Campania ”Fii și tu Moș Crăciun” din Brăila

”Doar cei care s-au ajutat singuri știu cum să-i ajute pe alții.”

 

”Domnul învățător, cum v-ați hotărât să vă faceți dascăl? De ce v-ați întors aici, la țară?

Dragi copii, am să vă spun o poveste. Atunci când eram și eu școlar ca voi, într-o iarnă, domnul nostru învățător ne-a spus să facem câte o scrisoare pentru Moș Crăciun. Am scris fiecare ce ne doream, cu mintea noastră de copii. Nu prea credeam noi să primim ceva, dar am scris plini de speranță. După mai multe zile a venit la noi o Crăciuniță cu câțiva spiriduși care ne-au adus daruri, multora dintre noi chiar ceea ce ne doream sau mai mult decât credeam noi că ne dorim.

Chiar erau spiriduși?

Nu copii, erau oameni ca și noi, doar că pentru copiii care eram păreau adevărați spiriduși.

Și darurile chiar erau de la Moș Crăciun?

Vedeți voi, Moș Crăciun poate să fie oricare dintre noi. O mulțime de oameni din oraș s-au mobilizat și au cumpărat daruri pentru fiecare copil care scrisese o scrisoare. Au fost peste o mie de scrisori și peste o mie de daruri.

Wow, o mie! Înseamnă că sunt mulți oameni buni în jurul nostru. ”

Acesta este un dialog imaginar, născut din speranța mea că, în urma campaniei desfășurate in decembrie2017 în orașul Brăila, copiii care au primit câte un dar au primit și speranța că sunt valoroși, că oamenilor le pasă de ei, că au și ei o șansă în lumea asta.

Despre ce campanie este vorba? Despre cea mai mare campanie de distribuire de scrisori și strângere de cadouri pentru copiii din mediul rural din județul Brăila – Fii și tu Moș Crăciun.

Totul a început cu 30 de scrisori ce au fost distribuite între prietenii celor ce dețin Salonul de evenimente Bulevard din Brăila. Într-o clipă scrisorile au fost revendicate iar doamna care le solicitase rămăsese fără scrisoare.

O nouă cerere de scrisori a fost adresată Fundației SoSiSeSa și astfel 100 de scrisori au ajuns la alți oameni dornici să facă o bucurie de Crăciun unor copii mai puțin norocoși. Dar știrea despre aceste scrisori a ajuns pe FB și în  48 de ore erau 333 de mesaje ale oamenilor ce doreau și ei să trimită un dar copiilor nevoiași și 480 de comentarii.

Iată cum, oameni obișnuiți, au devenit dintr-o dată spiridușii lui Moș Crăciun.

Pentru că și-a dat seama că dorința oamenilor de a ajuta și de a se implica era mult mai mare, un apel către Inspectoratul Școlar Județean a adus alte 1200 de scrisori către Moș Crăciun, scrisori venite de la copii din 45 de sate, unele aflate peste Dunăre.

Fiecare scrisoare poartă în ea o speranță, fiecare rând scris de mână de copil dezvăluie o nevoie acută, fiecare ”te rog” poartă în el o lacrimă.

Ați fost vreodată în casa lui Moș Crăciun? V-ați imaginat vreodată cum arată spiridușii moșului? Ați văzut vreodată teancul de scrisori ale copiilor ce poartă în ele, nu o dorință, ci o speranță?

Ei bine, eu mi-am luat copilul de mână și am plecat să văd cu ochii mei ceea ce văzusem doar pe Facebook. Ceea ce am găsit însă acolo a fost mai mult decât mă așteptam. Informațiile pe care le-am cules la fața locului m-au făcut să mi se zburlească părul și să îmi dea lacrimile.

Căsuța lui Moș Crăciun s-a mutat pentru o bucată de vreme la Salon Bulevard din Brăila iar Crăciunița cu care am stat de vorbă este Cristina Jantea, cea care mi-a dezvăluit misterul acestei magii. Spiridușii, ei bine spiridușii veneau și plecau, lăsau darurile, făceau poze, exclamau, ajutau, împachetau. Spiridușii i-am întâlnit și prin oraș când am plecat să punem și noi sub brad darul nostru către un băiețel de 11 ani.

Cine au fost spiridușii? Au fost oameni obișnuiți, vecinii noștri,  doamnele de la librărie care m-au ajutat să împachetez,  colegii de serviciu sau prietenii de pe grupurile de socializare. Spiridușii au fost fiecare dintre cei peste 1000 de oameni care au dăruit din puținul lor către și mai puținul semenilor lor.

Dar, dincolo de cuvinte, dincolo de entuziasm, a fost vorba de foarte multă muncă, organizare, atenție la sutele de detalii, grija ca nici un copil să nu fie dezamăgit. Fiecare scrisoare a fost numerotată, trecută într-o listă, fiecare listă a fost verificată de zeci de ori, fiecare om care a adus un dar a fost salutat sau îmbrățișat. Voluntari s-au alăturat Cristinei care mi-a spus că are o echipă puternică ce o ajută să ducă toată această campanie. S-a stat peste noapte, s-au citit zeci de scrisori, s-au analizat posibilități de a îndeplini dorințe. O astfel de campanie nu înseamnă doar dorința de a face bine ci presupune și disponibilitate de timp, energie, logistică, oameni.

