2020 în 20 de întrebări și răspunsuri

Pe final de an Cristina Otel ne propune, în unul din episoadele podcast-ului Pauza de bine , să ne răspundem la 20 de întrebări ce constituie un fel de retrospectivă a anului ce se încheie.

În una din zile Dante a venit cu întrebarea ”Cum a fost pentru voi anul 2020?”

Soțul a răspuns, impasibil: un an obișuit. Pentru firea și personalitatea lui anul a fost absolut normal.

Eu am răspuns: provocator.

Horia: minunat.

Dante: ca un mountain rousse.

Iată dar, cum fiecare membru al unei aceleiași familii percepe în mod diferit același context social.

Am răspuns la cele 20 de întrebări și au fost un bun prilej de introspecție și analiză ale acestui an.

Care e cea mai importantă lecție pe 2020 – Pentru că am recitit acum ceea ce am scris anul trecut despre cum am petrecut noi Crăciunul și Revelionul în America și am revăzut frustrările care mă copleșiseră  atunci, am înțeles că una din lecțiile acestui an este accea că ne suntem de ajuns, că e important să ne bucurăm că suntem, că suntem împreună, că ziua de azi e cu adevărat tot ce avem. 

Care e cel mai bun lucru care ti s-a întâmplat? – Faptul că ne bucurăm de o locuință în care să ne simțim bine în contextul ăsta de izolare.

Cea mai mare provocare pentru mine  a fost să gătesc zilnic, două sau trei mese pe zi. La asta se adaugă și faptul că, mai mult de un an și jumătate, copiii nu au fost nici măcar o zi în altă parte decât cu noi, ceea ce m-a făcut să accept că ne descurcăm și fără ajutor, și fără acele pauze pe care ni le doream, fără să mai privim cu jind la familiile în care bunicii preiau din sarcini, fără să mai am resentimente și așteptări în sensul ăsta.

Ce abilitate noua am dezvoltat?  – Nu e neapărat o abilitate, dar o perioadă de timp am făcut meditație în mod constant și am învățat să respir mai conștient.

Ce am făcut pentru profesia sau pasiunea mea? După ce anul trecut pe vremea asta eram tare mândră de mine că mi-am făcut o pagină de Instagram, Vavalyart, dedicată bijuteriilor, picturilor și decorațiunilor pe care le fac cu mare drag, iată că anul ăsta am trecut la nivelul următor și mi-am făcut și un magazin online în care se găsesc produsele mele. Mai am multe de învățat, sunt abia la început de drum, dar cu răbdare și perseverență sper să ajung acolo unde visez.

Ce mi-a plăcut cel mai mult? În prima parte mi-a plăcut faptul că la începutul pandemiei ne-am putut bucura de natură, de parcuri și libertate pe insula pe care stăteam. La venirea în țară mi-a plăcut vacanța la Brașov, la prietena mea. A fost ca o gură de oxigen în contextul acestui an.

Ce am făcut în timpul liber? Am văzut multe filme, având în vedere că au fost mulți ani în urmă când vizionarea unui film întreg era doar un vis frumos.

Ce obiceiuri noi, bune, am deprins anul ăsta? Mi-am selectat mai bine direcțiile în care mă uit, am învățat să nu mă mai risipesc, să fac lucrurile pe rând. Am descoperit podcast-urile și profit din plin de această unealtă pentru a mă motiva, pentru a învăța lucruri utile sau noi. Un alt obicei pe care l-am aprofundat este să respir, să îmi iau pur si simplu pauze de respirat.

Care e cel mai mare motiv de mândrie? -Având în vedere dorința copiilor de a continua învățarea în limba engleză și în modul în care sistemul american le-a arătat, mi-am luat curajul de a face cu ei homeschooling. Cochetam de niște ani cu ideea asta, mi-am petrecut niște zeci de ore studiind despre subiectul ăsta, iar acum am simțit că e momentul potrivit să trecem la acțiune.

Principalele motive de recunoștință – foarte recunoscătoare pentru sănătate, pentru faptul că întâlnirea cu virusul a fost de impact mai mult pe plan psihologic dar și acolo am reușit să țin frâiele. Foarte recunoscătoare și pentru internet, pentru mediul online, pentru oportunitățile create de acest mediu pentru a fi aproape de oameni  valoroși de la care să îmi iau inspirație și energie.

Ce ai învățat din cel mai mare succes – am învățat că unul din punctele mele forte îl reprezintă comunicarea. Faptul că mi-am făcut cu ușurință prietene de pe întreg mapamondul, că am comunicat în limba engleză la un nivel care să ne permită să discutăm orice subiect, pentru mine este ca un vis împlinit.

Ce am învățat din cel mai mare eșec – nu e neapărat un eșec, dar mi-aș fi dorit să cresc mai mult în social media. Am înțeles însă că am nevoie de mai mult organizare, de consecvență și de vizualizare mai puternică a ”De Ce”-ului personal.

Ce am făcut pentru sănătatea mea –  am continuat obiceiul meselor lejere , intermitent fasting (mâncat devreme ultima masă și târziu prima masă a zilei), am introdus mai multe legume în alimentație, am folosit mai mult bicicleta de pe balcon, folosit minerale și vitamine, plus lucrat la sănătatea mentală.

Cum ai descrie anul 2020, în trei cuvinte – euforic, șocant, liniștit.

Cine, sau ce, a avut cel mai mare impact asupra mea – cred că copiii au avut cel mai mare impact asupra mea prin puterea lor de adaptare, prin acceptarea cu infinit mai multă ușurință a ceea ce se întâmplă.

Care a fost cel mai fain compliment pe care l-am primit – faptul că sunt o persoană creativă.

Cât de blândă am fost cu mine – am fost blândă și am acceptat conștient felul în care sunt, ritmul propriului corp.

Cât timp am petrecut cu mine – din fericire, faptul că au crescut copiii, mi-a dat mult mai mult timp pentru mine anul acesta, timp pe care de cele mai multe ori l-am petrecut cu folos. Acum, pe final de an am avut multe momente în care am pierdut timpul dar până la urmă avem nevoie și de astfel de răsfățuri.

În ce fel sunt mai bună decât acum un an – Sunt mult mai conștientă de propriile puteri, de propriile limite, accept mai ușor atunci când simt că ceva nu este pentru mine, fără să mă mai uit așa mult peste gard.

Ce sfat i-aș da versiunii mele de acum un an – trăiește conștient fiecare zi și acceptă că ceea ce se întâmplă are un scop.

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

4 thoughts on “2020 în 20 de întrebări și răspunsuri

 • December 29, 2020 at 7:41 pm
  Permalink

  Cred că 2020 a fost un an al adaptării, acceptării și al introspecției. Personal, am realizat în 2020 lucruri la care nici nu m-aș fi gândit înainte.
  Mă bucur că și pentru tine a fost un an bun, luat în ansamblu. Mult succes în 2021!

  Reply
  • December 29, 2020 at 8:07 pm
   Permalink

   Da, noi nu ne putem plange, am avut un an bun, cu calatorii si liniste, cu constientizari si decizii. Astept cu interes si raspunsurile tale :).

   Reply
 • December 31, 2020 at 11:32 am
  Permalink

  Hai ca ai tot invatat in 20 20. 2021 va fi anul punerii in practica si vremea succesului. Spor!

  Reply
  • January 1, 2021 at 4:01 pm
   Permalink

   Da, bine zici, am tot invatat. De acum sa si actionez mai mult. Spor si tie!

   Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: