Mâncare pentru cel mai bun prieten al omului

imagesMici sau mari, jucausi sau mai taciturni, albi, maronii sau negri , câinii sunt si vor fi unii din cei mai buni companioni ai omului. Nu doar companioni dar si prieteni. Eu locuiesc într-un complex de locuinte cu 10 etaje si pot spune ca numarul patrupedelor ce ies la plimbare dimineata, însotite stapânii lor, aproape ca îl întrece pe cel al copiilor ce merg la gradinita sau la scoala. Asta poate vine si din faptul ca sunt destul de multe persoane în vârsta ce locuiesc aici, dornice sa aiba un tovaras de viata cu care sa îsi împarta singuratatile.

Un alt fapt pe care l-am constatat este multimea magazinelor cu hrana speciala pentru animale. Îmi amintesc anii din urma când, a creste un câine nu era mare filisofie. Îi dadeai un os, mai cumparai un “mezel”, mai o mâncare gatita ramasa de la masa stapânilor si gata. Când toate aceste bunatati nu erau, se multumea bietul animal si cu niste pâine goala. Mamaliga deja era delicatesa. Sotul mi-a povestit ca avea un catel în copilarie care mânca chiar si boabe de porumb, asta pentru ca era legat chiar lânga hambar.

Ei, dar vremurile s-au schimbat, alimentele si alimentatia asemenea. Mâncarea stapânilor a început sa contina prea multi aditivi, prea multa sare si alte lucruri nesanatoase. Acum câtiva ani am dat unui câine sa manânce un iaurt cu fructe. Nici nu s-a atins de el. Ba dimpotriva, s-a uitat atât de urât ca în acel moment am decis ca nici eu nu voi mânca vreodata asa ceva. Câinele are un instinct si un simt de a discerne hrana pe care o primeste mult mai dezvoltat decât omul.

Câinii au si ei metehnele lor, alergiile lor, problemele lor de sanatate, toate acestea constituind factori importanti în stabilirea hranei adecvate fiecarui catel în parte. Am cunoscut chiar si catei vegetarieni, în sensul ca orice aliment de origine animala le poate fi chiar fatal. Probabil ca nu este usor sa asiguri hrana unui astfel de animal dar atunci când exista iubire si devotament pentru prietenul drag, nici un efort nu este prea mare.

mancare caini
mancare caini

În asigurarea hranei unui câine se tine cont de rasa acestuia, de mediul în care creste, de vârsta pe care o are. De aceea magazinele specializate reprezinta cea mai buna sursa de hrana pentru câini. Acolo gasesti hrana pentru fiecare etapa în parte, pentru fiecare talie si rasa.

Este important sa îi asiguri un regim alimentar echilibrat pentru a avea un prieten fericit si sanatos.

 

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.