Moda – mereu o controversa (a)

Moda. Acest cuvânt greu care da batai de cap atât femeilor cât si barbatilor. Oare a  existat vreo perioada în istoria umanitatii când acest subiect sa nu stârneasca controverse, când a te îmbraca sa fie ceva simplu si fara prea multe cautari?

haine-epoca-de-piatra-18453346

Eu cred ca doar pe vremea frunzei si a blanurilor de animal lucrurile sa fi stat astfel. Imediat ce au aparut primele margele din os, primele podoabe din scoici sau piatra slefuita, moda a început sa îsi arate cornitele.

Urmaresc si eu (sau mai bine spus urmaream), în rarele mele momente de dolce far-niente, câte o emisiune la tv în care niste fatuci sunt învâtate cum ar fi trebuit sa se îmbrace pe o tema data, ce culori ar fi trebui sa aleaga, cum ar fi trebuit sa aleaga materialele potrivite. Cei care le sfatuiesc se presupune ca sunt mari cunoscatori în domeniu, ca au  studii înalte facute pe bani grei. Ba chiar sunt ei însisi creatori de astfel de haine.

Au fost si momente în care am mai învatat si eu câte ceva de pe acolo, lucruri de bun simt de altfel. Cum ar fi, de exemplu, sa nu porti niciodata dungi orizontale daca esti posesoarea unui fizic impunator, sa nu porti volane ample în dreptul bustului daca de asemenea acesta este destul de bine facut de la natura. Dar sa abuzezi chiar de astfel de artificii daca, dimpotriva, visezi la un bust care sa atraga privirile.

Am învatat despre cum sa nu porti botine cu pantaloni pâna la genunchi, mai ales daca esti mica de statura si picioarele tale nu sunt tocmai dupa standarde. Dar nici altfel nu este deloc estetic, riscând sa apari cu taieturi în tinuta acolo unde ea ar fi trebuit sa fie curgatoare si frumos armonizata. Este o greseala pe care o vad de multe ori si îmi vine sa le opresc pe cele în cauza si sa le explic. Dar ma abtin. Chiar nu îmi doresc sa primesc o poseta în freza:).

De multe ori însa am ramas uluita de recomandarile pe care le dadeau cunoscatorii din juriu, de sfaturile halucinante, pentru mine cel putin, pe care le dadeau cu nonsalanta.  Sa recomanzi la o rochie rosie un pantof albastru mi se pare nebunesc de-a dreptul. Dar, probabil. în ziua de azi îndrazneala vestimentara are alte dimensiuni decât cele cunoscute mie.

Urban-fashion-photographyPrivind însa în jurul meu, la tinerii de azi, sunt placut încântata de explozia de culori, de îndrazneala materialelor pe care le combina, de bogatia accesoriilor care, fara a fi foarte scumpe, sunt de mare efect. Îmi plac esarfele colorate înfasurate lejer si creativ în jurul gâtului.

Eu una ma bucur ca a trecut timpul tinutelor sobre, a costumelor din doua piese, în special pentru femei. Într-un astfel de costum eu obisnuiam sa spun ca ma simt de parca as fi împaiata.

MM-91-188x204Astazi costumele sunt mult mai creative, sa porti un sacou, ca si femeie, numai echivaleaza cu gestul de a vrea sa arati ca esti egala barbatului, asa cum a fost la origini aceasta piesa vestimentara. Poti gasi sacouri în culori calde, placute, cu nasturi sau accesorii stilizate, ce pot fi purtate chiar si cu jeansi, la o tinuta de zi. Nu trebuie sa mergi la birou pentru a purta un taior minuscul, cu mâneci trei sferturi, lejer, din material usor în care sa te simti bine si libera sau cu o taietura îndrazneata în dreptul decolteului.

Moda zilelor noastre, desi pare destul de permisiva si facila, este una chiar foarte complexa. Iar eu mi-am promis de ceva vreme ca ma voi apleca mai mult asupra acestui subiect.

 

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: