Sa ne antrenam mintea!

O zi obisnuita din viata de mama inseamna o multime de sarcini ce se cer a fi duse la bun sfarsit in timp record, cu eficienta maxima si, daca se poate, mai multe odata. Casa se cere maturata, vasele se cer spalate, copilul se cere a fi hranit, dar in acelasi timp si distrat, cantat, leganat si cate altele. Parcul asteapta si el a fi vizitat. Zilnic o mama trebuie sa isi tempereze pornirile, sa dea dovada de autocontrol in fata micilor dezastre pe care le poate provoca un pui de om.

Dar mama este si ea traitor al timpurilor noastre moderne. Isi doreste sa aiba si o viata sociala atat reala cat si virtuala. Nu vrea sa se izoleze intr-o lume in care doar gospodaria si nevoile piticului sa fie prioritati minut de minut. Isi doreste sa isi foloseasca parte din creier si pentru altceva decat sarcini cotidiene.

Cum sa faci toate astea cand ziua are doar 24 de oare? Cum sa faci fata tuturor provocarilor zilnice fara ca la sfarsitul zilei sa simti ca ai neglijat lucruri importante?

Toate acestea se dobandesc prin exercitiu, antrenament, atentie distributiva. Zi dupa zi o femeie realizeaza ca este capabila a face mult mai multe decat isi putea imagina vreodata.

Se pare ca multe din aceste capacitati sunt pur si simplu innascute. Femeia este dotata cu aceste simturi tocmai pentru a putea face fata cresterii mai multor copii, face parte din bagajul cu care a inzestrat-o mama natura pentru a proteja specia si a duce mai departe lantul biologic al omenirii. Sunt si barbati inzestrati cu toate aceste capacitati, dar in numar mai mic si, cred eu ca in mai mica masura. Barbatii au in schimb capacitatea de a se concentra total pe un anumit subiect, o anumita preocupare, putandu-se rupe total de ceea ce se intampla in jurul lor.

Daca pana de curand toate astea mi se pareau firesti, naturale, acum aflu ca exista studii ce se ocupa cu studierea acestor capacitati precum: atentia, estimarea, autocontrolul, memoria, luarea deciziilor, indeplinirea mai multor sarcini deodata. Dar aceste studii nu se limiteaza doar la a trage concluzii privind mecanismul in care functioneaza creierul uman ci isi aduc contributia la imbunatatirea tuturor acestor capacitati. Exersarea memoriei si a capacitatilor creierului nostru sunt asemanatoare cu antrenarea muschilor si de aceea au fost denumite BrainFitness.

shutterstock-46663387

Poti alege astfel sa mergi la “sala” de fitness a creierului in cadru organizat, beneficiind de un program de antrenamente personalizat, in functie de capacitatile si abilitatile pe care simti nevoia sa le dezvolti. Toate au o baza stiintifica, explicata in amanunt, cu documentare adecvata, aflam chiar si ce alimente sunt indicate pentru mentinerea sanatatii creierului.  Exercitiile propuse sunt interesante, captivante, dar, cel mai important, utile.

Invit sa incerce acest nou tip de sport al mintii pe urmatorii dragi mie: Sorana ( pentru ca este mamica a doi copii si are nevoie de toate cele descrise mai sus), Psi (pentru ca ii place sa se joace cu cuvintele si cu ideile) si Sufletista ( pentru ca face slalom printre sute de prieteni virtuali si cred ca i-ar fi de mare folos dezvoltarea unor capacitati in plus ale mintii).

Pedoarie pentru exercitiul mintii scrisa pentru Blogal Initiative.

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: