Initiativa si responsabilitate
Urmăresc din când în când la tv o emisiune despre antreprenoriat. Formatul emisiunii este unul foarte interesant și inedit, inversând un pic așteptările telespectatorilor. Este vorba despre o afacere ce se află în declin, administrată de obicei de câtre o familie cu o vârstă ceva mai înaintată și care a rămas ancorată în trecut și în ceea ce era bine cu ani în urmă. Se caută salvarea și resuscitarea afacerii cu ajutorul unor antreprenori tineri, care să vină cu o viziune proaspătă, modernă, în acord cu vremurile și cerințele pieței actuale.
Ce m-a susprins pe mine de cele mai multe ori este vârsta extrem de mică a salvatorilor. Sunt tineri de maxim 25 de ani care au deja la activ afaceri de succes, de milioane de dolari. Țin minte că era un tânăr care avea o afacere cu gemuri. Îi plăcuse din copilărie acest domeniu și avusese îndrăzneala să își deschidă propria afacere care mergea de minune datorită viziunii pe care o avea.
Privind către afacerile autohtone, către tinerii de la noi din țară mă bucur să aflu că sunt multi care îndrăznesc, care își asumă riscuri și care se lansează pe piața de afaceri. Pentru mulți din generația mea să îți asumi riscuri echivalează cu un act de nebunie, ca să nu mai vorbim de faptul că ne e frică să ne asumăm responsabilități.
Un astfel de antreprenor roman este bine să fie invitat în școli, să le vorbească elevilor de liceu care înțeleg că au început să învețe despre antreprenoriat, să îi îndrume către împlinirea viselor prin propriile puteri, fără a mai spera că cineva va face în locul lor.
Există o mulțime de posibilități de a începe o afacere: online, MLM, cu fonduri proprii, cu împrumuturi, cu asociați sau singur, cu facilitățile date de vârstă sau de statutul de student. Cea mai sigură cale este aceea de a te informa, de a lua exemple de la oameni care au reușit, de a urmări blogurile și paginile lor de Facebook, de a sta chiar de vorbă cu cei care te inspiră și care te pot îndruma cu sfaturi și exemple personale.
De multe ori spun că elevii din ziua de azi nu trebuie să se bazeze/concentreze doar pe acumularea de cunoștințe teoretice la materiile predate în școală ci să își dezvolte abilități de tot felul cu ajutorul diferitelor tabere de profil, prin implicarea in diverse actiuni sociale sau de caritate, prin participarea la evenimente ce au în atenție domeniul care îi atrage.
Puterea de a te adapta, de a fi capabil să privești oamenii ca pe potențiali clienți fără a pierde din vedere și latura umană este una din cerințele de bază ale antreprenorilor actuali. Înțelegerea faptului că nu doar banul este scopul final, obiectivul de bază, ci ceea ce poți face/dărui prin intermediul banilor reprezintă adevăratul secret al succesului.
Revenind la emisiunea de care vorbeam la început, de cele mai multe ori tinerii antreprenori întâmpină o rezistență acerbă din partea celor pe care vor să îi ajute. Obisnuiți să ia singuri decizii și să muncească pe brânci, le este greu să accepte că afacere poate merge și prin delegarea sarcinilor, prin deschiderea către noi oportunități și mai ales prin investirea în brand, în imagine. Sunt detalii de care e bine să ținem cont cu toții chiar și în viața de zi cu zi.