Alege natural când nu știi ce să alegi

Există o vorbă: ai da copilului tău ceea ce mănânci tu? Dacă nu e natural nici pisica nu mănâncă, știu din experiență asta. 

Alimentația, simțurile și marketing-ul

Societatea actuală se bazează foarte mult pe simțuri. Atunci când vine vorba de alimentație, simțurile care ar trebui să fie implicate sunt, în primul rând, gustul și mirosul. 

Dar cât de mult ne mai putem baza pe cele două simțuri în condițiile în care mare parte din alegerile noastre sunt ambalate în mai multe straturi de plastic și carton? Cum mai putem testa ceea ce intenționăm să cumpărăm fără să le desfacem mai întâi?

Marketing-ul actual se bazează foarte mult pe alte două simțuri: văz și auz.

Reclamele de tot felul ne încântă în primul rând prin culorile care mai de care mai țipătoare și în al doilea rând prin cât de vocale sunt. E imposibil să nu ți se imprime pe retină și în creier o reclamă pe care o auzi iar și iar. Dacă mai are și un slogan versificat, cântat, atunci nici că le mai poți uita.

Dar știți ce mai creează reclamele astea? Automatisme. De câte ori nu v-ați surprins că sunteți în fața unui raft, că mâna se duce automat către anumite produse, ca sub o vrajă? Pentru că exact asta este: o vrajă ce ne adoarme simțurile firești și ne trezește poftele necontrolate.

Struguri versus jeleuri

Eram zilele trecute pe canapea și savuram niște struguri. Îi savuram cu multă plăcere, erau dulci, gustoși aromați. Îmi fusese poftă de struguri încă din seara precedentă și abia așteptasem să ajung la aprozar să cumpăr. Nici nu mi-am dorit altceva să mănânc în acea după amiază. Doar struguri aromați de toamnă.

Lângă mine, desfăcută și golită, stătea o pungă de … jeleuri. Copiii o terminaseră cine știe de când și zăcea uitată pe acolo.

Am simțit instant că mirosul meu protestează. Ceva îi strica bucuria de a savura strugurii. Așa am identificat intrusul: punga aceea ce păstra încă mirosul acela de artificial, de chimic, de dulce nefiresc, de arome nenaturale  care pur și simplu mi-au făcut greață.

Mi-am chemat copiii și i-am pus să compare, să miroasă, să închidă ochii, să își folosească simțurile.

Au fost și ei de acord cu mine: ce e natural e mult mai bun, mai plăcut simțurilor noastre.

Sigur, copiii acționează mult mai mult impulsiv, se lasă mai ușor vrăjiți de ambalaje, reclame, tentații. Fructele de pe ambalajele dulciurilor parcă sunt crescute în grădini îngrijite de zâne, nu de oameni. E ușor să creadă că bomboanele chiar au fructe, că gogoșile gonflabile cu glazură sunt gustoase și sănătoase.

E o muncă continuă din partea noastră, a părinților, să îi facem să deschidă larg ochii asupra lumii în care trăiesc. Este necesară multă perseverență din partea noastră pentru a-i face pe copii să aleagă ceea ce este bun pentru corpul lor și nu doar ce încântă ochii lor.

Răcelile, remediile naturiste și siropurile

Îmi amintesc că, atunci când cel mare răcea, în copilăria mică, i-am făcut de multe ori sirop de ridiche neagră cu miere. Tăiam ridichea în două, puneam niște miere pe ea și așteptam. După câteva ore, sau a două zi, siropul acela delicios era numai bun pentru gâtul roșu și dureros al copilului.

Dar nu întotdeauna avem la dispoziție remediile naturale, așa cum le-am dori noi. Poate nici răgazul necesar. De aceea ne uităm cu atenție la producătorii pe care îi alegem chiar și pentru siropul de tuse. Pentru că și într-un banal sirop de tuse se pot ascunde tot felul de substanțe care nu ne dorim să ajungă în burtica puiului nostru.

Din fericire există și producători atenți la aceste aspecte.

Unul din acești producători este Fares, renumit nu doar pentru ceaiurile pe care ni le oferă, dar și pentru alte remedii.

De peste 25 de ani, siropul Plantusin ajută în toate tipurile de tuse. Pornind de la rețeta tradițională, îmbunătățită acum cu uleiuri esențiale pentru o acțiune mai puternică.

Este un sirop din plante cunoscute pentru contributia la sănătatea aparatului respirator. Mugurii de pin, alaturi de scaiul vânăt si cimbrișor fluidifică secrețiile bronșice, favorizând expectorația în tusea productivă. Florile de salcâm, alături de grindelia, florile de tei, pătlagina și nalba mare calmează iritațiile de la nivelul mucoaselor și le protejează în tusea seacă.

Mă bucur din inimă când văd că ai mei copii savurează o ceașcă de ceai seara sau dimineața. De fapt, la orice oră întreb: Cine vrea ceai? amândoi răspund bucuroși: Cu miereee! 

Acum, în sezonul rece, ceaiul este nelipsit de la noi din casă. Fie că îl bem pentru efectul terapeutic, fie că doar vrem să ne relaxăm, sau să ne încălzim după vreun drum prin frigul de afară, ceaiul ne este de fiecare dată de ajutor.

Voi cum faceți față tentațiilor din ambalajele frumos colorate? Cum le povestiți copiilor despre alimentația sănătoasă?

Articol scris pentru SuperBlog.

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

2 thoughts on “Alege natural când nu știi ce să alegi

  • October 13, 2021 at 6:04 pm
    Permalink

    Interesantă comparația aceasta dintre natural și artificial. Eu poate am fost „trainuită” altfel, știi doar cum e cu „pe vremea mea…”. Însă sper să am înțelepciunea să-mi ghidez copii spre alegeri cât mai naturale.

    Reply
    • October 13, 2021 at 6:10 pm
      Permalink

      Intr-o lume din ce in ce mai artificiala e nevoie de multa creativitate sa ne facem copiii sa vada si ce e bun, natural, folositor cu adevarat. Sunt convinsa ca si tu ai destula imaginatie si creativitate sa te descurci :).

      Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: