Brandingul personal și prezentarea către alte branduri la școala Digital Parents Talks
Cum și de ce am mers la scoala DPT
Decizia mea de a merge la a 13-a ediție DPT, care este de fapt o școală pentru bloggerii comunității, mi-a adus și o întâlnire cu soțul meu. Da, zic bine întâlnire. M-a așteptat la gară, am luat masa împreună. am vizionat un film, am avut parte de un mic dejun în liniște… chestii care nouă nu ni se întâmplă prea des în ultimii ani.
Ba chiar am avut parte și de un mediu tineresc, studențensc, datorită locului de desfășurare a întlnirii mele, Conacul Golescu Grant cee se află situat în campusul studențesc. Ocazie cu care am profitat să bem și o cafea stundențească, să luăm și un pranz gustos și ieftin înainte să plecăm spre casă.
Mi-am dorit mult să particip la acest curs pentru că mi s-a părut înteresant subiectul abordat: despre branding personal și cum să te adresezi companiilor. Cred că v-am stârnit interesul și vouă.
Prima parte a fost susținută de către Ana Nicolescu, blogger la Mămica urbană, fondator al agenției Parenting PR și una dintre ”mamele” comunității DPT.
Felul în care ne-a furnizat informațiile a fost unul interactiv, degajat, cu multe întrebări și de o parte și de alta, cu mult dialog între noi, cei din sală. Mie mi-a plăcut mult acest mod de a face ca informațiile să ajungă la noi.
Cum si de ce sa iti contruiesti un brand personal
Dacă vrei să construiești și să te consideri brand e bine să punctezi cât mai multe din următoarele etape pentru a avea o identitate vizuală:
- numele blogului
- logo
- înregistrare domeniu
- template actualizat al blogului
- pagina de Facebook a blogului
- materiale publicitare cu brandul (cărţi de vizită, banner sau roll up, mape sau insigne cu logo) – eu nu prea mai văd utilitatea cărților de vizită, de celelatle nu am avut nevoie, în schimb mi-am făcut tricou personalizat cu numele și logo-ul blogului
- existenţa unei fotografii şi a unei scurte descrieri reprezentative pe blog, pentru că cititorii să te cunoască
- adăugarea numelui blogului la profilul propriu şi la curriculum vitae personal.
Mie una mi-a luat câțiva ani pentru a ajunge să bifez 90% din toate astea. Nu mi le-a spus nimeni așa, la un loc, și le-am făcut și eu în timp, după cum am simțit sau le-am aflat.
Pentru creșterea blogului și a comunității am notat următoarele lucruri pe agenda mea personala: acordarea si solicitarea de interviuri intre bloggeri, participarea ca și partener media la diverse evenimente (asta îți creează vizibilitate mai ales când ești la început), participarea fizică (offline) la evenimentele din proximitate (din localitatea ta în primul rând).
Dar de ce să luăm în considerare termenul de brand?
Pentru că
- brandul vinde,
- te oblligă să fii mai organizat,
- creează încredere celor ce te accesează sau solicită,
- îți dă valoare,
- oferă calitate și te obligă să lucrezi mult mai documentat.
Cum aleg firmele bloggerii pentru campanii
Prezentarea Ralucăi Brebeanu-Motoca a adus câteva lămuriri privind una din întrebările pe care ni le punem mulți dintre noi: care sunt criteriile după care sunt aleși bloggerii pentru a participa la o campanie. Raluca este Digital Marketing Manager Immochan iar din această calitate ne-a vorbit despre criteriile pe care le urmăresc clienții (sau unii dintre ei) atunci când își aleg colaboratorii bloggeri.
Ce am înteles eu sunt următoarele:
- calitatea scriiturii este importantă
- păstrarea unui stil propriu te face să ai propria voce și e luată în calcul
- frecvența cu care scrii pe blog contează
- interacțiunea de pe blog și felul în care răspunzi comentariilor (fie ele și negative) poate spune multe despre tine
- existența unei comunități este un punct de măsură al implicării tale ca și om în societate.
Cum arată piața de publicitate și care sunt jucătorii ce se află pe această piață
Foarte interesantă mi s-a părut prezentarea susținută de Alin Alecu, director Arbo Media, care a vorbit despre felul ăn care funcționează publicitatea în lumea asta, despre jucătorii din acest domeniu de pe piață. Am înțeles că și noi, bloggerii, avem un rol important în acest lanț dar este foarte important să știm cum ne ”vindem”, mai exact cum ne prezentăm agențiilor, pe cine delegăm pentru a ne reprezenta.
Am înțeles și eu în sfârșit care este ordinea în care se creează legătura între cerere și ofertă: agenția media este elementul de legătură între firmele ce vor să își facă publicitate și mijloacele media prin care să o facă iar regia de publicitate este cea care reprezintă interesele entității de media care urmează să execute proiectul de publicitate.
Mai pe înțeles noi, bloggerii, putem apela la o agenție care să intermedieze între noi și diversele firme de pe piață având astfel avantajul de a ajunge la mult mai mulți clienți decât am reuși noi dacă am face-o individual.
Totuși nu este greșit sau exclus ca, atunci când ne dorim o colaborare cu o firmă anume, să ne adresăm direct acestora printr-un email. Important este însă să ne adresăm persoanei potrivite din acea firmă, respecctiv responsabilului cu relațiile publice sau unui factor ce poate lua decizii sau care cunoaste bugetul pentru publicitate. Lipsa unui răspuns nu înseamnă neapărut un eșec personal ci doar o situație de conjunctură.
Importanța de a avea un CV al blogului
Pentru că am vorbit despre prezentarea directă a noastră, am aflat pentru prima dată că aceasta e bine să se facă prin intermediul unei prezentări de tip Power Point, profesional, care să includă date relevante din activitatea personală ca și blogger, trimiteri către articolele relevante din blog, date statistice privind audiența. Pentru mine a fost o revelație să aflu asta pentru că devine mult mai simplu astfel să ne prezentăm într-un email decât să scriem de fiecare dată un email lung și poate greu de parcurs. Până la urmă este un fel de CV al blogului.
Pentru mine personal a fost foarrte utilă această participare, am mai aflat lucruri noi, mi-am făcut o introspecție a blogului pe baza intrebărilor: cine sunt in mediul online, ce nevoie acopăr în piață, cum mă diferențiez, de ce m-ar crede pe mine cititorii și de ce scriu public. Dar despre asta voi scrie într-un articol viitor.
Mi-a făcut mare bucurie să o cunosc personal pe Ana, mi-a făcut plăcere să reîntâlnesc fete pe care le știam și mi-am îmbogățit cercul de cunoștințe cu alți bloggeri entuziaști. Ne-am delectat și cu minunățiile pe care ni le-au pus la dispoziție cei de la cofetăria Flavourus.
Lidl România a fost și de această dată alături de noi, oferind și câteva produse utile într-o casă cu copii mici.
De fiecare dată participarea la un eveniment este un plus, îmi dă un suflu nou în ceea ce fac, îmi dă curaj și motivație să merg mai departe. Pentru mine e foarte important să simt că fac parte dintr-o comunitate, munca de acasă putând duce adesea la perioade de regresiune, de descurajare. Atunci când însă ai în jur oameni asemeni ție lucrurile merg mult mai ușor.
În pozele surprinse de Mihai Răitaru se vede atmosfera din sală.
Bun. Mi-a plăcut mult ce-ai rezumat. Mulțumesc! Îmi pare rău că nu am ajuns.
Ma bucur ca ti-a placut si ai inteles ce s-a discutat acolo.
Poate vara asta ne nimerim pe la acelasi eveniment.