Pledoarie pentru sănătate cu produse Sano Vita
Dragi părinți, vă mulțumesc că ați venit în număr atât de mare la această întâlnire! Deși este o conferință eu vă voi vorbi în primul rând în calitate de părinte și apoi în calitate de speaker al acestui eveniment.
E adevărat că trăim vremuri în care confuzia este foarte mare în ceea ce privește alimetația atât a noastră, a celor mari, cât mai ales a copiilor. Educația alimentară nu începe într-un moment anume. Ea se produce continuu, încă din prima zi de viață a copiilor, prin propriul exemplu. Mai precis, în mintea bebelușului se imprimă gusturi și mirosuri cu care intră în contact încă din primele zile de viață prin intermediul nostru. De aceea e foarte important, dacă vrem să le transmitem obiceiuri și gusturi sănătose, să avem grijă în primul rând la noi înșine.
Spuneam că trăim vremuri confuze. Și am să vă argumentez și de ce. Pentru că, pe scurt, una se spune și alta se face, se promovează. Tocmai această confuzie încearcă să o risipească acest tip de evenimente. Cu cât vorbim mai mult despre o anume latură a alimetației, cu atât aceasta începe să își facă loc și în conștiința consumatorului.
Să luăm în primul rând magazinele. Mergem cu copilul la cumpărături și dăm peste rânduri întregi garnisite cu ambalaje care mai de care mai colorate, mai foșnitoare și mai atrăgătoare. Copilul, consumator de desene animate și de reclame, începe să recunoască produsele de acolo și, inevitabil să ceară. Noi, părinții, ne aflăm atunci în fața uneia din cele mai mari provocări a vremurilor noastre: argumentarea în fața copilului. Cum pledăm noi cauza fructelor și a legumelor în fața tuturor acelor produse? Copilul meu chiar a întrebat de câteva ori vânzatorii de ce vând atâtea dulciuri dacă ele nu sunt sănătoase?
Din propria mea experiență vă spun că doar prin exemplu și prin perseverenteță se poate. Încă din primele săptămâni de diversificare îi oferim copilului alimente cât mai naturale, cât mai puțin procesate, cu cât mai puține ingrediente, pentru ca acesta să se împrietenească cu gusturile brute, reale, nu cu aromele ”identic naturale”. Avem la dispoziție cel puțin trei ani în care să încărcăm rezervorul de gusturi și mirosuri al copilului, până când acesta merge în colectivitate, intră în contact cu alți copii și adulți din comunitate. Dacă acel rezervor este cât mai plin și așezăm în el alimente cât mai diverse, copilul își formează acea memorie care îl va ajuta mereu să facă alegerile pe care ni le dorim cu toții ca părinți.
Am să vă dau câteva exemple legat de copiii mei. Le-am oferit, încă de mici ca și alternative dulci, stafide, goji, smochine, merișoare atunci când ne aflam la drum, în parc sau cu diverse ocazii. Multă vreme copilul meu cel mare nu a vrut de la magazin altceva decât astea, mă refer la magazinele unde se găsesc tot felul de dulciuri. Fructele de goji sau merișoarele sunt oricând preferate și îi stârnesc entuziasmul chiar și acum, la 10 ani. Ba chiar inventăm împreună tot felul de dulciuri de casă în care să le introducem. E chiar foarte distractiv să gătești împreună cu copiii.
La capitolul mâncare am încercat să aduc în familia mea alimente cât mai diverse. De câțiva ani am descoperit lintea, bulgurul, năutul și, cu ajutorul lor, am gătit mult mai variat și mai gustos. Mâncarea gătită în casă, mesele servite împreună cu familia, creează amintiri de neuitat în mintea copilului astfel încât atunci când viața îl poartă pe cine știe cărări atunci când accesează aceste amintiri să își regăsească echilibrul interior, să își reumple rezervorul cu iubire. Eu și acum îmi amintesc anumite mâncăruri din copilărie gătite de mama mea. Erau mâncăruri simple, din ingrediente puține, dar atât de dragi mie.
După cum vedeți, mâncatul sănătos nu este necesar doar pentru trup ci și pentru suflet.
Ce să vă mai spun despre prepararea pâinii în casă! Eu cred că gândul la pâinea de casă este o ancoră foarte puternică în sufletul unui om, acea ancoră de care avem cu toții nevoie în momentele de restriștre. Chiar dacă acum putem pregăti o pâine savuroasă fără prea mare efort, folosind mașina de făcut pâine, tot putem pune acel ingredient secret care să o facă unică și mereu dorită de către copiii noștri. Secretul meu este tumericul, acel condiment sănătos și care dă o culoare galbenă pâinii, făcând-o parcă mai aperisantă. Copiii mei adoră această pâine.
Nu am vrut să vă bat la cap despre fructele și legumele proaspete pentru că, din fericire, acestea sunt promovate și până la urmă toată lumea știe că e normal să mâncăm din plin aceste produse pe care cu generozitate ni le pune la dispoziție natura.
Sigur că ai noștri copii vor avea și perioade de derapaje, vor avea perioade în care se vor lăsa influențați de alegerile nesănătoase ale colegilor, dar dacă au o bază solidă de educație alimentară, mereu se vor întoarce către ea imediat ce vor ieși din zona socială nesănătoasă.
Așadar, dragi părinți, nu uitați că voi sunteți primul și cel mai important model al copiilor voștri! Desființați sertarul cu dulciuri, puneți la vedere pungile cu semințe, adăugați o mână de semințe de dovleac în salată, ascundeți strategic prin poșetă o pungă de merișoare sau de prune uscate și veți vedea că cei mici vor alege din ce în ce mai des aceste produse. Un copil educat poate educa alți 10 copii din jurul lui. Iar aceștia, la rândul lor, pot contribui și ei la educarea adulților din familia lor.
Să facem împreună un lanț al obiceiurilor alimentare sănătoase și să contribuim fiecare dintre noi la schimbarea structurii supermarketului, la reducerea numărului de rafturi cu produse colorat ambalate și să aducem în prim plan produsele din natură!
Alimentația echilibrată, măsura și diversifitatea consider că sunt la îndemâna noastră, a tuturor. Fără să interzicem, fără să ajungem le extreme, fără să exagerăm putem crește viitori adulți responsabili și atenți cu corpul lor și cu obiceiurile lor alimentare.
SanoVita ne propune o gamă diversă de produse naturale, numai bune de așzat în cămară, în pachetul de școală sau în rucsacul de drumeții.
SuperBlog 2018 proba 14