Case mici ( tiny houses), simtul estetic si casele de la noi

Tiny houses – o soluție decentă de locuit

Pentru că bucătăria noastră este dotată cu televizor, m-am decis să profit de asta și să mă mai uit și eu la cate o emisiune,  după ce zile în șir l-am ignorat, eu privind foarte foarte rar la tv in general.

Ieri am dat peste canalul Living tv și am văzut o emisiune despre ”tiny houses”. Nu îmi era străin conceptul, am mai văzut în filme referiri la modul ăsta de a locui dar emisiunea m-a făcut curioasă în privința amenajărilor interioare.

Am văzut trei  case pe care proprietarii le-au conceput și realizat după stilul lor de viață, după culorile și materialele preferate sau după alte criterii. Ideea era că erau personalizate.

Am privit cu uimire cum, într-un spațiu de aproximativ 20 mp, se pot amenaja bucătărie, baie, living sau dormitor. Fiecare lucru are locul lui, fiecare colț are scopul lui. Nu este nimic lăsat la întâmplare, totul este bine gândit și măsurat cu grijă. Nu se face rabat nici la calitatea materialelor nici la calitatea lucrării, mai ales că unele case urmau să fie mutate în diverse zone, după cum aveau oamenii chef.

Ceea ce mi-a rămas în minte a fost un colț al unei case, o casă concepută de o tânără de 20 și ceva de ani. Ei bine, un mic colțișor era transformat în galerie de artă. Probabil era locul de băut cafeaua, cu măsuță rotundă și două scaune. Dar pe peretele de lângă masă erau câteva tablouri pictate.

De ce m-am oprit tocmai la imaginea asta? Dincolo de faptul că pictez chiar eu și îmi place să văd obiecte decorative în jurul meu, mi-a atras atenția asupra unui aspect: grija pentru propriul suflet. De cele mai multe ori oamenii când se gândesc la amenajarea unei case se gândesc la chestiile practice: unde să pună aragazul, unde șifonierul, unde dulapul de vase și alte asemenea.

Case de închiriat la romani

Am simțit un gust amar amintindu-mi experiența mea de a căuta case de închiriat. Sigur că impactul trecerii de spațiul generos de locuit din America la un apartament de bloc din Brăila era deja un aspect de luat în calcul. Dar privind emisiunea m-am convins că nu e deloc vorba despre spațiu. Este vorba despre bun gust, despre educație și despre stil de viață.

M-au oripilat zile în șir imaginile cu gresia așezată în tablă de șah în minusculele băi de apartament. Era un apartament care avea tablă de șah alb negru nu doar în baie, dar și în bucătărie și sufragerie.  Chiar ieri am vazut in altă emisiune de amenajări (am o pasiune pentru emisiunile astea dar sunt ani de când nu m-am mai uitat la una) cum o gresie veche de pe perete a fost reînviată cu un strat de vopsea, după ce în prealabil a fost șlefuită și dat amorsă. Deci există soluții de modernizare și schimbare fără să dărâmi ce ai pus pe când credeai că tabla de șah e maximul de eleganță.

Materiale total nepotrivite cu locul și utilitatea obiectelor, obiecte înghesuite fără sens, lipsa oricărui obiect care să aducă un pic de lumină sau bucurie – cam asta caracterizează majoritatea apartamentelor găsite.  Și nu e vorba doar de experiența de acum sau doar de experiența mea. Concluziile sunt rezultatul căutărilor anterioare, căutărilor prietenilor în căutare chiar de case de cumpărat. Poze total nerelevante, poze cu obiecte personale în anunțurile de vânzare, interioare haotice care te invită să fugi, nicidecum să cumperi, mai ales după ce vezi și precizarea că se vinde mobilat și te întrebi ce vei face cu mobila aia fără cap și fără coadă.

Dacă tot închiriezi un apartament cu sute de euro măcar renunță la mobila de la bunica, la masa ”prețioasă” din sticlă și la bibelouri și uite-te într-o revistă, comandă niște mobilă modernă, simplă și ușor de asamblat și atunci altfel se justifică banii ăia mulți pe care îi ceri.

Educația estetică în scoala are consecinte in societate

De curând au apărut zvonuri despre eliminarea materiilor de studiu desen și muzică din programa de gimnaziu. Este însă vorba despre eliminarea notării, copiii putând opta să studieze doar una din aceste materii, în funcție de propriile înclinații. Cu alte cuvinte cine desenează n-are treabă cu muzica și invers. Ce se întâmplă cu mulțimea de copiii talentați la cele două ramuri artistice nu se știe. Ce se întâmplă cu conceptul de școală care să asigure cultura generală iarăși nu se știe. Generații întregi au crescut fără o autentică educație culturală. Ce mai contează  încă câteva generații în plus? Că doar nu toată lumea trebuie să știe cine a fost Mozart sau Picasso.

Din păcate, lipsa educației artistice se vede și în celelalte ramuri ale vieții, cum ar fi propriile case sau propria garderobă. Bunul gust nu e ceva ce se învață doar la școala de arte, e ceva ce se vede în societate, se transmite în familie, se obține din informații din domenii cât mai diverse.

Mă uit fascinată la o prietenă din online, care merge la pas prin Germania și ne împărtășește locuri și clădiri de acolo. Oamenii ăia se preocupă ca fiecare colțișor să arate bine, se simte dorința de a înfrumuseța și exteriorul, nu doar interiorul. O frumusețe simplă, în acord cu mediul, cu forma casei, cu apa sau piatra din jur.

 

 

Și iar mă întorc la imaginile cu casele alea mici și îmi încânt  privirea cu ceea ce văd: mult alb, lemn, culori deschise, spoturi de lumini. Oricât ar fi de mici tot te invită să locuiești în ele.

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

6 thoughts on “Case mici ( tiny houses), simtul estetic si casele de la noi

  • August 12, 2020 at 10:02 am
    Permalink

    Pozele pe care le-ai pus tu aici arata niste case mari. Ca sa intelegi exact conceptul de case mici, trebuie sa vizitezi satele din Scotia. Eu am o casa cu 3 camere si simt ca ma sufoc in ea. Apartamentul de la Ploiesti, cu doar 2 camere, e mult, mult mai spatios. 😀

    Reply
    • August 12, 2020 at 1:56 pm
      Permalink

      Asa am mai auzit si de case in Paris, apartamente cat sa incapa un pat. Astea sunt case gen rulota, vagon. sunt convinsa insa ca sunt f mici dar sunt in general pentru vacante, nu chiar sa locuiesti tot timpul. am facut cercetari si am gasit ca se construiesc si la noi case mici, dar nu cred ca chiar asa de mici.

      Reply
  • September 26, 2020 at 9:05 am
    Permalink

    Foarte fain articolul. Și eu sunt pasionat de astfel de emisiuni și mă atrag casele de genul celor prezentate, ca alternativă pentru cazarea la hotel, mai ales pentru vacante. Chiar sunt tentat să achiziționez o rulotă pentru a călători în stil nomad, mai ales că am experimentat de curând dormitul în mașină timp de 4 nopți, în timpul unui roadtrip prin România minunată. 😃🙃☺️

    Reply
    • September 26, 2020 at 12:26 pm
      Permalink

      Dante viseaza la o rulota. Eu am experimentat calatoria si sejurul la rulota, cu ani in urma, in Spania. E o experienta. In emisiuni pare frumos, dar trebuie incercat sa stim daca ni se potriveste. Oricum,sigur e mai bine decat sa dormi in masina :))

      Reply
  • October 1, 2020 at 2:49 pm
    Permalink

    nu am niciun talent la decorat, nicun simt estetic. Nici macar anii de desen facuti in scoala nu m-au ajutat, din contra, incompetenta comunista a programei si profesoarei mi-a pus etichea: ZERO SIMT ARTISTIC. Si cu asta am ramas. La scoala tin minte ca ne dadeau teorie sau sa copiem. Spre 40 de ani, asa, am inceput sa invat despre lumina, spatiu, culori, din cartile lui Mari Kondo. Apoi am descoperit Pinterest si asa am descoperit ce mi-ar placea, ce nu, si gasit ceva sa simt ca se potriveste mie si incaperii si buzunarului.
    Si atunci cand am de decorat, apelez la prietenele mele pasionate si dedicate. Nu, nici ele nu au invatat la scoala nimic, talentul lor e nativ si s-a dezvoltat in pofida scolii si in afara scolii.

    Reply
    • October 6, 2020 at 2:15 pm
      Permalink

      E adevarat ca nu scoala ne-a educat in sensul asta, dar adevarul e ca nici ceea ce ne inconjura pe atunci nu ne dadea prea multe indicii ca lumea e altfel decat gri. Pe cand acum, cu atatea informatii in jur, cu atata frumos si culoare, e pacat sa nu dam o directie copiilor astfel incat sa faca diferenta intre ce e urat, ce e frumos, ce e functional, necesar sau util sufletului.

      Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: