Cum putem fi convingatori

Ne dorim de multe ori sa obtinem ceva anume si constatam ca nu prea ne iese. Ne intrebam apoi ce anume din comportamentul nostru nu ne-a ajutat sa obtinem de la ceilalti ceea ce ne-am propus. Ba mai mult, ne surprindem facand ceea ce ne sugereaza altii fara sa ne fi propus sa facem acel lucru, actionand parca fara sa ne dam seama, doar de “dragul” acelei persoane. De ce se intampla astfel?  Oare facem si noi parte din categoria oamenilor convingatori?

Eu recunosc ca am avut de multe ori surpriza sa constat ca oamenii ma urmeaza in initiativele mele, ca ideile mele sunt impartasite cu entuziasm. Dar mi s-a intamplat la fel de des ca actiunile mele sa nu aiba finalitatea dorita.

De aceea am analizat cu atentie articolul in care am gasit punctual cateva din trasaturile oamenilor convingatori, incercand sa ma regasesc si eu in cele 10 puncte supuse dezbaterii.

Prin urmare sa vedem.

Oamenii convingatori nu vorbesc mult. Nici eu nu vorbesc mult decat atunci cand sunt cu o prietena si de aceea sunt acolo cu ea, sa vorbim. Altfel prefer sa ascult si sa invat de la ceilalti.

Au încredere în sine. Atunci cand simt ca ideea mea este unde dintre cele mai stralucite nimic nu  sta in calea increderii in mine. Dar, de cele mai multe ori, piticul responsabil cu increderea spune ca ideea nu e chiar cea mai barosana, asa ca vocea nu exprima toata convingerea pe care ar trebui sa o exprime.

Sunt buni ascultatori si au rabdare. Ei, uite un punct cu care ma mandresc. Stiu sa ascult – poate prea mult uneori si nu chiar tot ce mi-as dori- si am rabdare cu carul. M-am nascut cu multa rabdare, daca ar fi posibil as da si altora care nu au.

Sunt autentici si echilibrati. Oscar Wilde a spus “Be yourself, everyone else is already taken”.  Eu chiar sunt eu insami, nu incerc sa par ceea ce nu sunt, mi se pare prea obositor si ar trebui sa tin minte prea multe ipostaze. Greu. Mai bine mai simplu.

Dau dovada de integritate.  Asta cu integritatea nu mi-e foarte clara dar o studiez. Probabil la unele capitole sunt la altele mai am de lucru. Oameni perfect integri or exista?

Îsi folosesc empatia. Din plin. Altfel nici nu vad cum i-am putea intelege pe ceilalti. E cea mai buna cale de a nu te enerva. Nu ca ar ajuta intotdeauna dar macar numai fierb ca un cazan cu abur daca inteleg de ce se intampla cum se intampla.

Skill-uri de leadership. “Oamenii convingatori au capacitatea de a-i face pe ceilalti sa se simta speciali, în timp ce îsi folosesc sarmul si manierele, întelegând fiecare persoana în parte.” Nu stiu cat sarm personal posed, de maniere nici numai vorbesc, dar de inteles zau ca ii inteleg pe ceilalti si odata intelesi actionez in consecinta. Probabil ca am si eu ceva stofa de conducator.

Expertiza si cunostinte. Sotul meu spune ca  ma dau cunoscatoare si pe subiecte despre care habar nu am . Poate are si el dreptate. Dar despre masini, motociclete si fotbal nu prea ma apuc sa vorbesc. In rest ce sa fac daca le stiu pe toate :).

Vorbesc benevol, “fara sa para ca vor sa obtina ceva de la ceilalti prin ceea ce prezinta. Acest lucru îmbina si integritatea si autenticitatea acelei persoane”. Aici m-au cam pierdut autorii articolului, dar cu benevolul tot am inteles ceva. E clar ca vorbesc cand am chef si interes, doar nu o sa ma apuc sa vorbesc asa, singura in tramvai :).

Se pare ca ceva stofa de convingator am si eu, cateva puncte tot mi se potrivesc manusa. Cu celelalte ma mai lupt, nu de alta dar asta cu convingerea tare imi foloseste pentru a-mi castiga traiul de zi cu zi si pentru a-mi atinge obiectivele propuse pe termen scurt, mediu sau lung.

Mai am in dotare si un adevarat profesor in arta convingerii. Copilul meu obtine aproape intotdeauna ceea ce isi propune, adica in proportie de 99%, folosind toate punctele expuse mai sus si inca vreo 10 pe langa, desi nu a citit vreodata o carte de psihologie sau dezvoltare personala :).

Voi v-ati regasit pe undeva prin punctele esentiale?  In ziua de azi avem acces la astfel de informatii pe diferite canale de comunicare, asa ca putem macar citi despre “de ce”-urile care ne framanta si putem gasi solutii pentru a merge inainte spre ceea ce ne propunem.

 

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: