Sa meditam la sanatatea planetei!
Dupa alergatura zilnica, dupa diverse activitati pe afara sau în casa, simtim nevoia sa luam o pauza. O pauza linistita, o pauza de ceai, o pauza pe canapeaua din sufragerie fara sa ne mai gândim la ce am facut sau la ce avem de facut. Sunt momente în care cartile ne însotesc în acest respiro, în care atlasele si enciclopediile deschid timid poarta catre cunoasterea lumii înconjuratoare.
Dar sunt si zile în care Dante spune ca vrea sa ne uitam la Digi Animal Planet. Sau la Digi Life. Pornim astfel în calatorii pline de culoare pe marile si oceanele lumii, patrundem în adâncuri unde ni se descopera o lume surprinzatoare, jungla plina de salbaticie numai are secrete pentru ochiul curios al camerei si pentru îndrazneala exploratorilor.
Dincolo însa de frumusetea acestei lumi ce ni se dezvaluie, informatiile pe care le aflam sunt uneori cutremuratoare. Animale pe cale de disparitie, specii întregi aflate în pericol, peisaje neatinse de mâna omului amenintate cu “civilizarea”. Privim uimiti cu câta dedicare se apleaca o mâna de oameni sa salveze viata unor fiinte ce par fara importanta la prima vedere. Ma trec fiori numai la gândul ca, daca nu facem ceva, toate acestea pot deveni doar imagini de arhiva, ca nepotii nostri ar putea sa cunoasca aceste animale doar din carti si documentare.
Ecologia a devenit un cuvânt aproape demonetizat în vorbirea curenta dar pentru alti oameni acest cuvânt are o mare însemnatate. Se cauta cu seriozitate solutii pentru ca alternativele facilitatilor civilizatiei moderne sa devina fiabile si accesibile.
Îmi amintesc ca vedeam cu ani în urma case ce nu aveau nevoie de încalzire centrala, ce nu foloseau combustibilii traditionali pe care eu îi stiam. O casa aflata chiar departe de alte case, înconjurata de peisaje superbe, complet autonoma din punct de vedere al utilitatilor cum sunt energia electrica, apa calda sau caldura.
Lucrurile au evoluat cu rapiditate si în acest domeniu si astazi putem vorbi despre astfel de case si la noi în tara. Sa folosesti panouri solare numai e un moft, e o necesitate în conditiile în care pe planeta noastra se întâmpla cele descrise mai sus.
“Nu-i usor sa fii ecologist”, ca sa citez titlul unei emisiuni de pe DigiLife. Dar cred ca e o placere sa folosesti panouri solare apa calda si sa fii constient ca fiecare economie conteaza atât pentru propriul buget cât si pentru mediul înconjurator.
Nu stiu nici cât de ieftin sau de scump este sa îti montezi un sistem de panouri solare dar stiu ca aceasta investitie se amortizeaza în cinci ani dupa care devii complet independent. Desigur, si aceste panouri necesita instalare specializata, întretinere periodica si probabil continua informare privind cele mai noi tehnologii aparute. Pentru cine este interesat la acest moment de astfel de informatii le poate gasi pe site unde veti primi consultanta specializata.
Cred ca pe termen lung folosirea acestor panouri se va reflecta în sanatatea acestui Pamânt pe care ne credem stapâni desi nu suntem. Eu as schimba sloganul postului Animal Planet din “o altfel de viata” în “adevarata viata”. Cred ca adevarul si esenta vietii se gasesc înca în natura aceea neatinsa de mâna omului.