 

Dar greul campaniei cred că a început odată cu distribuirea darurilor. Să duci în satele, în școlile și chiar în casele unde locuiesc copiii nu doar cadourile mult dorite ci și speranța că se poate, să fii martor la toate lacrimile și să primești toate îmbrățișările, să vezi zâmbetele neîncrezătoare și timide și să asiști la bucuria și surpriza atâtor și atâtor copiii cred că e cea mai grea și copleșitoare misiune.

Comentariile ce au curs pe FB la imaginile de la fața locului converg toate spre această idee: oamenii au fost fericiți să ajute, au fost bucuroși că li s-a dat ocazia să facă o faptă bună, au fost entuziasmați că au găsit o cauză pentru care să se mobilizeze.

Campania a ajuns printre altele în următoarele sate: Ianca, Mărașu, Dedulești, Mircea Vodă, Surdila Greci, Jirlău, Cazasu, Tudor Vladimirescu, Scorțaru Vechi, Șuțești, Mihail Kogălniceanu, Viziru, Însurăței, Bărăganu, Roșiori, Chiscani, Măxineni, Siliștea, Scorțaru Nou, Râmnicelu, Tichilești. Mai multe fotografii puteți găsi pe albumele ziua 1, ziua 2, ziua 3, ziua 4, ziua 5, ziua 6  și ziua 6 Râmnicelu de pe Facebook.

Dar alte întrebări s-au născut în urma acestei campanii: ce putem face pentru ca acești copii să aibă cu adevărat o șansă la o viață mai bun? În plină iarnă micuții erau încălțați cu papuci de plastic, hăinuțe subțiri, unii stau în case neîncălzite sau chiar fără geamuri. Condiții de neimaginat pentru mulți dintre noi, condiții vitrege și total neadecvate pentru învățătură sau trai.

Au fost primite pachete de la oameni din afara țării, s-a făcut apel pentru a fi strânse haine groase și bocanci. Pentru acei copii contează enorm în acest moment.

Dar ceea ce este la fel de impresionant este faptul că această campanie cred eu că a fost doar punctul de plecare către ceva ce nici nu știm încă unde va duce. Oamenii au pus în pachetele lor scrisori către copiii cărora le-au fost Moși Crăciuni, au lăsat numerele lor de telefon, apelurile de a ajuta cazurile mai grave continuă pe grupurile de mămici, hainele și încălămintea încă se strâng. Câteva cazuri impresionante au fost deja în atenție unui grup de mame din care fac parte, s-au întâmplat deja niște schimbări minunate iar acest proces continuă.

Campania Fii și tu Moș Crăciun a fost un real succes și sunt sigură că va continua și va deveni tradiție. Echipa de voluntari pe care am întâlnit-o la finalizarea campaniei a dezvăluit o mână de oameni tineri, frumoși, inimoși dar mai ales foarte veseli și fericiți. Pentru că adevărata fericire este atunci când dăruiești.

 

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

6 thoughts on “Campania ”Fii și tu Moș Crăciun” din Brăila

 • January 22, 2018 at 10:55 am
  Permalink

  Woow! O campanie minunata, se pare ca inca ne mai pasa si cred ca micutii au fost super incantati.

  Reply
  • January 23, 2018 at 12:35 pm
   Permalink

   da, chiar a fost o campanie de succes care a mișcat multe inimi.

   Reply
 • January 25, 2018 at 4:48 pm
  Permalink

  Cat de frumos 🙂 Sunt extrem de incantata de doua lucruri-faptul ca darurile au fost personalizate in functie de dorintele copiilor (asta chiar denota implicare din partea Mosilor 😉 Si faptul ca ati sesizat ca e nevoie de o continuare si chiar se fac demersuri in acest sens! Chapeau 🙂

  Reply
  • January 25, 2018 at 5:02 pm
   Permalink

   Exact asta a facut aceasta campanie deosebita: respectarea pe cat posibil a dorintelor copiilor. Ba chiar unii au primit mult mai mult decat au indraznit ei sa ceara: doua portocale, o jucarie si chiar … mancare…

   Reply
 • November 12, 2018 at 9:54 am
  Permalink

  Vai, ce emotionant! Nu stiti despre ceva similar in Bucuresti?

  Reply
  • November 12, 2018 at 11:30 am
   Permalink

   Buna Ioana! Cred ca sunt dar la nivel mai restrans, la diverse institutii. Daca aflu ceva pe grupurile de parinti iti trimit un email. Dar la fel de bine cred ca poti initia chiar tu o astfel de campanie in cercul tau de prieteni. Cu siguranta sunt multi copii aflati in nevoie.

   Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: