Tinerii de azi si petrecerile lor

Vara vine nu doar cu mult asteptatele vacante, cu mult planificatele evadari din caldura orasului, ci si cu multime de nunti si evenimente la fel de planificate si mult asteptate.

Cred ca ati vazut cu totii multimea de tineri, adolescenti sau studenti, cuprinsi de febra cautarii de rochii, costume si costumatii. Tin minte ca am fost odata sa ma tund si salonul era pur si simplu invadat de fete si de baieti frumosi si plini de verva. Am crezut la început ca sunt în practica, veniti sa învete tainele meseriei de hair stilist sau cosmetician. Dar m-a lamurit coafeza mea spunându-mi ca venisera sa se faca frumosi pentru petrecerea de sfârsit de an sau ceva de genul asta. Cât de frumosi sa se mai faca când tineretea lor era tot ce le trebuia?

Am aflat însa ca pensatul, manichiura sau tratamentul cosmetic reprezinta ceva obisnuit în rândul tinerilor foarte tineri, ca sa zic asa. Chiar si baietii apeleaza la aceste servicii. Ca o “matura” ce sunt, am ramas probabil cu gura cascata si m-am uitat mai cu atentie la ei, încercând poate sa descopar daca fac parte cumva dintr-o patura sociala diferita de cea a majoritatii. Nu era deloc asa. Tineri obisnuiti, absolventi de clasa a VIII a, dornici de marea petrecere a absolvirii.

Mi-am amintit de petrecerea mea de sfârsit de scoala, de nauceala si stânjeneala mea, de hainele probabil obisnuite cu care am mers cu totii la acea “petrecere”, sub stricta supraveghere a profesorilor si chiar a câtorva parinti, de frustrarea pe care am simtit-o când au venit ai mei sa ma ia desi nu se terminase seara.

Cât de departe sunt acele petreceri de cele organizate azi. Probabil ca tinerii nici nu concep acum sa tina acest eveniment în incinta scolii, probabil ca se dau peste cap sa gaseasca cel mai bun, la moda sau potrivit restaurant evenimente din localitate. Probabil ca rezervarile se fac cu mult timp înainte. Nici nu vreau sa ma gândesc la sumele de bani alocate, la neglijarea preocuparilor scolare (atâta cât mai exista) pentru ca toate gândurile lor se îndreapta spre acea unica seara.

Ma uitam la filmele americane si mi se pareau atât de ciudate si deplasate toate obiceiurile legate de balul de absolvire dar acum au ajuns si la noi toate acestea. Tinerii se grabesc sa se maturizeze, copii deveniti dintr-o data adulti, pregatiri ca pentru o nunta au devenit lucruri firesti.

Nu zic ca e bine sau rau, nu e locul si menirea mea sa îmi dau cu parerea despre asta. Proabil ca face parte din evolutie, tinerii chiar sunt capabili sa pregateasca un astfel de eveniment, ba chiar le dezvolta abilitati pe care noi nu le-am avut, fiindu-le mai apoi chiar utile în viata. Cu o astfel de experienta în spate, planificarea si organizarea unei nunti, a unui botez sau altei sindrofii devine o bagatela. Sa mergi sa negociezi preturi, meniuri, decoruri, cere anumite abilitati pe care noi nu le-am avut si pe care le-am capatat mult mai târziu în viata, probabil cu multe riscuri si nereusite.

 

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: