Cum faci un tablou cu licheni
De ce imi plac lichenii stabilizati?
Anul acesta am descoperit lichenii stablizați și a fost dragoste la prima vedere.
Mi-a plăcut în primul rând textura lor, o textură moale, plăcută, care te duce cu gândul la un culcuș moale într-o poieniță.
Apoi mi-a plăcut mirosul lor: un miros de proaspăt, parfumat, ceva mai greu de pus în cuvinte dar care te atrage.
În al treilea rând mi-a plăcut cât de versatili pot fi și cât de ușor pot fi de utilizat.
Cu un pic de imaginație pot ieși tablouri spectaculoase sau doar mici decorațiuni cu licheni, care însă au o proprietate în plus față de altele: nu adună praful, ci îl absorb.
Beneficiile lichenilor stabilizați
Iată așadar câteva din proprietățile și beneficiilor acestor mici plante:
- bun indicator al umidității din atmosfera
- reduc mucegaiul si umiditatea excesiva
- curata si purifica aerul
- reduc zgomotul (atunci când sunt în cantitate mare, desigur)
- oferă o energie pozitiva, antidepresiva
- sunt antistatici (nu se așeaza praful pe ei)
- sunt ignifugi
- sunt hipo-alergenici.
Eu zic că au și proprietatea de a încânta privirea, de a înveseli colțul în care sunt așezați.
Lichenii stabilizați sunt de fapt o combinație dintre o algă și o ciupercă cărora, printr-un proces de conservare, li se stopează creșterea.
Cum se îngrijesc lichenii stabilizați:
Se păstrează pur și simplu la temperatura camerei. Dacă devin mai uscați (indiciu că mediul este uscat) pot fi stropiți ușor cu o pulbere fină de apă. În rest nu se aspiră, nu se tund, nu necesită atenție specială. Pot fi foarte bine păstrați și la întuneric (eu am avut un tablou primit pe care am fost nevoită să îl depozitez pe timpul cât am fost plecați în America și, când l-am scos din cutie, lichenii erau la fel de verzi).
Ce am facut din licheni- DIY
Anul acesta de Craciun, am oferit celor dragi mici tablouri cu braduți din licheni, decorați cu perluțe sau mărgele. Au fost bine primite și mă bucur că am ales să fac asta.
Continui însă să explorez și alte tipuri de decorațiuni și tablouri, alte combinații, pentru că imaginația nu are limite, iar experiența mea, după atâția ani de făcut colaje cu copiii, este vastă.
Azi vă arăt cum se face un tablou cu licheni verzi, galbeni si albastru care reprezintă o apă cu curgătoare, mărginită de mici scoici. A ieșit un tablou care te poartă cu gândul la drumeții.
Cum am procedat:
Am ales mai întâi modelul și cantitatea de licheni necesară, culorile potrivite. Am așezat pe planșa de lucru să văd cum ar arăta cu aproximație. Am încălzit pistolul de lipit, pentru că trebuie să te miști destul de repede atunci când lucreză cu el. Am lipit apoi fiecare buchețel de licheni, după ce în prealabil le-am curățat de bețișoare și alte impurități. Am avut grijă să umplu golurile și să obțin un tablou cu licheni din belșug. La urmă am lipit micile scoici. Am așezat totul pe o ramă foto simplă.
Spor la lucru să aveți!