Cuvânt de an nou – 2021

An nou, speranțe noi, intenții noi, planuri noi. Despre planuri nu vreau să vorbesc, că am văzut noi cum e cu planurile și cu așezarea vieții la dungă, până vine câte o chestie externă care ne șifonează toate planurile.

Intentia noului an

Ce vreau să setez acum, la început de an, este intenția.

De ceva ani aleg un cuvânt care să fie ca un fel de ghid, un fir invizibil pe care să îl urmez de-a lungul a 365 de zile. Uneori o fac conștient, alteori pur și simplu acțiunile mele duc către acel cuvânt.

Anul trecut cuvântul a fost Abundență. Pare un cuvânt nebunesc acum, privind la anul care a trecut. Dar a fost un cuvânt chiar foarte bun. Am înțeles de multe ori că abundența nu e doar despre bani.

Cuvantul anului

Anul acesta cuvântul care mi s-a tot arătat în ultimele zile, chiar săptămâni, este CONSECVENȚĂ.

Este un cuvânt care obligă, un cuvânt care sper eu să mă facă mai conștientă de fiecare acțiune pe care o fac, pe care o încep și să mă uit mai focusată către finalitatea acelei acțiuni.

Fie că este vorba despre copii, despre pasiunile mele, fie că este vorba despre blog sau ieșit în natură, despre bicicleta care mă așteaptă zilnic pe balcon sau poate o schiță de meniu săptămânal, despre întocmirea unui plan de venituri și cheltuieli sau o evidență a acestora, cuvântul ăsta sper să mă tragă de mânecă de câte ori sunt pe cale să abandonez ceva început. 

Am petrecut ultimii câțiva ani fără să pun presiune pe mine în nici un domeniu. A fost felul meu de a face față celor doi copii, de a pune pe primul plan nevoile lor, de a le oferi lor mare parte din timp, de a ne adapta împreună. Pentru că anul trecut a fost cu totul atipic în rutina noastră, petrecându-l departe de țară și de familii, nu mi-am luat sarcini suplimentare decât de a fi bine cu toții și cu toate schimbările.

Și anul acesta va fi cu schimbări, dar îmi doresc ca, măcar pe câteva planuri, să reușesc să fiu consecventă.

Rutina de inceput de an

Mi-am mai făcut un obicei, la început de an: iau câteva cărți, le deschid oriunde și notez câteva idei în agendă.

Anul acesta a început cu…începutul. Exact așa a fost primul paragraf.

Începe cu începutul:

-realitatea situației actuale

-gândirea de tip ”pornire de la zero”

-analiză financiară

-analiză a însușirilor și a muncii.

A urmat un capitol despre bani, în care mi s-a reamintit că e cazul să întreprind schimbări radicale.

Iar ultima carte deschisă mi-a vorbit despre ”Toamnă”, asociată cu maturitatea care poate fi definită ca fiind abilitatea noastră de a ne asuma întreaga responsabilitate pentru ”recoltele” pe care le-am adunat.

Eu zic că am destule subiecte la care să cuget în următoarele zile de liniște.

Voi aveți un cuvânt care să vă ghideze în noul an? Obișnuiți să alegeți un astfel de cuvânt?

Update:

Cuvântul anului 2022: FLOW.

Îmi doresc să fiu tot anul în flux creativ, flux de punere în practică a ideilor, de comunicare și networking, de vânzare și dăruire.

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

2 thoughts on “Cuvânt de an nou – 2021

 • January 1, 2021 at 8:27 pm
  Permalink

  Un nou an mai bun, Valy! Mi-e mi-a ramas aninat cuvantul ‘simplificare’!
  Il voi schimba cand voi considera ca am finalizat actiunea!
  La Multi Ani cu multe impliniri!
  Esti o fiinta puternica, asa ca sunt convinsa ca vei bifa multe din agenda ta! <3

  Reply
  • January 2, 2021 at 12:33 pm
   Permalink

   An nou cu bine, Suzana!
   La mine viata s-a simplificat datorita atator mutari si schimbari. Am invatat ca lucrurile materiale conteaza atat de putin si ca ne e la indemana sa avem altele si ca putem trai cu strictul necesar.
   Multumesc mult pentru apreciere, am nevoie de astfel de cuvinte!

   Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: