Ce cărți mai citim în această perioadă
Dacă tot este Ziua Lecturii azi, declarată la nivel național, zic să profit și să vă mai povestesc despre lecturile noastre.
O să încep cu ce citesc eu. Pentru că mi-am făcut un obicei: seara, când urc în dormitor (avem dormitorul la etaj), las telefonul în camerele de jos. În felul ăsta sunt sigură că nu mai sunt tentată să pun mâna pe el și nu mai risc să mă apuce 1 noaptea căscând ochii pe Pinterest. Așa am pățit într-o noapte de noiembrie uitându-mă după crafturi de Crăciun și apoi nu am mai avut liniște până nu le-am făcut pe toate cele salvate.
Așa cum am citit în cartea Atomic Habits, de James Clear, pentru a renunța la un obicei ”care te încurcă”, fă în așa fel încât să îți fie greu să faci acțiunea respectivă. Pentru mine, numai gândul să mai cobor încă o dată scările îmi este de ajuns să mai renunț la a mai vrea telefonul.
Așa că, înainte să adorm, citesc. E muullttt mai liniștitor pentru creierul meu, visele mele sunt mult mai plăcute.
Acum, pe noptiera mea, se află două cărți. Pentru moment citesc Mademoiselle Coco și parfumul iubirii. Este o carte ușor de parcurs, vine numai bine în completarea unui film văzut de curând, Coco before Chanel. Având în vedere noile mele preocupări în legătură cu bijuteriile și moda, este exact ce îmi trebuia. Traducerea nu excelează, dar povestea curge frumos și e atrăgătoare, ca și viața marii creatoare de modă.
La rând așteaptă cuminte autobiografia marelui tenismen, Andre Agassi. Am citit câteva recenzii foarte convingătoare și abia aștept să o citesc.
Copilul mare (clasa a 6-a) citește acum Războiul care mi-a salvat viața, o carte pe care am văzut-o la mulți copii în această perioadă și înțeleg că este chiar recomandată de la școală. Din păcate la el la clasă nu prea se stimulează lectura, așa că trebuie să compensăm noi cumva. Copilul și-a făcut un tabel în care își notează zilnic paginile citite. E felul lui de a își da singur imbold la lectură și cumva și a se recompensa pentru activitate.
Pentru pasiunea lui la desen și grafică, dar și pentru a învăța o meserie care pe viitor îi poate aduce chiar un ban, i-am cumpărat o carte despre tatuaje. E foarte încântat de ce descoperă din ea. E cumpărată de la o librărie din București, AnticExLibris.
Tot pentru copiii 10 – 13 ani citim perioada aceasta două cărți de educație financiară achiziționate direct de la autoare, ”Secretele unui pusti afacerist”. Sunt două cărți foarte bune, cu multe informații utile pentru copii, despre cum circulă banii, ce sunt banii, care e valoarea unor obiecte. De asemenea vorbește și despre afaceri, ce înseamnă să deschizi o afacere, care sunt elementele unei afaceri. Totul este prezentat într-un limbaj ușor, sub formă de dialog sau de întâmplări amuzante, pe limba copiilor. Voi reveni asupra acestor cărți cu un articol viitor, sper eu cât de curând.
Cu copilul cel mic (6 ani) am reluat seria Povesti din Padurea Muzicala, de Cristina Andone. Iubesc aceste cărți și mă bucur maxim că am ocazia să le reiau alături de cel mic. Îi plac poveștile, ne plac ilustrațiile, sunt prilej de discuții despre muzică, dar și despre animăluțe, mâncare, natură. În plus mereu îi vin idei să mai ascultăm câte o muzică relaxantă, cum numește el muzica clasică.
Tot pentru copiii de 4-6 ani recomand și cartea apărută la Editura Siono, Aventurile Andrei, de Em Sava. E o carte în două limbi, română și franceză, cu ilustrații haioase, cu versuri și peveste plină de aventuri despre un șoricel și emoțiile prin care trece pe parcursul unei zile în care a vrut să facă după cum l-a tăiat pe el cheful, nu după cum l-a învățat mama lui. E o bună lecție pentru copii să înțeleagă de ce anumite reguli e bine să fie respectate, având rolul de a îi păstra în siguranță.
Bine, noi avem cărți peste tot prin casă. E tot mai greu în ziua de azi să îi determinăm pe copii să citească, e un efort constant și conștient, dar mă bucur că, măcar seara, ne luăm momentele noastre de liniște și lectură.