Lanterna frontala. Alegerea perfecta in 4 pasi

De ce trebuie sa tii cont daca doresti sa alegi o lanterna frontala performanta, adaptata nevoilor tale si cu un raport calitate – pret convenabil.

Luminozitatea este una dintre cele mai importante specificatii ale unei lanterne frontale si este masurata in lumeni. In cele mai multe cazuri, aceasta este undeva intre 20 si 90 de lumeni, desi unele lanterne de inalta performanta furnizeaza pana la 150 de lumeni. Atentie: daca alegi un numar mare de lumeni, verifica si autonomia functionala. O lanterna care furnizeaza 150 de lumeni poate sa aiba o autonomie furnizata de baterie de doar patru ore.

Baterii si acumulatori  Timpul de functionare a lanternei frontale, fara sa necesite schimb de baterii sau reincarcare, este vital si este unul dintre aspectele care influenteaza siguranta ta in timpul expeditiilor. Verifica tipul de alimentare si plusurile si minusurile pe care le are. In cazul in care optezi pentru tehnologia Li-Ion, populara in prezent, ia in calcul ca, dincolo de numarul de  cicluri incarcare/ descarcare, obiceiurile de utilizare pot sa-i scurteze viata. Nu depozita acumulatorul la temperaturi ridicate: daca este incalzit in mod constatnt la peste 25 de grade Celsius „imbatranirea” lui este accelerata.

Unghiul de iluminare Pe langa intensitatea luminoasa trebuie sa stii ce suprafata acopera fasciculul luminos. De aceea, este foarte important sa verifici ce tipuri de raza luminoasa ofera. O lanterna performanta trebuie sa aiba doua tipuri: un fascicul dispersat, larg – pentru a ilumina zona inconjuratoare (in tabere si drumetii pe timp de noapte vederea periferica este foarte importanta) si unul intens, focusat, pentru distanta lunga – un fascicul nelipsit din dotarea unei lanterne profesionale . Tips: pentru a te asigura ca lanterna pe care o alegi are un unghi larg de acoperire, verifica sa fie un unghi maxim cu valoare cuprinsa intre 60 si 120 de grade.

Niveluri de iluminare Desigur, doresti lanterne LED  puternice, dar – cum spuneam mai devreme – cei 150 de lumeni pot „costa” mult bateria. De aceea, verifica setarile/ nivelurile de iluminare pe care le ofera. In unele cazuri, aceasta specificatie se ascunde in spatele unor formulari mai pretentioase precum posibilitati de configurare sau de personalizare a lanternei. Dincolo de modul in care informatia este formulata, trebuie sa urmaresti urmatorul aspect. Lanterna ar trebui sa fie prevazuta cu 3 moduri:  High (maxim), Medium (mediu), Low (scazut sau economic), pentru a o putea folosi si la niveluri de iluminare inferioare, care asigura o functionare indelungata fara schimb de baterii. De obicei, acestea sunt completate si cu mod intermitent, pentru semnalizare.

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: