Săptămâna 2 – Alb, zăpadă, liniște
După gri-ul de săptămâna trecută, era cazul de ceva mai prietenos.
Am curățat negrul din gri-ul de săptămâna 1. Am făcut loc unor pagini albe pentru a o lua de la capăt. În mai multe arii ale vieții care necesitau o ”curățenie”.
Zăpada a venit bonus, parcă tocmai pentru a mă liniști și a mă bucura.
Deși la noi nu a nins așa de mult ca în alte părți, tot ne-am bucurat să simțim în obraji frigul iernii.
Obiceiuri noi
Deși am zis că nu vreau să încarc lista cu propuneri pe anul acesta, am început cu niște schimbări mici și am realizat că sunt multe obiceiuri mici care se leagă unul de altul și care împreună produc schimbarea.
Am continuat cu Duolingo în fiecare zi și, faptul că e și Horia implicat în proces, face să pară totul ca un joc.
Am început cu o oră de plimbare în fiecare seară împreună cu soțul. O oră magică i-aș spune eu. O oră de conectare, de discuții, de despicat firul în patru doar noi doi, fără întreruperile eterne ale copiilor. O oră de descoperit orașul la pas, de bătut străzi neumblate de noi până acum. Un mers în pas alert, dar fără a trage de noi.
Apa caldă cu lămâie dimineață – un alt obicei pe care îl începusem și abandonasem.
Vitamine pentru mine se cereau să intre și ele în obicei.
Am adăugat și un pas mic, mic de tot pentru tonifierea abdomenului – 5 minute de exerciții la sol pentru mine. Atât. 5 minute. Zilnic. Că uneori fac mai mult, e un bonus. Important e să fac acele 5 minute.
Știam de această metodă, Atomic Habits, de multă vreme. Dar eu o legam mereu de obiective mărețe. Am înțeles acum că poate fi legată de obiective mici sau mijlocii, cum ar fi tonifierea abdomenului. Decât să aștept să ajung la sală, mai bine întind salteaua pe jos și fac ce stă în puterea mea acasă.
Mi-am adus aminte de această metodă în cadrul unei serii de ateliere susținute de Mirela Oprea, promotoarea conceptului de Dream Management în România. Mi-au plăcut mult atelierele susținute de ea tocmai pentru că au fost bazate pe studii științifice, pe dovezi și exemple palpabile, pe exemple de pași concreți pe care îi putem urma. Am înțeles logica din spate și mi s-au clarificat așa de multe lucruri, că albul are și mai mult sens în alegerea de săptămâna asta.
Filme
Săptămâna asta nu am văzut decât o serie de 7 episoade pe Netflix, numită ”Băiatul înghite Universul”. Ne-a ținut cu sufletul la gură. E un film cu copii care trec prin situații limită, cu traume și ceva paranormal. Dar finalul subliniază încă o dată că iubirea și conectarea, legătura puternică dintre frați și părinți poate repune totul pe un făgaș liniștit.
Desen
Desenul săptămânii, chiar dacă realizat în decembrie, este un desen în creion care mă transpune automat într-o lume de basm.
Cărți
Am terminat de citit cartea Simon, de Narine Abgarian. Mi-a plăcut tot mai mult pe măsură ce am pătruns în universul personajelor. Simon, un bărbat dintr-o comunitate mică, în care fiecare cunoaște pe fiecare, devine un fel de salvator al femeilor aflate în situații limită de viață, în situații în care sunt aproape de a abandona lupta cu viața sau de a se abandona pe ele însele. Simon apare în viața lor pentru a le reaminti cine sunt ele, pentru a le reaminti ce au ele mai bun și mai frumos. Deși însurat, cumva soția lui își asumă rolul de soție a unui astfel de bărbat, chiar dacă o dată pe lună face un scandal monstru pentru a-și păstra demnitatea de soție. Faptul că toate aceste iubiri se întâlnesc la înmormântarea lui arată legătura dintre oameni și acceptarea din micul orăsel. Totuși, Simon, cel devenit spirit, spune că femeile l-au salvat pe el, și nu invers. Se pare că de fapt suntem atât de conectați unii cu alții, că ne salvăm de fapt singuri atunci când cineva potrivit apare în viața noastră. Cartea e plină de umor, de duioșie, de povești rupte parcă din altă lume.
Cartea Bijuteriile Kabbalah și lumina lor a apărut pur și simplu în calea mea și îmi dă o stare de bine, de alb, de liniște.
Cristalele săptămânii: cuarțul alb.
Cardul săptămânii l-am ales tot pe cel cu cuarț alb din seria de carduri create de mine si care tot așteaptă să iasă în lume. Dar dacă cineva le dorește, le trimit cu mare bucurie.
Este o serie formată din 33 de carduri, în care fiecare cristal este descris și poartă un masaj ce poate deveni mesajul zilei sau al săptămânii.
Lecția săptămânii
Lecția de săptămâna asta a venit de la Horia, copilul de 8 ani.
Este foarte pasionat de geografie, istorie, țări și capitale. Așa că și-a propus să lucreze în fiecare zi de la ora 13 la 13:30 pe platforma Setera, care e despre geografie. Astăzi, deși era prins într-un game board cu noi, la ora 13 a luat laptopul și a început să face ce și-a propus și și-a trecut chiar pe un bilețel pe panoul de plută.
Horia e copilul ordonat, ancorat în prezent, corect, care nu se abate de la ce și-a propus orice ar fi. Pentru noi, ceilalți trei, care funcționăm mai degrabă după legea haosului și a întâmplării, copilul ăsta ne conștientizează de o mulțime de lucruri, mai bine decât orice curs de organizare si management am urma noi.