Despre SEO la Scoala Digital Parents Talks
Încă un curs din seria celor organizate de către agenția Parenting PR sub îndrumarea Laviniei Pavel si Ana Nicolescu m-a atras în mrejele lui prin subiectul abordat: cum să faci SEO în 2018. Cu alte cuvinte mai pământene cum să faci să fii văzut de către Google și cei ce caută informații pe Google. Sau și mai clar: dacă tu, cititorule, cauți un articol despre psihosomatica la copii să ajungi și pe articolul scris de mine din experiența mea și să îți fie de folos ceea ce am scris eu.
De ce ne dorim cu toții vizibilitate?
Cam asta e de fapt întrebarea cu care trebuie să începem să scriem fiecare articol: pentru cine scrii și ce vrei să faci cu articolul respectiv?
Nici nu a început bine Alexandru Guzi prezentarea că eu m-am și văzut copleșită de mulțimea de taskuri necesare pentru a scrie un articol cu un SEO bun. Așa că am întrebat și eu, naivă: dar dacă eu vreau pur si simplu să scriu despre ploaie sau despre starea mea de dimineață până aplic eu toate strategiile astea îmi fuge și starea și inspirația de a mai scrie.
Dar iată că nu e chiar așa. Chiar și acel articol de stare, cum i-am zis eu, vrei să ajungă la cineva, fie ea vecina de bloc sau prietena plecată de mulți ani din țară. În cazul în care nu te gândești să le trimiți fiecăreia în parte un link cu ceea ce ai scris tu e mai bine să aplici anumite strategii de scriere astfel încât acea scriere să ajungă și la ele.
Bine, eu ca un taur ce sunt, am concluzionat așa: uneori scriu pentru mine și starea mea, alteori scriu pentru SEO și campania sau clientul pentru care scriu.
Dar degeaba sunt eu taur că nu funcționează așa. Blogul e un tot unitar și odată învățată și aplicată o strategie începe să îți vină natural să scrii astfel chiar și articolele de stare. Adică suntem în 2018 totuși și narațiunile de tip Balzac nu prea mai prind.
Dar haideți să vedem totuși câteva date tehnice despre SEO.
SEO a apărut în 1990 pe când noi nici nu aflasem de internet încă și ce înseamnă mai multă vizibilitate în motoarele de căutare, așa cum vă povesteam mai sus.
Până în 2014 existau doar 200 de roboți care făceau căutări pe site-uri și care aduceau site-urile în primele poziții de căutare.
Acum, în 2018, există peste 800 de roboți de indexare care fac acest lucru ceea ce presupună că trebuie să ținem cont de mult mai multe criterii de scriere.
Am mai reținut un lucru: e mai important să îți construiești un brand decât să fii sub acoperire, adică sub numele unui domeniu de activitate, produs. Asta apropo și de cursul de luna trecută privind brandurile. Până la urmă e bine că îmi folosesc propriul nume deși a fost o vreme în care mă îndoiam teribil de lucrul ăsta. Acum lucrez temeinic la întărirea propriului nume.
Cum se face SEO
SEO se face în trei pași:
- structură
- conținut
- promovare
Vi se pare simplu? Așa pare.
Structură înseamnă:
- implementare pluginuri: Google WEB, AMP, Robots.txt, site map, Google Analitycs
Conținut:
- categorii bine optimizate SEO
- update-uri pe structura site-ului (articole mai vechi reeditate, scoase în față)
- viteza de încărcare a site-ului
- structura site-ului în ceea ce privește paginile, categoriile, subcategoriile
Am mai aflat că e bine să fie categoriile de tip ordonat și nu dezordonat așa cum le am eu. Se pare că Google le citește mai ușor pe cele ordonate.
Este foarte important ceea ce scrii în META descriere și titlul pe care îl alegi pentru a scoate articolul ăn lume.
Conținut:
Da, scriem așa cum dorim, la prima mână, apoi luăm textul la cizelat și începem să ținem cont de cuvintele cheie pe care vrem să le scoatem în evidență. De preferat să alegem cuvinte cheie din a doua sau a treia categorie de căutare, nu din prima.
Asocierea articolelor cu nume mari, asta însemnând cu linkuri către firme cu o poziție bună în Google poate fi un avantaj pentru blogul nostru. așa că atenție cu ce și cine ne asociem.
Câteva tehnici și mijloace de optimizare în scriere:
- LSI – pentru a-ți dilua cuvintele cheie
- Keyword Density Tool – Cuvintele cheie e de preferat să fie folosit în proporție de 1% din conținut, nu în exces cum credeam eu până acum.
- Semantic Wise Content – nu neapărat sinonime ci cuvinte similare ca și semnificație
- Soolve – font diferențiat
- Google KW Tools
În ceea ce privește promovarea încă o dată mi-a devenit clar că e de preferat să apelăm la toate mijloacele media de promovare. Să profităm de Youtube, Pinterest, G+, Instagram.
Știți vorba aia cu o imagine cât o mie de cuvinte? Iată că este mai mult decât atât: 30 de secunde de foto reprezintă 1,8 milioane de cuvinte ca și impact media…. ceea ce ne dă serios de gândit și regândit strategia de promovare pentru viitor.
Cine face SEO?
O bună optimizare SEO nu se adresează neapărat blogurilor și bloggerilor ci mai ales celor care au afaceri pe care vor să le promoveze prin intermediul site-urilor, celor care vor să facă bani și să nu omită o categorie importantă de clienți, respectiv clienții online.
Dipă cum vedeți a fost un curs destul de serios, cu multe date tehnice, dar tot am avut timp să admir locul în care s-a ținut cursul, OK Center. În acest centru atât de frumos amenajat au loc tot felul de traninguri pentru elevi pe teme de educație financiară, tinerii au parte de consiliere pe teme economice și de afaceri. Chiar și elevii din țară pot avea parte de aceste cursuri oferite de către echipa OK Center.
De asemenea spațiul este pus la dispoziție și altor oameni ce vor să dea mai departe informații valoroase către comunitate în orice domeniu de activitate. Copiii mei au fost încântați de acest spațiu.
Cristina Ologeanu ne-a fost gazdă, mie și familiei adică. și tare îi mulțumesc pentru ospitalitate!
A fost un curs pe de o parte captivant pe de altă parte solicitant așa că nu prea am mai avut răgaz să fac și poze sau să comentez prea mult. Am fost un elev cuminte în bancă, atent la cei doi speakeri, Lavinia Pavel si Alexandru Guzi. După cum se poate vedea și din pozele făcute de către Mihai Răitaru. Ca de obicei, Lidl Romania a fost alături de noi.
SEO actual este mult mai complex decat era in urma cu 2, 3 ani. AI din spatele lui a capatat experienta si nu mai poate fi pacalit prin trucuri punctuale.
Sunt pagini care au ajuns in top chiar daca aveau o singura poza – rezultatul unui studiu. Fara text, seo etc. Doar o poza lungaaaaa. Eu, de exemplu, am ajuns printre primele pozitii din google dupa “bloguri parenting” cu o pagina care incarca multe “recomandari” seo.
Da, dar ce spui tu sunt chestii intamplatoare, nu țin de strategie. Asa cum am zis si in articol, SEO nu e numai despre bloguri ci mai ales despre afaceri. Un site al unei reviste, al unui magazin de imbracaminte, are toate interesele sa faca SEO cu bataie lunga pentru a avea clienti. Eu una asa vad lucrurile. Ca pana la urma si eu am verificat si stau bine la SEO chiar daca nu am avut vreo strategie si am facut intuitiv. Dar cand ai interese financiare se schimba datele.
Ce articol bine documentat. Adica plin de informatii utile. Imi pare rau ca nu am avut cum sa ajung si eu. Pentru unele puncte din articolul tau as fi cerut cat mai multe detalii. Cum este de exemplu problema AMP-ului. In ce priveste scoaterea in fata a articolelor vechi … da, stiu ca e o practica dar eu una nu o vad ca ceva atat de benefic. Poate doar o mica smecherie care nu cred ca are asa mare importanta pentru site-ul luat per total.
Asa este, pentru site-urile noastre probabil ca nu. Desi poate ca pentru al tau conteaza. Dar nu pot spune ca am inteles-o deplin asa ca … cinestie o aplica, cine nu mai bine sta linistit.
am incercat sa mi traduc mie informatiile intai ca sa le pot da mai departe. sper ca am si reusit 🙂
wow, ce multitudine de informatii! stiu ca organizarea articolelor dupa seo este foarte importanta, cuvintele cheie, plugin-urile care sa te ajute, imaginile, atributele lor, absolut orice, dar uneori, vorba ta, daca vreau sa scriu despre vreme, ce treaba are seo-ul? per ansamblu, toate trebuie gandite in asa mod incat sa se lege, iar blogul sa para un tot unitar
Sunt foarte multe detalii de care trebuie sa tinem cont pentru a ajunge in primele pozitii daca asta ne dorim. Asa de multe ca mie mi se pare imposibil sa le apici de unul singur, fara un specialist in spatele blogului. Plus ca se schimba tot timpul regulile, roborii, pluginurile. Dar macar de cele de bază putem ține cont.