Celulele stem, o sansa pentru un viitor sanatos

“Fetita noastra, …, este un copil dorit, copilul care ne intregeste si sustine dragostea. Este un inger daruit de Dumnezeu si de care dorim sa avem grija cum putem noi mai bine. Ea este viata noastra! ”

Aceste cuvinte pot fi cuvintele oricarui parinte ce se bucura în fiecare zi de darul pe care l-a primit. Pot fi cuvintele mele, ale tale sau ale lui. Dar sunt doar un fragment din cuvintele lui Helmut Duckadam, unul din parintii celebri ce au ales sa faca parte din marea familie Cord Blood Center. Pentru ca prin puterea exemplului sa fie motivati si alti parinti sa puna o centura de siguranta copilui lor la nastere.

sigla Cord Blood Center-Medical

Pâna nu demult am crezut ca accesul la aceasta procedura îl au doar persoanele cu foarte multi bani, ca informatiile nici macar nu sunt publice si ca, doar câtiva privilegiati pot beneficia de miracolele medicinei moderne. Marturiile pe care le-am gasit însa înscrise pe site-ul http://www.cordcenter.ro/povesti-de-succes.html mi-au schimbat parerea în ceea ce priveste acest aspect.  Am aflat astfel ca peste 70.000 de oameni din România au apelat la serviciile Cord Center atât în ceea ce priveste recoltarea si depozitarea de celule stem cât si în ceea ce priveste folosirea acestora pentru sanatatea micutilor beneficiari.

Studiind informatiile usor de accesat pe http://www.cordcenter.ro/pachete.html realizez ca pretul pachetelor si serviciilor oferite reprezinta unul din motivele pentru care Cord Center reprezinta o alegere înteleapta. Preturile pachetelor oferite sunt pe diverse categorii, pretul minim de 2490 de lei incluzând:

• kitul pentru recoltarea probei de sange ombilical
• transportul, procesarea si calificarea probei de sange ombilical
• stocarea grefei de transplant in conditii de criogenie. Taxa de depozitare este de asemenea la un pret rezonabil, fiind de 249 de lei pe an.

În conditiile în care auzim tot mai des de cazuri de copilasi loviti de o boala crunta de sânge, multi parinti aleg calea mediciniei moderne, iar recoltarea celulelor stem reprezinta o astfel de cale, fiind rezultatul unor îndelungate studii si cercetari.

Un alt motiv pentru care recoltarea celulelor stem este de preferat il reprezinta simplitatea procedurii de recoltare.  Recoltarea se efectueaza o singura data, la nasterea copilului si dureaza între 30 de secunde si maxim 3 minute, fara durere sau riscuri pentru mama sau fat. Recoltarea sangelui placentar si a tesutului de cordon ombilical este efectuata de catre medicul obstetrician sau echipa care asista nasterea.

Filmul pledoarie pentru folosirea acestei proceduri medicale pe mine m-a impresionat si vizionarea lui m-a facut sa regret din suflet faptul ca nu am apelat la aceasta procedura acum cinci ani când am nascut. Va sfatuiesc sa va luati patru minute de ragaz si sa vizionati acest film. Mai ales finalul m-a miscat foarte mult, generozitatea cu care mamicile spera ca investitia pe care ele o fac sa fie de folos pe viitor acelor persoane (nu neaparat copii) aflati în nevoie. Speranta în medicina moderna regenerativa este foarte mare, facându-ne sa ne imaginam o populatie mai sanatoasa, nu doar cu o speranta de viata mai mare.

Iata un motiv în plus pentru a intra în marea familie a celor ce doresc ca  ziua de 6 Octombrie sa devina ziua Celulei Stem. Chiar daca nu suntem înca membri, putem contribui la propagarea  informatiei si la ajutarea celor ce au nevoie, semnând petitia pentru declararea acestei zile. 

Proiectul “Un cec in alb pentru copilul tau” ,  parte a Campaniei CORDonul rosu salveaza vieti, este unul din argumentele pentru care recoltarea celulelor stem nu ar mai trebui sa fie o optiune ci o alegere constienta si obligatorie. Asigurarea cheltuielilor necesare unui eventual transplant pentru cei care beneficieaza de serviciile centrului reprezinta un proiect de mare generozitate si care demonstreaza grija pentru sanatatea si interesul beneficiarilor.

Preocuparea omului modern pentru sanatatea la nivel global, pentru mentinerea unei tinereti prelungite si cautarea de solutii la nivel celular, apelând la resursele pe care însusi corpul omenesc le pune la dispozitie, se reflecta din ce în ce mai mult în descoperirile medicinei moderne.

Îmi vin de asemenea în minte o serie de filme din care rezulta aceasta dorinta a omului de tinerete vesnica, de sanatate pentru tot restul vietii si de pastrarea tuturor capacitatilor de-a lungul ei. Recoltarea celulelor stem reprezinta un pas înainte spre împlinirea acestui vis în care oamenii nu doar vor trai mai mult dar vor avea si capacitatea de a se bucura de viata, de a fi utili societatii, chiar si în conditiile unor anumite boli considerate în prezent incurabile. 80 de boli sunt  tratate astazi cu ajutorul lor iar ultimele cercetari maresc cazurile în care poate fi aplicat tratamentul.

Viata reprezinta bunul nostru cel mai de pret iar copiii sunt darurile facute noua de catre Dumnezeu pentru a-i proteja cum stim noi mai bine.

Închei cu o alta marturie, pledoarie pentru apelarea la acest procedeu: “Recoltarea de sange placentar este, pana la urma, o alegere pe care o face orice mama gandindu-se la binele copilasului pe care care urmeaza sa il nasca… Este o sansa unica, la fel cum este unic momentul in care il strangi la piept pentru intaia oara. Eu am decis sa apelez la aceasta procedura medicala si ma felicit pentru asta.” – Elvira Deatcu.

 

 

 

 

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.