Stilul de viata minimalist – argumente pro si contra

Despre stilul de viata minimalist se vorbește foarte mult în ultimii ani, toată lumea se uită către acest concept ca fiind idealul stilului de viață modern.

Ce am înțeles eu că înseamnă minimalismul: să ai doar ceea ce îți este de folos sau îți aduce bucurie, fiecare obiect din casa ta să ajungă să fie folosit, privit, să spună o poveste, să aibă locul lui și să fie ușor de găsit.

Pentru că în ultimii ani am schimbat cinci locuințe, a trebuit să experimentăm din plin detașarea, renunțarea și traiul cu obiecte mai puține. Mereu am fost atentă la ce cumpăr, cât cumpăr, am avut grijă să fac periodic câte o razie în haine și obiecte și să păstrez doar ce era necesar. Dar cu copiii mici a fost mai greu la capitolul jucării, decorațiuni, papetărie și chiar haine. Acum, că au crescut, e mult mai ușor.

Cum am sortat obiectele atunci când m-am mutat

Când a trebuit să împachetez totul pentru a pleca un an în America,   am fost nevoită să iau fiecare lucru din locuința în care stătusem 6 ani și să mă întreb ce fac cu el. La fiecare haină, carte, obiect decorativ, cană sau farfurie m-am întrebat:

  • îmi mai este de folos?
  • îmi mai aduce bucurie?
  •  păstrez?
  •  donez?
  •  arunc?

Au fost multe obiecte de care mi-a fost greu să mă despart. Până în ultima zi am avut lucruri cu care nu eram decisă ce să fac.

Am împachetat saci de haine. Am împachetat cutii de jucării. Plase mari cu obiecte de bucătărie atent ambalate.

Surpriza cea mare a fost când ne-am întors și am realizat că nu mă mai regăsesc nici în 20% din ceea ce păstrasem. Nimic din ceea ce pusesem deoparte pentru copii nu am mai luat. Horia a crescut altfel decât Dante și nu i se potrivește, iar Dante nici nu se uita la cămășile și blugii păstrate pentru el. Am privit cu ochi critic toate rochiile, bluzele și cămășile mele sau ale soțului, așa că am renunțat la ele.

La fel s-a întâmplat și obiectele de bucătărie, cu cănile, cănuțele, castronelele și crăticioarele păstrate. Nu mă mai regăseam în atâtea obiecte.

La următoarea mutare am știut că nu voi mai lua cu mine multe din ce despachetasem.

Iată-ne așadar la Sibiu, cu o garderobă minimalistă (ca idee, toată garderoba noastră pentru toate sezoanele, inclusiv incaltamintea,  plus tinutele de munca ale sotului, care sunt destul de mari si voluminoase, au incaput in 5 geamantane mari), cu dotările strict necesare în bucătărie, cu infinit mai puține obiecte decât anii trecuți, cu încă alte obiecte decorative rămase în cutii.

Pro si contra minimalism în garderobă

Garderoba mea minimalista de vara:

Am trecut vara  in mare cu:

 

În plus  tricouri (din care mai mult de jumatate nu le-am mai purtat decat prin casa pentru că nu mă mai aranjează culorile lor, așa că am făcut câteva noi achiziții), vreo două bluze, un pantalon scurt din in, o salopetă îmbrăcată de două ori, o alta fustă descoperită de curând, îmbrăcată de două ori.

Vorbesc strict de hainele de stradă. Mai sunt câteva rochii de casă, pijamale și rochii de dormit, vreo două rochii de evenimente, dar la care doar mă uit, că nu am  avut unde să le îmbrac.

Încălțămintea mea de vara

Garderoba minimalista copii, pentru vară:

Pentru zilele mai răcoroase au hanorace de toamnă – primăvară. Mai au tricouri rămase mai mici sau care nu le mai plac pe care le folosesc prin casă sau la somn, Horia preferă să poarte prin casă câte un tricou de al celui mare, care să îi vină lejer.

Soțul are mai multe cămăși, tricouri și pantaloni scurți și lungi, dar nici nu apucă să le poarte pe toate, le rotește pe cele care îi sunt mai practice și la îndemână.

Avantaje garderoba minimalista:

  • totul e la vedere, ușor de găsit
  • șifonierul e aerisit, simplu de ținut ordonat
  • alegerea hainelor e mai facilă
  • tot ce avem se potrivește una cu alta (sau așa ar fi ideal, să le putem combina)
  • economie la buget
  • stimularea creativității pentru a combina cele câteva obiecte vestimentare

Iată cum am reușit să port o singură fustă lungă (achiziționată dintr-un SH) în trei variante diferite. Până trece căldură sigur mai găsesc eu vreo două combinații posibile.

Dezavantaje garderoba minimalista de vara

  • spălările repetate duc la degradarea mai rapidă a hainelor și a încălțămintei, oricât ar fi ele de bună calitate
  • intervine plictiseala  în ceea ce privește ținutele
  • tentația de a face noi achiziții impulsive fără un mindset corect
  • alegeri limitate atunci când vine vorba de a participa la diverse evenimente care ar cere o ținută mai altfel sau cu tematică (aici de exemplu aș fi mai degrabă adepta achizițiilor de haine ieftine, de care să nu îți pară rău că le îmbraci foarte rar – cum ar fi o ținută pentru Halloween sau un tricou cu Moș Crăciun).

Voi păstra și la bucătărie același stil.

Dotări minimaliste în bucătărie:

Vase pentru gătit:

Vase pentru servit:

 

Intenționez să mai achiziționez patru castroane mari pentru supă tot de la târgurile de ceramică și cam atât.

Deși sunt îndrăgostită de obiectele de bucătărie, faptul că mi-am setat mental că nu am nevoie de nimic în plus mă oprește de fiecare dată din a cheltui bani pe obiecte care să nu ajungă să fie vreodată folosite.

Minimalismul la masa de lucru

Se spune că pentru a fi productiv e bine să ai un birou cât mai ordonat, un colț de lucru cât mai aerisit și liber de obiecte inutile. Dar ați văzut vreodată cum arată birourile scriitorilor sau ale altor artiști? Eu am remarcat că toți sunt înconjurați de o mulțime de obiecte, daruri primite, amintiri, diplome sau trofee, dar și foarte multe cărți, tablouri, opere de artă.

Am încercat  minimalismul la masa de lucru, dar mi-am dat seama că îmi place să fiu înconjurată de cărți și obiecte care să îmi stimuleze creativitatea,   să am pe birou  mici decorațiuni, pe perete tablouri pictate de mine care să îmi amintească momentele de inspirație, de reușitele mele și care să îmi dea imbold să mă apuc de lucru. Cu toate acestea îmi place să am ordine acolo unde lucrez, să am cutii, sertare, coșulețe în care să păstrez materialele. Fac des ordine pentru ca lucrurile să nu scape de sub control. 

În concluzie, este sau nu este bun minimalismul?

Aș spune că  minimalismul este de dorit în foarte multe arii ale vieții noastre. Minimalismul ne ajută să fim mai rezervați cu achizițiile inutile, să fim mai atenți la calitatea produselor, să fim mai ordonați și să trăim într-un mediu mai aerisit.

Despre acest lucru vorbește și Elena Santos pe blogul ei, acasacumami, un loc unde vă  oferă ”idei destepte, trucuri si sfaturi ajutatoare, din experienta de peste 18 ani in industria hoteliera, pentru a va transforma si voi casa intr-un camin organizat si primitor, cu buget redus si efect de milioane.

De asemenea, Elena vă poate consilia dacă simțiți că lucrurile au scăpat de sub control în ceea ce privește obiecte acumulate în casă, cumpărăturile compulsive, dacă vă simțiți copleșiți și nu știți de unde să începeți.

Pentru că, așa cum ne spune ea, ” ACASA ne este micul nostru univers. Este locul unde ne odihnim, plangem, invatam, iubim si ne gasim echilibrul, forta de a merge mai departe sanatos si in armonie cu noi si spatiul nostru.”

Credeți că vi se potrivește stilul de viață minimalist?

Consider însă că minimalismul nu trebuie să fie ceva forțat, ceva adoptat doar pentru că este la modă. Trebuie să se potrivească în primul rând familiei, stilului de viață. Dacă aș fi mers zi de zi la birou, de exemplu, probabil că aș fi fost nevoită să am mult mai multe ținute pe care să le combin, schimb, port. Dacă copiii ar fi mers la diverse activități sportive, dacă am fi fost amatori de drumeții, cu siguranță și garderoba noastră ar fi reflectat asta.

Voi ce părere aveți despre minimalism?

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

6 thoughts on “Stilul de viata minimalist – argumente pro si contra

  • August 20, 2021 at 5:06 am
    Permalink

    Mă ataşez şi eu de nimicuri şi renunţ greu la unele dintre ele. În schimb, când mă apucă sufocarea, cum a fost anul trecut în carantină, aş arunca tot, inclusiv mobila 😀

    Reply
    • August 20, 2021 at 5:47 pm
      Permalink

      asta cu mobila e tare :))). dar adevarul e ca ma intreb cum as fi fost eu sa stau doar intr un loc. cred ca eram din cei care schimba mobila o data la trei ani , si covoare si perdele si tot, ca ma plictisesc :)))

      Reply
  • August 20, 2021 at 2:03 pm
    Permalink

    De pe la începutul acestui an am început să cochetez și eu cu minimalismul. Și am triat în primul rând la haine, am donat foarte multe dintre cele despre care am simțit că nu mă mai reprezintă.
    Apoi, am fost foarte atentă la ce cumpăr, să îmi iau numai lucruri de care am cu adevărat nevoie, care se potrivesc preferințelor mele actuale și din materiale mai prietenoaste cu pielea.
    Dar tot nu-mi iese, în continuare am 20 de tricouri, 10 rochii, 40 de cămăși, etc, etc. pentru că îmi place să mă îmbrac mereu diferit și mă deprimă cumva să folosesc mereu aceleași câteva haine…
    Nu mai zic de bijuterii! Nu m-ar deranja să am vreo 500 de perechi de cercei faini pe care să-i tot port! :))

    În schimb, la capitolul veselă și decorațiuni pentru casă stau ceva mai bine. Momentan m-am oprit din a mai cumpăra, deoarece consider că sunt suficiente cele pe care le am acum. 🙂

    Reply
    • August 20, 2021 at 5:51 pm
      Permalink

      tu, fiind si pasionata de moda, si blogger de beauty, chiar ai nevoie de mai multe outfit uri, sa arati diferit in diverse situatii, prezentari, etc. cred ca conteaza mult sa constientizam daca ni se potriveste, daca e momentul sa adoptam stilul asta. da, la bucatarie chiar ai tot ce iti trebuie si chiar lucruri frumoase, de calitate, ar fi pacat sa mai incarci inutil spatiu. la fel, la produse de ingrijire nu ai cum sa fii minimalista cata vreme testezi, porti, primesti, e domeniul tau de activvitate. Eu imi permit sa stau un an de zile cu un singur ruj, de exemplu. Cum se intampla cu ani in urma. Dar tu esti cumpatata la alte capitole si stii ca apreciez si invat de la tine.

      Reply
  • August 22, 2021 at 6:15 pm
    Permalink

    De cand am descoperit acea carte despre ‘Magia ordinii’ (am scris aici despre ea: https://suzanamiu.blogspot.com/2019/09/duzina-de-cuvinte-224-citate-favorite.html)
    am inceput sa mai aerisesc prin casa, dar nu chiar atat de drastic. Totusi abordarea este perfecta si voi continua. Ideea de a pastra doar obiecte care iti aduc bucurie sau foarte utile este minunata.
    Imi pare bine ca ai abordat subiectul si ai dat si exemple. Totusi minimalismul privind obiectele este un aspect, iar minimalismul in decorarea unui spatiu este un pic diferita. Oricum, cred ca este extrem de important sa cumparam lucruri de calitate si atunci cand chiar avem nevoie, pentru ca altfel spatiul se aglomereaza excesiv si rapid.
    Numai bine sa fie la voi! Toate cele frumoase si inspirate!

    Reply
    • August 24, 2021 at 6:01 am
      Permalink

      La noi minimalismul asta a venit din nevoie. Cum am zis, trebuie sa ti se si potriveasca. Acum eu sunt convinsa ca peste trei ani, daca trag linie, iar vom avea o multime de obiecte si de haine si iar vom tria si vom renunta la multe :). Ca se acumuleaza, vrem nu vrem. Uite, la haine si eu zic ca e buna calitatea, dar, fiind o persoana creativa, careia ii place sa compuna tot felul de tinute, imi place sa iau si lucruri mai ieftine dar care sa ma satisfaca pe momentul respectiv. Cum e un tricou cu mesaj de exemplu, nu de cea mai buna calitate, dar pe care l=am purtat vara asta si am transmis mesajul pe care il vroiam. Provocarea vine abia cand trebuie sa decizi sa renunti la respectivul lucru :).
      Multumesc mult de recomandarea de carte si de ganduri!

      Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: