Despre evenimentele din social-media și nu numai

Ieri am participat la cea de-a doua ediție a evenimentului Galați Beauty Swap și cu această ocazie mi-am structurat câteva idei privind participarea noastră la astfel de evenimente de social-media.

Am să o iau cu începutul, așa cum se vede din postura mea acest tip de eveniment, incercând cumva să răspund unor întrebări pe care le-am primit de-a lungul timpului de la prieteni din real sau din online.

Integrarea în comunitate:

  • postari pe blog pe tema ce face obiectul întâlnirilor, documentare, schimb de idei și experiență cu membrii comunității
  • socializare constantă în online
  • menținerea relației cu membrii comunității, venirea în întâmpinare cu diversele ocazii când se cere sprijinul
  • respectarea părerii majorittății, acceptarea deciziilor majorității

Pregătiri pentru eveniment:

  • dacă ai copii, unul, doi sau mai mulți, neapărat iei în considerare cu cine lași copiii. ceea ce uneori chiar este o problemă pentu unele mămici (la acest eveniment au participat bloggerițe mame venite cu trenul sau cu masina de la mare distanță)
  • alegerea unei ținute adecvate care să te caracterizeze, să fie pe specificul evenimentului, să te simți bine în ea, să dea bine în poze (pentru că social media se bazeaza pe vizual si participarea la un astfel de eveniment contribuie la construirea propriei imagini in on-line)
  • dedicarea unui timp considerabil în ziua evenimentului pentru a te aranja (cu copiii pe langa tine eventual si ferindu-ți ciorapii să nu ți-i rupă pisica cu chef de joacă în cazul meu)
  • setarea stării de spirit cu care mergi la eveniment, dorința de a fi cea mai bună și prietenoasă versiune a ta pentru întîlnirea cu membrii comunității. punem grijile în cui și problemele personale le lăsăm acasă
  • contribuția personală la eveniment după cum este necesar, cazul sau puterea fiecăruia (înainte, în timpul sau după eveniment).

 

Participarea la evenimet:

  • informarea cititorilor și urmăritorilor privind desfășurarea evenimentului: poze cu aspectul sălii, introducerea în atmosferă
  • socializarea cu cât mai mulți participanți, schimbul de informații în primul rând despre subiecte ce fac obiectul întâlnirii (în funcție de gradul de prietenie dintre participanți)
  • informarea privind invitații și vorbitorii pentru a-ți informa cititorii
  • realizarea de poze cu afișele sponsorilor, cu diferite puncte de interes de la locul desfășurării evenimentului (eu una recunosc că m-am prins abia ieri cu adevărat despre acest aspect și nici ieri nu am remediat situația pentru că m-am dus cu telefonul aproape descărcat și mare parte din eveniment l-am avut în priză – ceea ce iarăși nu e ok)
  • participarea la pozele de grup, realizarea de poze cu colegii participanți (nici aici nu prea mă îngrămădeam eu înainte dar în timp am înțeles că sunt importante)
  • realizarea de poze cu locația și diversele semne distinctive de acolo, eventual cu ceea ce ai servit (o alta regulă nescrisă de bun simț ar fi să faci și o minimă consumație în locul respectiv dacă tot te-au găzduit oamenii)- si la acest capitol sunt cam deficitara dar macar o etichetare a locatiei nu uit sa fac
  • realizarea pozelor proprii este la fel de importanta și mie mi-a luat iarăși ceva timp să înțeleg asta. obișnuiam să spun că telefonul meu nu face poze bune și stateam linistita sa iau poze de la ceilalti participanti. acum mi am luat si eu telefon cu camera buna si am inteles ca fiecare dintre noi surprinde altceva de la un eveniment, vede altfel  lucrurile, iar pe blog impărtasesti propria experienta, nu pe cea de grup. până la urmă și realizarea de poze face parte din munca de blogger, nu doar participarea la eveniment.

