Papusa sau papusar

Micuta papusa cu nasul ei caraghios se simtea ciudat in lumea marionetelor ghidate de sfori ce le faceau sa se miste fara voia lor. Libertatea lui de miscare avea ceva nefiresc in acel teatru condus de omul cel mare si rau.

images (16)Si totusi era constient de puterea ce o detinea cantand cu mandrie:

” eu nu am sfori si singur merg

pot sa dansez si chiar s-alerg,

sfori aveam dar numai sunt,

sunt liber pe pamant.

liber ma pot misca nu ma tine nimenea .

ceilalti au si sunt legati,

de altii sunt purtati”.

Papusa sau papusar, asta este dilema in care cel dependent se afla fara a fi constient poate. Abia atunci cand cineva are puterea, priceperea sau menirea sa il faca pe cel cu sfori a se privi in oglinda acesta realizeaza scena pe care isi joaca rolul.

Asemenea unui spectator am privit din public, fara puterea de a decide, cum sforile viciului il tineau legat pe cel drag mie. Am apasat pe zeci de butoane, am invocat zeci de motive, am sperat ca puiul nostru de om sa ii desfaca nevazutele ite ce il tineau legat de obiceiul des intalnit al fumatului.  Nimic nu statea in calea drumului catre satisfacerea poftei nestavilite. Nici bugetul la limita, nici orele tarzii din noapte, nici intemperiile naturii. Pentru o tigara le infrunta pe toate cu stoicism. Un fulg de nea l-ar fi tinut in casa indiferent de importanta  actiunii ce era de facut. Dar nametii si troienii nu l-au oprit vreodata cand proviziile se sfarseau.

A venit insa si ziua cand papusa a observat sforile, cand a devenit constienta de papusarul ce il manuia dincolo de vointa lui. Atunci a pornit lupta, atunci s-a privit in oglinda si a cerut ajutor. Ajutorul specializat, doamna care a stiut sa descurce itele incurcate de zbaterea indelunga spre recapatarea libertatii, a fost hotarator si decisiv.

RoImageTentatii mai sunt inca, dependenta nu se vindeca si nu dispare intr-o luna sau doua sau trei. Trebuie sa fie vigilent. “Fiecare zi e prima zi”, asa cum spune unul din personajele noului film “Tentatii irezistibile”.   Sforile au devenit invizibile dar ele sunt inca acolo. Dragul meu e constient de ele, le simte  inca puterea manipulatoare. Dar rezista si merge mai departe cu fruntea sus, ignorand existenta lor. Cel putin pe acest papusar l-a invins si e mandru de asta. Iar eu sunt de el.

Abia astept lansarea acestui film despre dependenta. Pentru ca e o comedie sunt sigura ca ne vom amuza impreuna de viciile altora dar cu siguranta vom avea si multe de invatat de acolo. Desi este vorba de niste vicii mult mai nabadaioase, viciile duse la extrem sunt periculoase indiferent de natura lor. Asa cum reiese din trailerul urmator:

Iar eu declar cu bucurie ca sunt dependenta de libertate. Aceasta este dependenta mea cea mai draga si singura pe care mi-o cunosc si recunosc. Eu n-am suportat nicicand apasarea sforilor, ingradirea miscarilor si a gandurilor. Cand papusarul devenea prea evident, cand timpul nu imi mai era prieten iar placerile deveneau obsesii apasatoare, cu cea mai hotarata vointa si cel mai ascutit foarfec taiam invizibilele ite ce ma tineau legata.

De aceea  pot canta, asemeni lui Pinochio: ” Eu nu am sfori si liber sunt”. Desi  libertatea este relativa….

Articolul participa la proba nr. 4 din superBlog 2013.

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: