Conservele pentru iarna – moft sau necesitate?

De câtiva ani încoace nu trece o toamna fara sa am grija ca din camara mea sa nu lipseasca tocana de legume, ghiveciul de legume si o varianta mai simpla de zacusca.

Sa profiti de bogatia toamnei si de preturile scazute ale legumelor mi se pare o afacere înteleapta si o economie la bugetul familiei. În plus, calitatea legumelor de toamna, cumparate direct din piata (daca se poate de la producator) este cu mult superioara celor cumparate pe timpul iernii de la supermarket.

Prefer de o mie de ori un borcan de tocana decât un ardei tunat adus de cine stie unde.

Zilele acestea am efectuat câteva vraji la cazanul din curtea parintilor mei; vraji în urma carora au rezultat un numar îndestulator de borcane cu tocana de legume si ghiveci de legume:
încurajata de o discutie cu Vienela, în urma careia a declarat ca va da fuga la piata si va efectua si ea câteva astfel de vraji, m-am gândit ca va fi utila si altora o reteta de ghiveci gustos pentru iarna.

Pentru ghiveciul de legume eu am folosit:

P15007211 kg ceapa – 2 lei; 1 kg morcov – 3 lei; 1 bucata telina – 3 lei; 1 kg patrunjel radacina – 3 lei; 1 kg ardei – 3 lei; 1 kg gogosari – 4 lei;  2 – 3 dovlecei – 3 lei; 1 vânata – 2 lei; 1 conopida – 5 lei; 1 kg ulei – 6 lei;  5 kg rosii – 10 lei;  jumatate kg pastai – 2 lei

Pentru aromat si condimentat am folosit cimbru, busuioc, piper boabe, câteva bucati de usturoi, frunze de patrunjel.

Cum se prepara:

Ceapa tocata  împreuna cu morcovul taiat rondele (eu l-am taiat la robot) se pun la calit în toata cantitatea de ulei. Când se înmoaie se adauga celelalte radacinoase (patrunjel, telina – taiate rondele), se lasa la fiert jumatate de ora dupa care se pun la fiert si celelalte ingrediente (ardei, dovlecei, vânata, pastai, conopida) si sucul de rosii (rosiile date la robot sau taiate cubulete). Tot acum se adauga usturoiul, condimentele, sarea.

Se fierb toate la foc mic pâna când scad si se leaga frumos. La sfârsit se adauga patrunjelul tocat marunt si busuiocul.

Se pune fierbinte în borcane, se închid cu capac si se aseaza la cald, sub o patura groasa. Dupa doua zile se aseaza frumos în camara pentru a astepta iarna.

La un calcul rapid vedem ca toata tevatura ne costa în jur de 40 de lei. Cam cât 4 kilograme de ardei “proaspeti” în timpul iernii.

Desigur, munca gospodinei nu va fi remunerata dar aprecierile mesenilor. gustul inconfundabil de “acasa” si bunatatea legumelor de toamna merita din plin efortul. Ideal este ca toti consumatorii sa fie implicati în aceste operatiuni de toamna.

 

 

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: