Școala altfel prin Suceava

Ne-am propus ca în această vizită pe care am facut-o la rude în Botoșani să facem și o excursie în Suceava, la cetate. Pentru că soțul meu este ceva mai organizat și pentru că tehnologia zilelor noastre ne oferă instant informații despre locurile în care putem ajunge, am trecut pe o listă eventualele obiective de vizitat în oraș pentru a bifa cât mai multe în ziua ce se așternea în fața noastră.

Prima pe listă a fost, desigur, Cetatea de scaun a Moldovei. Deși eu mai fusesem cu Dante când era foarte mic, acum am regăsit un mezeu cu totul renovat, un loc în care se simte și se invață istoria, un loc în care modernul se îmbină perfect cu trecutul. Ne-a plăcut foarte mult felul în care erau prezentate prin holograme diferitele încăperi prin care treceam, am ascultat cu mare atenție filmul de prezentare al cetații, am încercat să ne imaginăm cum reușeau să trăiască oamenii între acele ziduri, aflați permanent sub amenințare. Nu e un exercițiu de imaginație tocmai ușor. Dante chiar a fost surprins și dezamăgit de tronurile voievozilor, care erau niște scaune din lemn, total inconfortabile. Se aștepta la mai multă somptuozitate și lux, fiind vorba despre camera voievozilor.

Dar i-a plăcut mult vizita la Cetate și a început să prindă gustul pentru istorie.

 

Al doilea obiectiv pe listă a fost Observatorul Astronomic din orașul Suceava unde, cu ajutorul unui proiector SkyMaster ZKP2, comandat încă din anul 1976 vizitatorii pot vedea proiectate Soarele, Luna, planetele şi aproximativ șase mii de stele vizibile cu ochiul liber pe cerul boreal şi austral, imaginea dinamică a Sistemului Solar, planeta Jupiter cu sateliţii galileeni, evoluţia cometei Donati, fenomenul stelelor căzătoare (meteori) şi mişcarea unui satelit artificial. Ne-am delectat și cu imaginea constelațiilor, corespondentul loc cu zodiile și datele noastre de naștere. Ne-a plăcut foarte mult, a fost o frumoasă lecție de astrologie, ne-a plăcut foarte mult vocea doamnei care a făcut prezentarea. Am trăit o senzație de călătorie printre stele și m-am bucurat încă o dată că am ocazia să iau parte alături de copilul meu la astfel de experiențe pe care, altfel, poate nu le-aș fi trecut pe listă. Cu siguranță vom mai merge acolo atunci când va crește și Horia.

Am reușit să punctăm și cel de-al treilea obiectiv de pe lista soțului meu, deși Horia dădea deja semne de neliniște și oboseală. Vizita la Muzeul de științele naturii i-a trezit însă și lui interesul, fiind expuse acolo o mulțime de animale și păsări, ba chiar și niște broscuțe țestoase cât se poate de vii și jucăușe.

Am văzut astfel scene de luptă între cerbi, conflictul între lupi, peisaje halucinante de iarnă, păsări pe care nu le văzusem decât în cărți. Copiii au fost foarte entuziasmați. În cadrul muzeului se găsește și o expoziție de cristale și pietre naturale, foarte spectaculoase.

 

 

Ne-am delectat ochii și ne-am provocat să alegem preferatele noastre și cu proiectele expuse de către copii, proiecte ce prezintă padurile Bucovinei cu animalele salbatice, pasarile, florile, arborii si tot ceea ce si-au imaginat copiii despre acestea.

 

A fost o zi plină de informații și de frumos. Chiar dacă nu vor reține ei chiar toate detaliile, sunt convinsă că pe viitor le vor fi de folos acceste vizite. Cel puțin la Dante se vede că familiarizarea cu anumite noțiuni îl pregătește pentru viitoarele materii de studiu la școală.

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: