Succesul in constructii
- Mama, eu vreau să mă fac arhitect.
- Știu, mereu îmi spui asta. Dar decât să visezi cu ochii deschiși mai bine învață matematică foarte bine.
- Mama, dar tu mi-ai zis că furnicile construiesc mușuroaie foarte rezistente și care respectă reguli matematice și totuși ele nu merg la școală.
- Eh, poate că nu merg la școală cum mergi tu, dar au și ele școala lor.
- Cum așa? Hai să facem o poveste despre asta, vrei?
Era odată o colonie de furnici care își aveau mușuroiul lângă o apă. Într-o zi a venit o ploaie mare mare și a adus o mulțime de crengi,bolovani, a revărsat apele râului, ce să mai, a făcut dezastru. Ce să facă bietele furnici? Și-au luat tălpășița de acolo și au pornit în căutarea unui loc mai bun pentru a-și construi un nou mușuroi.
-Să mergem la marginea pădurii, a spun un furnic tânăr și pus pe fapte mari.
-Să mergem în mijlocul pădurii, a spus o furnică mai bătrână și trecută prin viața de furnică.
-Eu știu cel mai bine, eu sunt șeful și eu hotărăsc, a spus căpetenia mușuroiului, un furnic falnic și respectat de toate furnicile.
Nu a mai zis nemeni nimic și l-au urmat toate. Au căutat ei câteva zile și câteva nopți un loc bun, care să îndeplinească toate condițiile pe care le știau din tată în fiu. Aici e prea umbră, aici e pământul prea tare, aici e prea moale, aici nu e de calitate, aici e prea aproape de peștera ursului și tot așa.
După câteva zile de căutări au găsit un loc care li s-a părut cel mai potrivit din tot ce au găsit până atunci. S-au apucat temeinic de treabă și au început să sape cu spor tunele peste tunele, să amenajeze camere peste camere, un întreg labirint. Fiecare membru al mușuroiului avea rolul lui bine stabilit și nemeni nu se abătea de la sarcinile pe care le primea. Nu degeaba se spune că un loc aglomerat arată ca un furnicar. Furnicile sunt multe dar fiecare își respectă rolul lui.
-Și au reușit să ridice mușuroiul?
-Sigur că au reușit. Doar știi că furnicile sunt printre cei mai buni constructori din lume.
-Și gata? S-a terminat povestea? Așa de simplu?
-Of, copilul meu nerăbdător. Stai să vezi ce s-a mai întâmplat.
După câteva zile când începuseră și furnicile să se obișnuiască cu locul și noul mușuroi s-au trezit că vine la ei un hârciog.
-Bună ziua! Am văzut că ați ridicat aici un mușuroi nou. Am venit să fac inspecția zonei, să văd dacă construcția respectă normele de siguranță, dacă are autorizație de construcție.
-Autorizație? De construcție? Ce este aia și de ce să avem așa ceva?
-Cum așa nu știți: Voi după ce reguli lucrați? Nu ați auzit ce s-a întâmplat cu mușuroiul de pe malul râului care a fost distrus de ape și au fost distruse o mulțime de ouă de furnică, adică o întreagă generație?
Furnciul șef a tăcut mâlc. Nu a zis că el era șeful acelui roi. Nici acolo nu avusese autorizație de construit. Dar nici nu-i ceruse nimeni.
-Și cam cât durează aici, la voi în zonă, obținerea unei astfel de autorizații?
– Păi depinde de numărul de membri ai roiului, de vârsta lor, de anotimpul în care se construiește, de locul în care este amplasat.
- Aaa, da, știu, dacă e pământ mai tare, mai moale, mai galben sau mai roșu. Auzi, mama, dar la noi, oamenii, tot așa este? Adică dacă eu vreau să îmi fac o casă în pădure, știi tu, ca în jocul ăla al meu, Minecraft, trebuie să am autorizație de construcție?
- Păi cum să nu fie la fel? Cum ar fi dacă fiecare ar construi pe unde îl taie capul și cum îl taie capul? Nu crezi că cineva trebuie să pună ordine în toate astea?
- Și cine pune ordine?
- Există firme autorizate care se ocupă cu obtinerea avizelor de construire și care au grijă ca lucrurile să nu o ia razna, ca în desene animate.
- Am înțeles. Hai să vedem atunci ce au mai făcut furnicile noastre.
Păi hârciogul i-a adus la cunoștință furnicului șef că are nevoie de DTAC, PAC și alte avize și autorizații.
-Ce mai sunt și alea DTAC și PAC? Vorbește pe înțeles.
–Reprezintă Documentatie Tehnica pentru Autorizația de Construire și Proiect Autorizație de Construire.
-Vai, ce complicat sună. Și trebuie să le fac acum neapărat? Unde, cum? Știi, eu nu prea am timp. Tocmai ce a fost depusă o întreagă generație de ouă, trebuie făcute proviziile pentru noile magazii, nu îmi văd capul de treabă, a zis furnicul șef.
-Dar nu trebuie să faci tu nimic. Castorul se va ocupa de tot. El este cel mai bun inginer constructor și are o firmă care se ocupă cu așa ceva.
- Mama, dar tataia când a construit casa tot așa a făcut? Și școala noastră când a fost construită tot așa?
- Sigur că da. Absolut tot ce se construiește are un proiect iar acel proiect merge la o firmă de specialitate care analizează fiecare schiță, fiecare detaliu, fiecare măsurătoare. Poate dura și câteva luni acest proces pentru că oamenii aceia trebuie să fie foarte atenți să nu greșească ceva. De aceea îți tot spun să fii atent la cifre, la semne. Nu e totuna un plus sau un minus, un doi sau un opt. Dacă vei fi arhitect va trebui să verifici de multe ori un calcul să nu greșești.
- Si ce au mai facut furnicile până la urmă? Le-a dat castorul autorizația?
- Se pare că inginerul castor le-a dat autorizația. Au avut un proiect de casa foarte bun întocmit de specialiștii roiului și casa lor, numită mușuroi, era construită cum trebuie. Datorită acestui fapt, că nu au trebuit să dărâme și să construiască din nou, șeful furnic a fost foarte apreciat și iubit de către ceilalți membri ai roiului. Dar de obieci este foarte important ca această autorizație să fie obținută înainte de construcție, nu după. Știi, poți lucra și tu într-o astfel de firmă dacă vei dori. Are legătură cu ceea ce faci tu în jocul tău, Minecraft. Tot despre construcții este vorba.
- -Da, ai dreptate mama. Atunci promit să învăț în continuare foarte bine la matematică și să mă țin și de desen. Apropo, când îmi cumperi o tebletă grafică? …
Am tăcut. Copiii nu termină niciodată cu cerințele.
Articol scris pentru proba a treia din Spring SuperBlog 2018 pentru firma AIA Proiect, Birou de Proiectare.