Trece frigul vine frigul

”primavara asta totusi, /nu-i decat o copie…”  zicea o poezie celebra. O copie a unor alte primavari in care vara s-a luat la harță cu iarna si ne-au zapacit pe noi de nu stiam cum sa ne imbracam, cum sa ne facem programul si cum sa ne rezervam vacantele.

Cand am zis ca s-a terminat, ca ne putem apuca de renovat, curatenie, curatat calorifere si schimbat țevi vechi de ccentrala termica, iata ca iar se zburleste vremea mai  ceva ca pisica noastra cand o fugareste copilul mic prin casa. Temperaturi de 4 grade in luna lui mai nu sunt ceva de neglijat. Asa ca nici centrala nu a stat indiferenta si  a reactionat. MA duc eu la  fereastra sa-mi bucur privirea cu verdele copacilor si simt o fierbinteala la degete. Ups, caloriferele sunt fierbinti. Asta pentru ca nu am sucit butonul pe programul de vara, tocmai pentru ca soțul a simtit el ceva si mi-a zis sa-l  mai las. Si l-am lasat, desi factura la gaze nu prea ne va lasa in pace nici ea.

Avem planuri  mari pentru vara asta, desigur daca nu se vor schimba cu stramutari pe alte meleaguri. Printre ele este si accea de a schimba tevile, asa ca ma documentez si eu sa vad ce ar fi mai bun, mai util, ce a mai aparut modern in domeniu. Nu ca as fi mare specialista dar de citit stiu sa citesc asa ca pun si eu cap la cap informatiile, mai intreb un specialist, ma mai ciondanesc cu soțul si o scoatem noi  la capat.

De ceva ani incerc sa-i conving si pe ai mei parinti sa treaca pe sistemul de centrala, sa nu stea sa mai cumpere lemne, sa taie lemne. Sau macar sa treaca pe centrala cu lemne. Soba nu mi se pare asa de eficienta ca centrala, plus ca trebuie curatat hornul, varuit in fiecare an peretii si tot asa. Ei au o casuta mica si s-ar incalzi mult mai usor cu centrala. Nici horn nu ar mai trebui ci doar un  cot centrala termica cu condensare, cu rol de a evacua gazele arse. 

Nu sunt eu specialista in astfel de probleme, dupa cum ma laudam mai sus, dar cum vremea e asa de capricioasa, in perioada asta ei nu mai fac focul, spun ca e cald, ca nu mai trage soba. Dar eu cu toata centrala mea pornita si stau cu o patura in spate acum cand scriu (o fi si de la batranete, nu zic 🙂 ), la ei in casa sigur as dardai in toata regula. Mi s-a mai intamplat sa ma duc in vizita la ei si sa fie frig si eii sa zica ca e cald. Sau am eu sistemul termoreglabil defect. Inca nu stiu raspunsul dar stiu ca nu ma pot duce la ei ,cu copilul mic, sa tremuram de frig. Asa, cu centrala, ar fi mai simplu, ar sti singura ce are de facut. Ca a noastra: sa mareasca factura la gaze si in luna mai… Ca acusi vine toamna si nici nu ne-am dezmeticit bine.

 

 

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.