Despre micul dejun cu Gordon Ramsay
Gordon Ramsay. Numele mi se rasucea în minte si îsi cauta locul, încercând sa se obisnuiasca cu toate ideile ce dadeau navala în jurul lui. Iar eu încercam sa ma obisnuiesc cu ideea a ceea ce urma sa se petreaca în mai putin de jumatate de ora.
Eu, doar eu, o biata jurnalista de la o revista culinara, urma sa iau un interviu unuia dintre cei mai duri bucatari cunoscuti în bransa. Numai când îmi aminteam de fruntea lui încruntata si buzele strânse de scotian ma treceau fiori.
Si totusi nu ar fi trebuit sa am asa mari emotii. Ambianta în care urma sa purtam conversatia era una impecabila. Cel putin asa o percepeam eu. Aflasem de faptul ca Gordon Ramsey era între doua avioane si profitase de cazare în Bucuresti, asa ca urma sa îi iau interviul tocmai în timpul micului dejun.
Mi-am turnat un pahar de suc proaspat de portocale, încercând sa îmi ascund emotiile si ma pregateam de asteptare. Ma gândeam ca, la fel ca orice mare vedeta, va întârzia. S-a dovedit însa ca si în realitate era la fel cum îl admirasem pe micul ecran: serios, punctual si disciplinat.
Si-a umplut un castron cu iaurt organic peste care a turnat portii generoase de goji, muesli si alte câteva fructe. A asezat alaturi o omleta plina de legume viu colorate (facându-ma sa regret ca nu alesesem si eu acest fel de mâncare), un pahar mare de suc proaspat si o cafea simpla, fara lapte.
– Buna ziua. Foarte interesant acest breakfast AntiOx. Chiar ai de unde alege astfel încât sa îti începi ziua cu o portie zdravana de antioxidanti, de vitamine si minerale si mai ales cu buna dispozitie.
– Buna ziua. Ma bucur ca ati onorat invitatia mea si va multumesc. Se pare ca si marii bucatari prefera dejunurile consistente dar sanatoase. Cât de important este micul dejun în alimentatie?
– Fiind prima masa din zi eu cred ca este cel mai important. Este ca si cum ne alimentam organismul si îi dam tot ce are nevoie pentru a putea face fata cu bine tuturor provocarilor de peste zi.
– Ati putea sa îmi spuneti ce ar fi recomandat sa mâncam la micul dejun astfel încât sa nu ne simtim nici prea încarcati dar nici sa nu ne ridicam flamânzi de la masa?
– În primul rând vreau sa te felicit pentru alegerea înteleapta pe care ai facut-o alegând sa iei micul dejun alaturi de mine aici. Eu calatoresc mult si am avut de multe ori ocazia sa poposesc în câteva din cele 400 de locuri în care se afla NH Hotels, fiind un lant hotelier ce se întinde în 26 de tari. Cred ca sunteti mândri ca aveti si voi unul în Bucuresti.
– Sigur ca suntem.
– În al doilea rând acest mic dejun conceput si implementat de catre chef Enrique Martinez reprezinta un exemplu de ceea ce ar trebui sa constituie un mic dejun. Uneori regret ca nu mi-a venit mie aceasta idee. Glumesc, desigur.
– Am observat ca este inclusa si pâinea în acest mic dejun. Este pâinea recomandata în conditiile în care tot mai multe persoane renunta la consumul de pâine?
– Pâinea este foarte importanta în alimentatie, având un aport de fibre benefic organismului , de carbohidrati, precum si de fier, calciu si alte substante nutritive. Dar la fel de adevarat este si faptul ca nu orice pâine este buna. Dupa cum vezi însa aici se serveste pâine proaspat coapta, de cea mai buna calitate. Acelasi lucru ar trebui sa alegem fiecare dintre noi.
– Ce parere aveti despre lapte în alimentatie? În ultima vreme a devenit un aliment destul de controversat iar cititorii revistei noastre ne întreaba frecvent daca este sigur sa consume sau nu lapte. Dupa cum observ aici, în hotel, clientii au la dispozitie lapte de soia, de orez sau de migdale.
– Laptele ca atare este în adevar un aliment controversat dupa cum s-a constatat în urma unor studii recente. Tocmai de aceea aceste noi sortimente de lapte sunt din ce în ce mai cautate. Dar cu siguranta recomand produsele traditionale din lapte precum brânza, cascavalul, untul si, desigur, iaurtul.
– Ce parere aveti despre cafea? Este ea benefica? Este neaparat necesar sa îti începi ziua cu o ceasca de cafea?
– Cafeaua este bogata în antioxidanti, ofera energie si are un mister al ei pe care nu îl poate înlocui nimic. Dar la fel de bun este si ceaiul. Pentru cei care nu agreaza cafeaua ceaiul poate veni cu un aport suplimentar de antioxianti, vitamine, minerale, uleiuri esentiale si mai ales arome.
– As vrea sa va întreb daca considerati ca vi se potriveste titlul de bucatar dur? Mie îmi pareti un om cald si linistit.
– Nu stiu daca mi se potriveste titlul de dur, dar titlul de corect cred ca mi se potriveste. Si nici linistit nu sunt de obicei. Am peste 27 de restaurante de coordonat în întreaga lume iar asta cere seriozitate si munca sustinuta dar si multa agitatie. Daca nu as fi fost dur cu cei din jurul meu nu cred ca as fi obtinut cele 13 stele Michelin.
– Pentru care sunteti si apreciat dar si invidiat.
– Succesul întotdeauna atrage si invidie. Ceea ce nu este neaparat rau pentru ca te ambitioneaza sa nu cobori stacheta si sa te straduiesti sa fii mereu la înaltime.
– Va multumesc mult pentru acest interviu. Ma simt onorata ca am stat de vorba cu dumneavoastra si ca am adunat atâtea informatii interesante pentru cititorii revistei noastre.
– Placerea a fost si de partea mea. Nu uita sa mentionezi pentru cititori sa se informeze despre micul dejun inovator si de pe site- ul www.nh-hotels.com . Cu siguranta îi va inspira.
Unul din celebrele lui zâmbete mi-a fost acordat cu generozitate si atunci am stiut ca tot ceea ce mi-a spus a fost sincer si din suflet.
Articol scris pentru Super Blog Spring 2014.
–