Acțiuni post-eveniment:

  • transmiterea către grup a fotografiilor realizate
  • scrierea articolului despre eveniment cu menționarea sponsorilor și organizatorilor, cu împărtășirea părerilor proprii cu bune sau mai puțin bune. scopul acestor articole nu trebuie să fie doar de laudă ci și de a sublinia lucrurile ce pot fi îmbunătățite. contează, desigur, tonul cu care este scris
  • fotografierea produselor, pliantelor și altor materiale promoționale primite (fiecare material înseamna ceva pentru organizatori și sponsori, nu sunt doar niște hârtii)
  • scrierea reviewurilor despre produsele primite după ce au fost testate, scrierea articolelor despre informațiile primite dacă este un eveniment de acest gen.

Despre munca de organizator nu pot vorbi decât din ceea ce am observat și mi-am imaginat. dar sunt convinsă că e o muncă enormă.  Am organizat și eu evenimente, nu de blogging dar de altă natură, și știu câtă muncă e în spate, câte frământări și gânduri, chiar nopți nedormite.

Fiecare pliant și fiecare produs ce așteaptă pe masa participanților înseamna telefoane date, schimb de emailuri, căutări și documentări din partea organizatorilor, fiecare material înseamnă documentare și organizare, orice floare sau dulce așezat pe masă înseamnă că cineva a fost și a căutat, s-a gândit la ele, le-a cumpărat (uneori chiar din propriul buzunar).

La evenimentul la care am participat ieri au fost peste 20 de sponsori. Ioana (One day butterfly),  cea care și-a asumat răspunderea acestui eveniment, a contactat fiecare sponsor în parte, a negociat condițiile de participare, a recepționat fiecare produs (nici nu vreau să îmi imaginez ce era la ea acasă de pungi și punguțe), și-a luat răspunderea în numele comunității că fiecare produs va primi atenția cuvenită, va fi promovat în social media. Tot în sarcina ei cade și transmiterea către sponsori a acestor reacții, a articolelor ce vor fi scrise ulterior. Tot ea a așezat cu grijă fiecare produs pe masa noastră, a gândit tombolele și desfășurarea evenimentului. Cu siguranță face asta cu plăcere și drag, dar tot e destulă muncă.

Nu e ușor să organizezi un astfel de eveniment și tocmai de aceea cred că fiecare dintre noi, cei care participăm la astfel de evenimente, e bine să ne facem partea noastră și să respectăm munca celorlalți.

Chiar și invitații își dau din timpul lor, uneori în zile de weekend sau poate la ore destul de târzii în afara programului de lucru, vin de la distanțe mari cu unele ocazii, așa că e cazul să aiba parte de o primire pe măsura efortului depus.

Cu toții facem astfel de evenimente și e frumos să ne respectăm munca unii altora, să ne susținem și să ne promovăm.

Cu toții putem fi și în postura de organizator, de participant sau de invitat.

Nu am scris aceste rânduri ca fiind literă de lege undeva ci sunt desprinse din experiența mea de blogger și, după cum vedeți, nici eu nu le-am știut și nu le știu pe toate. Dar împreună învățăm să fim mai buni, să fim exemplu în comunitatea pe care ne dorim cu toții să o construim în jurul nostru. Dacă aveți și voi idei de completat acest articol vă aștep să le împărtășiți cu noi în comentarii.

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

4 thoughts on “Despre evenimentele din social-media și nu numai

    • March 14, 2018 at 7:51 am
      Permalink

      Multumesc mult!

      Reply
  • March 16, 2018 at 8:49 pm
    Permalink

    Ai dreptate. Trebuie multa munca in spatele unui astfel de eveniment, nu ca organizator ci ca si participant.

    Reply
    • March 17, 2018 at 7:18 am
      Permalink

      exact. nu presupune doar prezentta, ci si multe altele inainte si dupa. dar pana la urma face parte din munca de blogger iar mie imi place.

      Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: