Crutoane cu branza si spanac – reteta

Spanacul, aceasta plantă atât de recomandată dar atât de puțin îndrăgită.

Deși are o mulțime de beneficii ( pentru creier, pentru oase, pentru piele, pentru digestie), cred că îl introducem prea puțin în alimentație deși acum se găsește în orice anotimp, fie proaspăt fie congelat.

Tot vedeam eu pe la bucătarii celebri că folosesc spanacul în salate. Îl trag repede în unt la tigaie sau îl adaugă crud, de fiecare dată pare așa de apetisant la tv. Cu imaginile alea în minte, m-am lăsat atrasă de o pungă generoasă de spanac din magazin, cu frunze proaspete, curate, potrivite ca mărime.

Am încercat și eu varianta tras la tigaie și ai mei au fost destul de tenaci ca să îl identifice în salată și apoi să îl dea deoparte, fără cea mai mică remușcare.

Am mai folosit niște frunze în minitarte aperitiv pentru micul dejun, dar și pe acelea tot mai mult singură le-am mâncat, copiii au gustat de două ori și gata, s-au săturat.

Pentru că îmi era milă de biata plantă să se ofilească de tot, am zis să îi mai dau o șansă: să îl ascund în niște crutoane cu branza si spanac.

Obișnuiesc ca, periodic, atunci când mă tot împiedic prin frigider de diverse rămășițe de brânzeturi, cașcaval, smântână, să le aduc la olaltă sub formă de crutoane. Au fost de fiecare dată un succes (mai puțin atunci când le-am uitat în cuptor și s-au uscat de cu greu au mai putut fi mestecate). Sunt adepta evitării risipei alimentare așa că fac tot ce pot să valorific orice rămășită de mâncare sau de ingredient rămas prin frigider (și așa mă doare sufletul când văd cum copiii lasă în farfurie resturi de mâncare și pentru că nu mănânc după ei, nu avem nici căței nici pisici, sunt nevoită să le arunc).

Cum am făcut crutoane cu spanac

Am adunat la un loc resturile de brânză și cașcaval (undeva la vreo 700 de g)

Am pus totul în robotul de bucătărie, am adăugat două ouă, două linguri generoase de smântână (puteți adăuga și unt sau iaurt) și am mixat totul la viteză mare pînă a devenit o compoziție omogenă.

Spanacul l-am curățat de codițe, l-am opărit un minut în apă fierbinte apoi l-am tras la tigaie cu un cățel de usturoi și ulei de măsline. L-am lăsat foarte puțin, cât să tragă aromele.

L-am tocat mare apoi și l-am amestecat cu compoziția de brânză, fără să mai mixez la robot.

Am frământat apoi aluatul, prin adăugarea unei cantități suficiente de făină, cât să obțin un aluat potrivit de moale care să poată fi intins.

La făină am adăugat un plic de praf de copt și o linguriță de tumeric (atât pentru proprietățile lui antiinflamatorii cât și pentru culoarea frumoasă pe care o capătă aluatul).

Am întins o foaie cu grosimea de 1,5 – 2 cm apoi am tăiat fâșii și apoi bastonașe.

Am pus pe foaie de copt în cuptor la temperatură potrivită și am copt în jur de 20 de minute. E important să urmărim să nu se rumenească sau usuce, e ok dacă crutoanele par mai moi în cuptor, după răcire se mai întăresc.

Am fost foarte surprinsă să constat că copiii au mâncat cu mare poftă, nu au mai pus o mie de întrebări despre chestiile verzi din crutoane, nu s-au plâns de nici un gust suspect.

Așa că vă recomand cu mare încredere să încercați și voi crutoanele cu brânză și spanac.

Până la urmă, chiar dacă cei mici vor face mofturi, vă veți delecta voi cu ele. Dacă brânza a fost sărată merg de minune ca aperitiv alături de un pahar de bere.

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: