Gospodina românca si curatenia

gospodinaCuratenia este una din obsesiile gospodinelor moderne dar mai ales românce. Am citit de curând o însiruire de aspecte ale vietii de zi cu zi ale românilor care au atras atentia unui calator pe meleagurile noastre. Printre aceste aspecte se numara si aceasta preocupare a româncelor pentru a avea o casa curata, pentru a face curatenie de câteva ori pe saptamâna. L-a surprins un aspect care noua ni se pare firesc si normal, acela a descaltarii la usa.

Cred ca suntem cu totii uimiti când vedem prin filme cum oamenii se aseaza pur si simplu în pat sau pe canapea cu încaltamintea de afara. Ei bine, pe strainul nostru l-a surprins exact aspectul invers. Ceea ce nu stie, sau poate nu a sesizat el, este faptul ca la noi strazile nu sunt spalate în fiecare noapte, ca praful este de doua degete cel putin si ca tocmai de aceea suntem si nevoite sa facem si mai des curatenie în case. Nu mai vorbim de zilele cu ploaie sau cu zapada când nici nu as întelege cum sa intri încaltat cu zloata de afara dupa tine.

Acelasi lucru se întâmpla si în bucatariile noastre si anume o preocupare foarte mare pentru curatenie si aspect îngrijit. Un cadru cât mai lejer, cât mai aerisit, cu toate cele necesare asezate frumos în dulapuri, cu masa pe care mâncam cât mai libera si mai frumos aranjata, cu blatul de lucru cât mai impecabil, sunt absolut normale în gospodariile româncelor.

Poate nu avem noi toate placari cu marmura în bucatarie drept blaturi de lucru si nici toate dotarile pe care ni le-am dori, asa cum vedem în emisiunile culinare, dar macar avem dorinta de a fi înconjurate de frumos si ne straduim sa avem chiar si aceste lucruri în casele noastre. Mai ales ca e posibil datorita ofertelor aparute pe piata.

Ma uit uneori prin filme si vad o multime de chitibusuri prin bucatariile alea, multime de cutii însirate pe dulapuri, multime de obiecte inutile cu rolul de înfrumusetare. Nu ma pot opri sa nu ma întreb cum are loc curatenia într-o astfel de bucatarie, câte ore petrece gospodina sa le adune pentru ca apoi sa stearga  praful si sa le mai puna si la loc. Sigur, probabil ca nu o fi praful ca la noi, dar în timp ma gândesc ca tot mai trebuie deranjate si aranjate.

Poate de aceea ne dorim noi lucruri trainice si  sa avem cât mai aerisite spatiile de locuit: pentru ca operatiunea de a face curat sa ne ia cât mai putin timp posibil si sa o facem cât mai des. Si chiar ne mândrim cu asta si suntem apreciate pentru asta, chiar daca strainilor li se pare ciudat 🙂

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: