Pasiunea e o carte de vizita
Sa faci ceea ce iti place de dimineata pana seara inseamna sa nu simti cum trece timpul, sa nu iti pese de e noapte sau zi, sa uiti de foame sau de sete, sa vorbesti cu bucurie si incantare celor din jurul tau despre pasiunea ta.
Multa vreme am crezut ca singura mea pasiune este matematica, mai apoi contabilitatea, ordonarea fireasca a cifrelor, calculele complicate si graficele buclucase nu aveau secrete pentru mine. Puteam lucra ore in sir exercitii fara sa ma gandesc la altceva. In mintea mea cifrele creau adevarate simfonii.
A venit insa si vremea cand toate astea nu mi-au mai fost de folos, cand am simtit ca profesia pe care mi-am ales-o (desi mai degraba au ales altii pentru mine) nu ma mai caracteriza si nu imi mai aducea satisfactii. Un timp am luat ruxacul in spate si am invatat sa cunosc lumea altfel, dincolo de cifre si calcule. Am invatat sa privesc oamenii in ochi, am invatat sa ma deschid si sa comunic, sa ma descoper eu pe mine catre mine si catre ceilalti. Ramanea insa intrebarea: mie ce imi place sa fac?
Au urmat ani de cautari, de explorari, de intrebari. Pana cand pasiunea adevarata a inceput sa iasa la iveala incet, timid, dar sigur. Lucrul mainilor mele era cel care imi aducea cele mai multe satisfactii. Fie ca era croitorie, crosetat, impletit iar mai apoi s-a numit sofisticat quilling, colaj, modelaj, bijuterit , toate acestea mi s-au dezvaluit incetul cu incetul spre bucuria mea dar si a celor din jurul meu. Aprecierile si incurajarile primite m-au facut sa lucrez iar si iar. Felicitari, tablouri, decoratiuni, toate imi dadeau noi si noi idei.
Dar a venit iarasi un moment in care m-am intrebat: ce voi face cu toate astea? La ce bun atata stradanie? Dincolo de bucuria mea, dincolo de satisfactia lucrului dus pana la capat ramanea intrebarea: si eu din ce traiesc? Cum imi pot sustine familia din lucrul mainilor mele? Informatiile pe care le-am cules de ici colo nu au fost in masura sa ma incurajeze. Vad din ce in ce mai des femei care mesteresc, care fac cosmetice naturale, mai nou si produse alimentare bio. Dar de la a face pentru tine si familia ta si a castiga cativa banuti intamplator pana la a-ti face un brand, a face o afacere de succes din pasiunea ta, e cale lunga.
Recunosc ca nici nu am incercat cu adevarat sa imi fac un brand, sa fac o afacere din valorificarea produselor mele. Nu deocamdata. Pentru ca speranta exista, visul a ramas iar viitorul sunt sigura ca imi va rezerva numai surprize frumoase.
In ziua de azi informatia este cea mai pretioasa iar necesitatea de a ne inspira de la oameni de succes a devenit o certitudine. Desi toata tineretea mi-am zis ca eu nu am nevoie de modele, ca eu stiu cel mai bine ce am de facut, acum la maturitatea sunt constienta ca lucrurile nu stau chiar asa. Povestile de succes inspira, oameni care au pornit de la aceleasi date ca si noi , avand aceleasi origini ca si tara, pot deveni surse pretioase de informatie, ne pot da cheile cu care putem deschide portile propriului nostru succes.
Tocmai de aceea imbratisez cu bucurie si interes cartea lui Florin Grozea care se adreseaza in primul rand tinerilor , aflati la inceput de drum. Sunt insa sigura ca oricine poate gasi inspiratie in povestile de succes ale cantaretilor romani ce duc numele tarii noastre peste hotare. Cartea se numeste “Hit Yourself – 100 de idei de la pasiune la marea lovitura” si cuprinde povesti ale artistilor romani ce au reusit pe plan international. Cartea este promovata si pe FaceBook la pagina special creata in acest sens. Eu sigur imi doresc aceasta carte. Anul acesta mi l-am dedicat cartilor, lecturii, cunoasterii, asa ca se potriveste perfect in planurile mele.
Articolul este scris pentru campania Blogal , campanie ce ne invita sa sustinem pasiunea, dar si din convingere si experienta proprie.