Timur si laptciul – o carte despre alaptare pe intelesul copiilor

Zilele trecute am realizat că perioada copilăriei durează foarte puțin într-o viață de om. Dar, pentru o mamă, fiecare etapă a copilăriei este extrem de importantă, fiecare etapă vine cu frumusețea și cu provocările ei.

Una din primele etape cu care se confruntă o proaspătă mamă este aceea a alăptării. Eu am parcurs aceasta etapă  diferit la fiecare copil. Așa cum copiii sunt diferiți, la fel și mamele au experiențe diferite. De aceea e nevoie de multă informare, de multă încurajare și susținere pentru cea care trece prin această experiență.

Când eram în SUA mă uimea mulțimea de subiecte care erau abordate în cărțile pentru copii. Mergeam la bibliotecă, mă duceam la secția de cărți pentru copii și orice subiect îmi trecea prin minte cu siguranță îl găseam acolo, pe etape de vârstă.

Nu același lucru se poate spune despre piața de carte pentru copii de la noi din țară.

De aceea salut cu entuziasm apariția unei cărți despre alăptare scrisă și ilustrată pe înțelesul copiilor. Da, exact așa, o carte pentru copii care vorbește despre această perioada magică.

Este vorba despre cartea Timur și lăpticul, scrisă de către Stefania Shaydarov, mămica băiețelului care își spune povestea., și ilustrată cu măiestrie de către Mirela Pete, artist plastic și ilustrator a multor cărți pentru copii.

Cum a fost lectura cărții

Am copii mari acum și privesc cu nostalgie la vremea în care erau atât de mici și dependenți de mine încât aveam tot timpul mâinile pline de ei. Nu știam prea sigur cum să citesc această carte cu un preadolescent de 12 ani și cu un copil de cinci ani care vrea doar povești. Dar am avut chiar de la ei surprize plăcute citind cartea.

În primul rând a fost prilej de conectare între noi. Pe măsură ce citeam, simțeam cum mă scufund și eu împreună cu ei în norișorul acela roz care parcă ne cuprindea să ne protejeze, așa cum era când ei erau bebeluși.

Apoi a fost prilej de discuție despre ce se intâmplă în timpul procesului de alăptare, despre dințișorii care cresc, despre legumele și fructele pe care cel mic le-a recunoscut cu bucurie în desen, despre cum corpul nostru crește cu repeziciune când suntem mici, mici și cum apoi se întâmplă alte transformări pe măsură ce creștem.

Desigur a fost prilej de aducere aminte. L-am întrebat pe fiecare dacă își mai amintește acea perioadă, cum își amintește. Fratele cel mare își amintește cu mare drag de perioada în care fratele cel mic era alăptat.

Pentru cine este cartea

L-am întrebat pe Dante pentru cine crede el că e utilă cartea și mi-a spus că e utilă atât mamelor cât și fraților mai mari care înțeleg mult mai bine prin ce proces uneori dureros trec frații mai mici, de ce aceștia au așa mare nevoie de mamă, de ce plâng așa de mult. Cumva îi face mai empatici pe copiii mari față de copiii mici.

E o carte care acoperă o nevoie pe piața românească, nevoia de informare atât a proaspetei mame cât și a familiei extinse despre ce înseamnă procesul complex de creștere a unui pui de om. Pentru că puiul de om nu crește într-un cadru restrâns, ci într-o familie extinsă. Deși procesul de alăptare este unul intim, între mamă și prunc, e nevoie de sprijinul celor din jur pentru ca acesta să decurgă lin și firesc. 

Cum lin și firesc ar trebui să se producă și diversificarea, urmată apoi de înțărcare.

Cartea abordează și aceste două subiecte, aceste două praguri despre care au curs ”râuri de cerneală” în discuțiile dintre mame și despre care fiecare membru al familiei își dă cu părerea, de cele mai multe ori recomandând metoda lui ”dintr-o dată”. Ambele etape necesită răbdare, cunoașterea copilului, echilibru. Iar mamele au din plin toate acestea daca sunt și ele susținute de cei din jurul lor.

Grafica este atractivă, jucăușă, intuitivă, făcând din lectura cărții o plăcere. Ilustrațiile sunt realizate de către Mirela Pete, cea care a făcut o mulțime de copii să îl îndrăgească pe Pupo, cățelul colorat ce îi învață zilele săptămânii, anotimpurile, numerele și altele.

Vor urma și alte cărți din această serie, Timur – omulețul de fier așa că vă invit să urmăriți pagina de Facebook pentru a fi la curent cu apariția lor.

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

2 thoughts on “Timur si laptciul – o carte despre alaptare pe intelesul copiilor

 • March 9, 2021 at 8:28 am
  Permalink

  Mulțumesc frumos, Vavaly! Mă bucur că v-a plăcut cartea, că ilustrațiile își au rolul lor și că ai niște copii absolut minunați, care știu aprecia o carte cu un conținut mai altfel pentru ei! Vă îmbrățișez cu drag!

  Reply
  • March 16, 2021 at 5:52 pm
   Permalink

   Cu mare drag, Mirela. Cartile ilustrate de tine au mare cautare la copii si ma bucur sa ajut si eu cum pot la promovarea lor.

   Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: