Tablou de bord Libris

1044664_641010029277962_97287306_n

Ce este cartea? Cartea este pentru mine un fel de portal – acea  usa deschisa catre o alta lume, catre un alt univers, catre alte timpuri trecute sau viitoare, portalul catre cunoastere, catre destine, catre personaje reale sau imaginare. Dar o librarie online? Nu este altceva decât  tabloul de bord complex, cu zeci de butoane precis asezate, menite sa deschida noi si noi coridoare pe care sa pasim spre a ne duce catre alte si ale universuri a caror usa este însasi cartea. Un tablou de bord care,  acum patru ani când m-am aflat pentru prima data în fata lui, mi s-a parut naucitor. Procentele clipeau în fata ochilor mei curiosi: 20%, 30%, 50%, categoriile si subcategoriile se deschideau una dupa alta, ca tot atâtea usi spre alte si alte carti. Sa fie oare adevarate sau doar niste cifre pe un monitor? Dar titlurile? Se pot ele transforma asa, pur si simplu, în carti adevarate, cu miros de cerneala tiparita?

Am încercat o data. Apoi înca o data. Apoi am devenit dependenta de acest tablou de bord care ma poarta, de câte ori simt ca propriul meu univers ma strânge, catre tarâmul magic al cartilor. Întâi sunt doar niste titluri , pe care le citesc cu atentie, încercând sa patrund sensul lor, sa patrund dincolo, în universul pe care îl ascund prin putinele cuvinte alese cu grija.

tablou de bordDupa ce apas cele câteva butoane potrivite, mesagerul portalului, deghizat într-un curier care îmi bate la usa mai des decât multe persoane din viata mea, depune în mâinile mele nerabdatoare teancuri de carti. Sau multime de universuri. Alte portaluri mai mici catre destine, trairi, sentimente, se deschid în fata ochilor mei. Dar si în fata ochilor de copil avid de cunoastere, de aflare, în mâinile caruia depun cu emotie, de fiecare data cu emotie, câte o noua surpriza numita simplu carte.   O carte pe care o ia cu el peste tot, bucuros sa spuna tuturor ca i-a cumparat-o mami de pe internet.

Îmi place sa îmi savurez ceaiul de dupa amiaza colindând printre rafturile librariei, cercetând fiecare titlu, dorindu-mi sa aflu mai multe despre fiecare carte în parte ce îmi atrage atentia. Îmi asez mâna la tâmpla si ma întreb daca acea carte a fost citita si de o personalitate anume pe care o admir. Mi-ar placea sa stiu daca rândurile cartii au schimbat viata cuiva, daca la un moment dat acea carte a dat un raspuns cautat de multa vreme unui semen al meu. Ce frumos ar fi ca oamenii sa vorbeasca acolo, chiar în librarie, despre carti. Sa lase scurte marturii.

indexImaginatia pleaca în galop catre pachetul din carton în care vin cartile si se gândeste cum le-ar împacheta ea. Da, ea, imaginatia. Îmi spune ca i-ar placea sa primeasca pretioasele comori într-un ambalaj care sa sugereze un cadou. Pentru ca asta sunt cartile: un cadou catre noi însine. Dar pot fi trimise si cuiva drag. Ce frumos ar fi sa primeasca la aniversare un cadou frumos ambalat care sa contina acea carte pe care stii ca si-a dorit-o. Oare unde este butonul acela pe care sa scrie: Ofera Cadou? Înca nu s-a inventat dar imaginatia mea l-a vazut. Va fi acolo, în libraria viitorului.

Tot în libraria viitorului fiecare carte cumparata va duce catre alta carte cumparata. Cumparând carti aduni puncte ce se aseaza unul lânga altul ca zalele unui lant ce te duce catre o alta carte pe care ti-o doresti.

Dar cartea, noul prieten pe care ti l-ai facut si l-ai adus acasa, oare nu duce ea dorul suratelor ei? Odata ajunsa la mine numai întreaba nimeni de soarta ei. La un email distanta o întrebare ar fi asa de bine venita: Cum ti-a placut cartea, draga cititorule? Daca ti-a placut aceasta îti mai recomndam si pe aceasta.

semncarteSurprizele. Oare cui nu-i plac surprizele? Orice lucru cât de mic poate fi o surpriza. Chiar si un semn de carte. Da, stiu, acum aproape toate cartile au semne de carte. Dar ce frumos ar fi sa primesc un semn de carte cu autograful unui actor, scriitor, al acelei fete care a cucerit Everestul, al acelui medic care a salvat viata micului copilas…  Îmi închipui colectionari de astfel de semne de carte.  Îmi imaginez  tineri cititori,    avizi de cunoastere, aflati în cautare de modele, cautând mai apoi informatii despre acesti Oameni si calcându-le pe urme.  Sau poate fi o invitatie catre o lansare de carte în orasul meu transformând o zi banala în una de neuitat.

isabell allendeImaginatia mea a mai vazut un buton în libraria viitorului. Este butonul care deschide usa secreta catre biroul scriitorului. Al scriitorului viu, aflat printre noi, concentrat spre aflarea cuvântului potrivit, plecat cu gândul în cautarea personajului potrivit în cartea la care lucreaza. Alaturi, un interviu atractiv care sa ne dezvaluie câteva din misterele lui. Acum, cât este în viata si ne poate vorbi. Chiar un interviu filmat, în care sa îl vedem, auzim, simtim ar fi plin de inspiratie.

Provocari, concursuri, premii, cafenele virtuale – oameni adusi împreuna de un singur interes comun: cartea. Acest univers cu o infinitate de fatete ce se dezvaluie ochilor nostri cu fiecare fila întoarsa.

Sau cu fiecare PgDn al cartilor virtuale, variantele moderne ale cartilor tiparite. Bibliotecile virtuale, cu milioanele de pagini care încap într-un buzunar pe care mii de cititori le acceseaza acum cu repeziciune. Imaginatia mea transforma fiecare titlu în varianta ebook, platita cu bani virtuali, facând ca filmele ce erau cu ani în urma SF sa devina azi realitate cotidiana.

Noroc ca s-a terminat ceaiul din cana iar imaginatia a plecat pe alte tarâmuri, ca cine stie câte alte butoane ar mai fi inventat….

Sa cumpar carti online folosind   tabloul de bord   Libris a devenit pentru mine un frumos obicei. Black Friday, sarbatoarea Craciunului, aniversarea copilului, a sotului, sau pur si simplu o dorita, sunt tot atâtea evenimente ce îmi poarta degetele sa alerge peste butoanele atât de usor de mânuit. De 5 ani Libris îsi îmbunatateste tabloul de bord. Eu îl cunosc doar de patru dar îl voi accesa înca multi ani de acum încolo, dornica sa aflu ce se ascunde în spatele fiecarui portal în parte. La fel o va face si copilul meu probabil în putini ani. avându-ma pe mine ca exemplu si îndrumator. Pentru ei, pentru copiii nosti, urez navei Libris un viitor luminat de toti atâtia sori ai cunoasterii cât se afla în spatele fiecarui scriitor si cititor în parte!  O nava ce sta sub semnul respectului pentru oameni si carti.

 

 

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: