Povestea Crăciunului și a lui Moș Crăciun

Cine este Moș Crăciun? – întreabă copiii.

Moș Crăciun chiar există? Unde locuiește el? Ce bea, ce mănâncă, unde doarme? Întrebările pe care ni le pun copiii sunt inepuizabile.

Cum ar fi însă ca răspunsurile la toate întrebările astea să fie într-o singură carte?

Cam prin octombrie am început să mă gândesc la ce îmi doresc eu de Crăciun. Să fie ceva care să marcheze anul acesta.

Calendarele de Advent

În noiembrie mă gândeam să îmi iau un Calendar de Advent cu tot felul de cosmetice sau produse de beauty.

Am găsit câteva chiar foarte bune. Cum ar fi cel de la Avon, cu produse  pentru înfrumusețare.

Calendar Avon Advent 12 zile pana la Craciun, Avon, 362 ml

Mă atrăgea și unul cu bijuterii, chiar dacă și eu fac astfel de frumuseți.

Advent Calendar, Set de bijuterii cu tematica de Craciun - 24 piese, Auriu

Aș fi vrut să iau și pentru copii unul, cu Lego. Părea chiar foarte tentant și cred că m-aș fi jucat și eu cu el.

LEGO City - Calendar de advent 60303, 349 piese

Am primit însă mai multe produse cosmetice iar copiii au zis că au alte preferințe în materie de Lego. Așa că am tot amânat alegerea unui astfel de calendar. Poate la anul voi reveni aici și voi alege ceva.

Când nu prea mai aveam cine știe ce dorință să cumpăr ceva special, a apărut Cartea. A apărut acea carte căreia nu i-am putut rezista.

Povestea Craciunului – de Wendy Malloy

Cartea este o călătorie în timp. Ne poartă în primele sărbători numite Saturnalii, când era celebrat solstițiul de iarnă. Povestește despre cum a apărut primul brad de Crăciun. De asemenea ne spune istoria lui Moș Nicolae și aflăm cum a apărut, desigur, Moș Crăciun.

E și o călătorie geografică, prezentând tradiții din multe țări ale globului. Mergem din Spania până în Japonia, din Norvegia până în Grecia. Indiferent de temperaturi sau forme de relief, Crăciunul se sărbătorește cu același entuziasm în toată lumea.

Crăciunul a fost subiectul multor filme, reclame, opere muzicale. Se regăsesc în carte sub diferite forme, iar copiii au ocazia să pună și mai multe întrebări iar noi să devenim și mai nostalgici amintindu-ne de tinerețe sau copilărie.

Rețete de biscuiți, turtă dulce sau băuturi tradiționale? Desigur că le găsim și pe ele în carte. Fie că sunt din America sau sunt adaptări moderne europene, aromele și ingredientele sunt cele care le fac speciale și specifice acestei sărbători.

Surprize peste surprize

Dar ceea ce face cartea și mai incitantă? Mulțimea de buzunărașe cu surprize va fi piesa de rezistență. Orice vârstă ai avea tot vei extrage curios fiecare scrisoare, fiecare reproducere a unei vederi, fiecare decorațiune sau reproducere de reclamă.

Nu ai cum să nu te înfiori gândindu-te că acele vederi au fost odată trimise de către cineva, că au călătorit cu poșta acelor timpuri, că cineva le-a desenat și pictat în epoca când acestea nu erau produse în serie.

”Printre comorile ascunse in carte se numara si un fragment din textul original al poemului ‘Twas the Night Before Christmas, scris de catre Clement Clarke Moore, si una dintre ilustratiile lui Thomas Nast dintr-o editie din secolul al XIX-lea a revistei Harpers, care infatiseaza evolutia batranului elf vesel in imaginarul american.

Alte surprize sunt un steag de la Polul Nord si casete cu felicitari de Craciun din epoca victoriana, reproduse in cel mai mic detaliu, care infatiseaza stilul elegant al acelei perioade. Magnetii, abtibildurile, etichetele, designul original de acum 100 de ani, afisele cu aspect vintage si ornamentele aduc stralucire sarbatorilor, iar copiii vor fi incantati de materialele incluse, care ii vor ajuta sa-i scrie o scrisoare lui Mos Craciun – si sa o trimita!”

Autoarea cărții este Wendy Malloy, editoare și scriitoare care locuiește în Florida și pe care chiar fiul ei a inspirat-o cu generozitatea lui, care îi amintește de Moș Crăciun. Mă întreb mereu cum o fi să trăiești în Florida și să sărbătorești Crăciunul? Poate voi afla într-o zi.

Am văzut pasiunea americanilor pentru Crăciun, am văzut când am fost în America cum unii oameni își decorează casele și le transformă în locuri de pelerinaj, de aceea mi-am dorit așa de mult să am și cartea asta.

E o carte pe care v-o recomand atât pentru voi, pentru plăcerea voastră în zilele lungi de iarnă, dar și pentru a o citi împreună cu copiii și, de ce nu, pentru a o reciti alături de nepoți. E o carte menită să treacă proba timpului.

 

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

2 thoughts on “Povestea Crăciunului și a lui Moș Crăciun

 • December 25, 2021 at 7:28 pm
  Permalink

  Craciun fericit, Valy!
  Sanatate si numai bucurii alaturi de cei dragi!

  Reply
  • December 28, 2021 at 10:37 am
   Permalink

   Multumesc! Asemenea!

   Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: