Mă gândesc să luăm în calcul să mergem și la iarnă pe acolo. Sigur este superb.
Ce vacanță frumoasă ați avut voi acolo! De admirat faptul că ai reușit să te ții departe de wifi. 😀
multumim frumos! e, mie nu mi e greu sa ma tin departe de wi fi mai ales cand plec pe undeva. cel mult fac niste poze si le postez, dar nu stau mai mult de 10 minute pe net. sunt old fashion :). plus ca am niste copii carora trebuie sa le dau exemplu :).
așa încerc și eu, mai ales când merg acasă.. 🙂
E foarte frumoasa zona, merg si eu acolo destul de des:) Foarte frumos articol😍
multumesc de apreciere! ma bucur ca ti a placut mai ales ca stii zona.