Hygge – mancare si bautura
”Hygge inseamna sa-i dati o pauza eului adult, responsabil, stresat de atingerea performantelor. Relaxati-va! Macar un timp. Hygge inseamna sa gasesti fericirea in placeri simple si sa stii ca totul o sa fie bine.”
Ce zi mai potrivita pentru a redeschide cartea Mica enciclopedie hygge poate fi decat una in care vremea a trecut brusc de la soarele si caldura lunii mai la mohoreala si racoarea lunii martie?
Nu sunt tocmai fericita de schimbarea asta brusca pentru ca presupune stat mult in casa cu copilul mic, care se plictiseste, e somnolent si marait.
Asa ca imi caut refugiul in paginile cartii pentru a descoperi noi motive de fericire.
Am ajuns la capitolul mancare si constat ca imi place tot mai mult cartea tocmai pentru felul in care abordeaza subiectul mancare. De fapt nu cartea o face ci danezii. Danezii sunt inebuniti dupa dulciuri, consumul anual fiind de 8,2 kg pe locuitor față de media europeana de 4,1 kg.
Bomboane, prajituri, ciocolata, toate sunt ingredientele fericirii, consumate atat acasa cat si in cofetarii. La conferintele din cadrul birourilor se organizeaza adevarate vanatori de dulciuri.
Consumul ridicat de carne, dulciuri si cafea din Danemarca este legat de starea de bine a oamenilor, insemnand de fapt sa iti oferi o pauza de la rigorile unei vieti sanatoase, sa fii tu însuți.
Am inceput sa scriu despre asta pornind tocmai de la aceste cuvinte: pauza de la rigorile unei vieti sanatoase.
Asta pentru ca mi-a venit imediat in minte, prin comparatie, relatia vis a vis de mancare pe care o promoveaza media romaneasca si pe care au inceput tot mmai multi oameni sa si-o insuseasca: aceea de vinovatie. De prea multe ori oamenii au ajuns sa nu se mai poata bucura de o prajitura, de o friptura (in unt e deja un sacrilegiu), de o ciocolata sau ceva ce le place pentru ca imediat le apare in minte gandul de vinovatie: prea multe calorii, nu este sanatos, ma ingraș. Dispare relaxarea aceea de a imparti mancarea cu un prieten, dispare relaxarea de a alege din meniu ce iti place.
Hygge nu inseamna neaparat mancaruri copioase la restaurant ci chiar gatit in casa. Nu este vorba despre carne sau alimente grele, ci este vorba despre alimente care hranesc, care plac, care fac o mancare gustoasa.
”Sa te murdaresti pe maini framantand aluaturi de casa reprezinta o activitate hyggeling pe care o poti desfasura singur sau impreuna cu familia.”
Bauturile fierbinti sunt si ele printre preferate pentru crearea starii de bine, danezii fiind pe locul patru in lume printre bautorii de cafea.
La noi in tara iarna am vazut de prea multe ori promovandu-se nu stiu ce bauturi din tot felul de combinatii mai ales in anotimpul rece. Prefer sinceritatea unei cafele sau ciocolate calde in sezonul rece, decat freshurile de portocale sau alte fructe aduse de pe nu stiu unde.
De fapt despre asta este vorba, despre a fi sinceri cu noi inșine si a ne accepta si respecta dorintele.
”Hygge este ceea ce ar trebui sa fie bun si care sa ne dea senzatia de bine, asta insemnand ca, daca vrei sa mananci o prajitura, mananca o prajitura! In acelasi timp insa, trebuie sa stim cand sa ne oprim. Nu este foarte hyggelight sa te doara burta!”
Asadar nu inseamna imbuibare, ci inseamna gasirea unui echilibru si acceptarea a ceea ce esti.
Hygge all the way, nu? 😀
cam asa ceva. cand nu este il cautam pana il gasim :). asta apropo si de ultimul tau articol cu timpul pentru noi.
Si totusi, danezii nu sunt grasi. 8 kg e ceva… noroc ca le place miscarea!
E a treia oara cand vad azi aceasta carte – e un semn ca ar trebui sa o caut si eu 🙂
Sper sa te inspire si sa cumperi si tu cartea.E chiar foarte buna pentru relaxare. Idee este sa faci ce iti place si sa te impaci cu tine insuti. Da, ei au alta politica legata de miscare si atunci compenseaza.