Cel mai sănătos om din lume – A. J. Jacobs
Trăiește sănătos! Mănâncă sănătos! Gândește sănătos! Respiră sănătos!
Vedem astfel de sintagme în jurul nostru și de fiecare dată ne este captată atenția când sunt urmate și de aparente soluții magice pentru a atinge un astfell de obiectiv. Până la urmă cu toții ne dorim o viață în care să putem să ne bucurăm de tot ce ne înconjoară dar și de noi înșine.
Totuși, de la a fi preocupat de acest aspect și până la a deveni obsedat de a căuta soluții și de a face orice pentru a atinge un iluzoriu obiectiv nu e un pas așa de mare.
Dar iată ce ne spune autorul cărții – A. J. Jacobs: ”Cartea de față are un scop informațional și de amuzament. Nu e un manual de medicină. Sunt licențiat în litere, nu medic. Discută cu medicul înainte să urmezi unul din sfaturile de sănătate din această carte.”
Exact așa este. Cartea este amuzantă, scrisă într-un ritm lejer, te captivează și te face curios nu doar asupra soluțiilor găsite ci și asupra a ceea ce simți chiar tu.
Scopul general al fiecărui om dar și al autorului este sintetizat astfel: longevitate, absența durerii și a bolii, sentimentul de bunăstare afectivă, mentală și fizică. Odată ce toate aceste aspecte sunt îndepilinite omul se poate considera sănătos. Dar oare cât de greu sau de ușor este să le atingem pe toate?
De aceea autorul acordă atenție în fiecare capitol câte unui organ sau simț, consultă specialiști în domeniu, citește statistici și studii ștințifice pentru a înțelege mai bine ce are de făcut.
Află astfel că un specialist recomandă sportul în fiecare zi, un alltul crede că doar sportul în mijlocul naturii este cel potrivit iar un altul îi spune că doar 20 de minute de mișcare intensă pe săptămână il poate ajuta să fie într-o formă fizică potrivită.
Nici cu nutriția lucruriile nu sunt mai clare. Unii spun că porțiile mai mici sunt importante, alții spun că mestecatul de multe ori a fiecărei îmbucături este cheia succesului, alții susțin că doar oamenii bogați își pot permite cu adevărat o dietă sănătoasă. Autorul adoptă ideea porțiilor mici, împrumutând farfuriile copiilor, precum și aceea de a mesteca de zeci de ori fiecare înbucătură.
Respectând însă sfaturile și ritualurile pe care le află de la specialiști, ajunge să aibă tot timpul zilei dedicat doar acestui aspect, al trăirii sănătoase. Să vă dau câteva exemple:
- gimnastica usoara 10 min
- meditatie 10 min
- mestecarea alimentelor 10 min
- fredonarea unui cantec 3 min
- spalatul pe dinti 4 min
- completarea jurnalului alimentar 5 min
- rezolvarea de cuvinte incrucisate si alte exercitii pentru creier 20 min
- mangaierea unui catel 5 min
Si lista continuă astfel cu multe alte detalii pentru fiecare parte a ceea ce înseamnă trăit sănătos.
Am aflat din cartea Cel mai sănătos om din lume că și guma de mestecat este utilă și chiar sănătoasă pentru dinți. Eu am o prejudecată adâncă privind acest produs din cauza ingredientelor scrise pe ambalaj. Se pare însă că xylitolul este un indulcitor artificial pe care bacteriile nu îl pot digera. Ideea e să nu fie mestecată la nesfârșit ci doar o scurtă perioadă de timp după masă.
Nici somnul nu este așa de simplu precum pare și autorul constată că sunt multe studii în privința sforăitului și a somnului. Eu am reținut câteva detalii: fraza aștept să-mi vină somnul este înșelătoare și induce un proces pasiv. Pregătește-te de somn ar fi mai potrivit. Pregătire însemnând atât mentală cât și de mediu: inchidere televizoare și calculatoare cu o oră înainte, un dus pentru a reduce temperatura corpului, un suc de ciresre pentru ca are melatonină. Iar cel mai mult pentru inducerea somnului ajută exercițiile de matematică de clasa a III-a. Numai bine, tot e copilul meu clasa a III-a, asa ca adio insomnii pentru mine.
Dacă vi se pare mult ceea ce vreți fiecare din voi să faceți pentru a vă îmbunătăți sănătatea aflați că autorul a întocmit o listă ce cuprinde 53 de pagini cu recomandări. Unele sunt realiste și realizabile altele însă sunt de-a dreptul halucinante sau ar presupune transpunerea într-o altă persoană (cum ar fi într-o japoneză din Okinawa).
Eu zic să cumpărați cartea cât mai este în oferta Libris. Nu de alta dar la ce număr mare de persoane interesate a fi sănătoase sunt în țara noastră s-ar putea ca după această recenzie să se epuizeze stocul :).