Crăciunul copiilor organizat de către oameni cu suflet mare

Le citim copiilor noștri povești de Crăciun, povești despre copii sărmani, despre copii fără copilărie, povești despre a fi mai bun și despre a dărui. De multe ori ne imaginăm că acei copii au existat odată, în trecut, că au rămas doar personaje de cărți și că în zilele noastre lucrurile stau cu totul altfel.

Cu greu ne închipuim  că nu departe de noi, în satele și cătunele țării, sunt copii parcă părăsiți de lume, copii aflați în situații limită.

Se vorbește mult despre drepturile copiilor, părinții se frământă să găsească cea mai bună cale de a-și crește și educa copiii, se vorbește despre parenting și creșterea copiilor cu blândețe, despre dragoste necondiționată sau despre limitele în educația celor mici.

Mă învârt printre astfel de informații zi de zi, fac parte din acest grup de părinți preocupați de viitorul copiilor lor, conștienți fiind că acești copii reprezintă viitorul țării noastre.

Dar există și un număr impresionant de copii pentru care Crăciunul reprezintă doar o altă zi tristă din an, pentru care Moș Crăciun nu vine cu cadouri sau bucurii.

Pentru un grup de astfel de copii, pe 17 și 18 decembrie 2017, au avut loc în incinta Retaurantului Butterflay din Brăila, două evenimente speciale.

Este vorba despre copiii din Asociația Down Braila Botez Vlad Sergiu și copiii cu autism de la SOS Autism Braila precum și de un grup de copii sărmani din Școala Generală Valea Cânepii și Școala Generală Unirea.

Inițiativa de a face o sărbătoare pentru acești copii a fost a Alinei Irașcu și a Cătălinei Dobrev, două mămici sufletiste și cu mare dorință de a face bine în jurul lor.

Copiii au fost însoțiți de profesori, alături de ei s-a aflat și doamna viceprimar din Valea Cânepii, Sica Dârjan, doamna profesoară Aura Popescu.

Copiii au primit daruri și jucării, s-au bucurat de spectacol, de teatru de păpuși și de o atmosferă cum nu au mai văzut în viața lor,  au avut parte de o petrecere adevărată, cu muzică, cu dans și baloane.  Nu e de mirare că mulți dintre ei nu mai vroiau să plece acasă, că vroiau să rămână acolo unde era cald și bine, unde erau înconjurați de oameni inimoși și  de cuvinte frumoase.

Au fost invitați copii din familii defavorizate, copii abandonați și chinuiți, chiar bătuți de părinți sau de rude, puși să muncească și pedepsiți absurd dacă nu își îndeplinesc corvezile peste puterea vârstei lor, copii pentru care încălțămintea și hainele groase sunt un lux. Acești copii nu știau nici ce produse se aflau pe farfuriile de pe mese, pentru ei pâinea goală fiind un aliment de bază. S-au bucurat de fiecare lucru mărunt pe care l-au primit, ei primind poate ceva bun o dată pe an în timp ce copiii noștri primesc câte ceva ce îi bucură în fiecare zi.

Au fost multe mame singure, abandonate de către soții lor când aceștia au aflat că trebuie să aibă de-a face cu un copil bolnav.

Chiar și cei care zâmbesc rar sau deloc (cum este cazul unei micuțe despre care dascălii spuneau că nu zâmbește niciodată) s-au distrat și au uitat pentru o vreme de toate nevoile și grijile lor, fiind cu adevărat copii, așa cum ar trebui să fie la vârsta pe care o au.

Oamenii au contribuit cu ce au putut, în jurul acestui eveniment s-au strâns oameni modești, oameni care au donat hăinuțe, sume de bani după puterile lor, mămici care au dat o mână de ajutor la organizare. Indiferent de contribuția fiecăruia, împreună au reușit să aducă bucurie unor copii greu încercați de soartă. Puterea comunității, voința părinților ce își privesc copiii și se bucură că au ce le oferi zi de zi, fac ca astfel de evenimente să conteze și să se întâmple.

Cred însă că astfel de acțiuni reprezintă și un mod de conștientizare a noastră, a tuturor, că situația acestor copii este disperată, că ei nu sunt doar niște subiecte de presă pentru știrile de la ora 5 sau pentru orele de maximă audiență din emisiunile tv, ci se află chiar lângă noi, în sate uitate de autorități, în comunități unde sărăcia este la ea acasă. Nu ai cum să rămâi indiferent la soarta acestor copii, nu ai cum să nu te întrebi ce poți face mai mult, nu ai cum să nu te gândești la suferința lor din fiecare zi, suferință care a devenit o normalitate pentru ei, uitând cu totul ce înseamnă un zâmbet sau o bucurie.

E greu de spus ce putem face noi mai mult fără implicarea autorităților, fără o înțelegere a faptului că și acești copii reprezintă parte din viitorul acestei țări și că e de datoria tuturor ca ei să aibă o șansă, indiferent de părinții lor sau de condițiile sociale vitrege în care cresc.

Ceea ce este însă sigur e faptul că acești copii au trăit cu toată emoția evenimentul, că mulți dintre ei au spus că aceasta a fost cea mai fericită zi din viața lor.

 

Mămicile ce au organizat această petrecere au primit îmbrățișări sincere și spontane de la micuți, toată această emoție fiind răsplata deplină a eforturilor depuse.  Emoția a rămas însă în gândurile celor implicați ce își doresc să facă mai mult pentru copii, sperând ca tot mai mulți oameni să organizeze astfel de evenimente nu doar cu ocazia Crăciunului, sperând ca tot mai mulți oameni să afle despre acești copii și despre alții aflați în situații asemănătoare.

 

 

 

 

 

 

 

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

11 thoughts on “Crăciunul copiilor organizat de către oameni cu suflet mare

 • December 20, 2017 at 7:12 am
  Permalink

  Ce bine că ai fost acolo, să le vezi bucuria şi să ne povesteşti şi nouă! Prin asemenea acţiuni, tot mai mulţi oameni conştientizează care sunt nevoile acestor copii.

  Reply
  • December 20, 2017 at 1:27 pm
   Permalink

   Din pacate eu nu am putut ajunge la evenimentele in sine, doar am ajutat putin la pregatirea cadourilor. Dar mi-am dorit sa povestesc despre asta pentru ca si alti oameni sa inteleaga ca din putinul lor, daca se unesc, pot face o bucurie unor copii care practic nu au nimic.

   Reply
 • December 20, 2017 at 4:20 pm
  Permalink

  Un articol frumos si pe alocuri dureros de sincer. Apreciez mult articolele in care astfel de evenimente caritabile sunt prezentante echilibrat. Pentru ca m-am saturat de povesti in care oameni (vedete, bloggeri etc.) au impresia ca schimba vieti cu 2 portocale si o ciocolata (poate e defect profesional, nu stiu sigur). Sunt multe de facut, resursele putine, iar specialistii calificati inexistenti sau coplesiti de numarul enorm de cazuri (ma refer aici la asistentii sociali). De aceea organizarea unor astfel de evenimente care sa atraga atentia asupra problemelor din comunitati sunt binevenite. Felicitari mamicilor ptr initiativa si dumneavoastra pentru faptul ca o faceti cunoscuta 🙂

  Reply
  • December 20, 2017 at 8:50 pm
   Permalink

   DragaLaura, iti multumesc enorm pentru acest comentariu! Aveam nevoie de aceste cuvinte si de aceste confirmari. Este ceea ce imi doresc si eu prin scrisul meu: sa fac cunoscut faptul ca astfel de copii exista dar si oamenii care deschid ochii si din putinul lor timp si din putinele resurse aduc o raza de speranta si fac macar o zi frumoasa copiilor.

   Reply
 • December 20, 2017 at 9:03 pm
  Permalink

  Ce inițiativă frumoasă! Iar articolul tău este emoționant. Trist, foarte trist, că există asemenea cazuri!

  Reply
  • December 20, 2017 at 9:17 pm
   Permalink

   Din p[cate aceste cazuri exista si doar daca nu vrem nu le vedem. Eu recunosc ca nu ma uit la televizor si nici nu prea am tangenta cu satele, nu pot spune ca eram constienta de cat de grava e situatia unor copii. Initiativa m-a impresionat si pe mine mai mult decat am putut spune in cuvinte sau am putut arata.

   Reply
 • December 20, 2017 at 9:11 pm
  Permalink

  Ce frumos, ma bucur ca s-a organizat un astfel de Craciun pentru acesti copii Cand eram in liceu se organizau astfel de petreceri in cantina scolii si tare mult se bucurau acesti copii, chiar daca au aceasta problema ei nu ar trebui marginalizati.

  Reply
  • December 20, 2017 at 9:18 pm
   Permalink

   Violeta, cred ca si tu ai avea ce povesti despre situatia copiilor de la tine din sat si poate cine stie, la anul facem ceva impreuna pentru ei.

   Reply
 • December 20, 2017 at 9:41 pm
  Permalink

  Oh, cat de frumos! Sincer, mi-as dori sa vad mult mai multe articole si actiuni de acest gen. Nu numai de sarbatori!

  Reply
  • December 21, 2017 at 7:15 am
   Permalink

   Eu cred că se fac și în alte perioade ale anului dar de Crăciun e un prilej mai bun de a dărui și a sărbători și e mult mai vizibil. Cred că abia anul ăsta am conștientizat acest lucru.

   Reply
 • December 21, 2017 at 8:13 am
  Permalink

  Câtă bucurie se vede în fotografiile tale! Câtă bucurie cred că s-a simțit la eveniment! 🙂

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: