Pasta FIMO – un mijloc de exprimare a creativitatii
La început a fost plastilina. Mâinile mele modelau iar ochii copilului meu se mareau de uimire în fata micilor personaje ce luau nastere din acele întinderi, presari, rasuciri si rotiri ale materialului colorat. Au aparut astfel minunate insecte, flori de primavara, decoratiuni de Craciun, am mesterit chiar si o ferma de animale.
Dar plastilina se usca si se sfarâma, minunile obtinute îsi pierdeau stralucirea si forma.
Aflata tot timpul în cautarea de noi materiale de lucru, curioasa în a descoperi ultimele aparitii pe piata handmade din tara noastra, am descoperit pasta FIMO. Am fost fascinata de toate minunatiile ce se pot face cu ajutorul ei, de multitudinea de culori sub care se gaseste aceasta pasta minune. Cu uscare rapida sau coapte în cuptor, pe baza de lut, pe baza de uleiuri, cu efect metalic, de glitter sau pastel, obiectele obtinute promiteau sa aiba o durabilitate indestructibila, foarte departe de perisabilitatea plastilinei.
Emotionata si curioasa, simtindu-ma nesigura si nestiutoare în aceasta noua descoperire a mea, am început sa caut informatii pe internet, sa vizonez filme despre cum se foloseste si ce se poate obtine cu ajutorul ei. Am privit fascinata cum se confectioneaza bijuterii, decoratiuni de Craciun, de Paste sau pentru orice ocazie.
Am fost interesata sa aflu cum se modeleaza, cum se obtin detaliile, cum se pot îmbina culorile, cum se usuca si cum se finiseaza o lucrare obtinuta cu ajutorul acestui material. Am învatat privind la început, am apreciat faptul ca atâtia oameni inimosi au împartasit celorlalti informatiile stiute de ei, astfel încât oricine doreste sa se apuce sa îsi creeze propriile obiecte modelate manual sa o poata face cu încredere si bucurie.
Dupa o astfel de temeinica documentare am început cu FIMO soft care m-a atras atât prin stralucirea culorilor cât si prin usurinta cu care se putea modela.
Mânutele mici si calde ale copilului meu mi-au fost de mare ajutor pentru a face materialul usor de modelat iar imaginatia si creativitatea ne-au inspirat sa cream o multime de inimioare, floricele, fluturasi, pentru a deveni tot atâtea minunate martisoare pe care sa le ofere colegelor de gradinita. Cele care au ramas le-am trasformat în mici pandantive, asezate pe snurulete satinate pentru a fi oferite prietenelor la aniversari sau alte ocazii. Micile bijuterii lucrate manual au fost apreciate si admirate de fiecare data.
Îmi amintesc si acum nerabdarea cu care pândeam cuptorul sa vedem cum se coc, îmi amintesc nerabdarea copilului ce tot întreba daca s-au “fiert”, grija mea pentru a nu le lasa prea mult. Din experientele trecute, când am ars un rând de bijuterii modelate, stiam ca temperatura nu trebuie sa fie prea mare, asa ca am preferat sa le usuc cu usa cuptorului întredeschisa si sa le supraveghez îndeaproape. Nu trebuie sa se întareasca foarte tare si nici sa îsi schimbe culoarea, ele întarindu-se complet abia dupa racire. Dar a meritat asteptarea dupa cum se vede si în imagine.
Oricât de priceputa as fi fost eu însa la modelarea pastei, îmi doream sa obtin forme din ce în ce mai complexe, sa obtin figurine mai precise si mai încântatoare. Pentru asta m-am folosit de matrite FIMO, un ajutor de neînlocuit pentru creatorii handmade care iubesc aceasta tehnica de confectionare a obiectelor dorite. Matrite pentru animalute, fluturi, decoratiuni de Craciun, Paste, anotimpuri, fructe, legume si toate cele câte ne trec prin cap.
Nu doar pentru decoratiuni si bijuterii poate fi folosita aceasta pasta, ci si în educatia copilului. Eu am folosit-o cu mare succes pentru a ilustra tot felul de materiale pe care le-am studiat împreuna, stiut fiind faptul ca un copil învata mult mai usor atunci când participa activ la acest proces, când poate atinge si privi ceea ce învata si sub alte forme decât în imaginile dintr-o carte. Cele mai îndragite modelaje ramân însa cele ale danturii si gurii. Dintisorul modelat împreuna l-a ajutat foarte mult sa înteleaga aceasta parte a corpului.
Dar cel mai mult m-a impresionat pandantivul pe care l-a modelat copilul exclusiv pentru mine de 8 martie anul acesta. E o reprezentare interesanta a conceptului de mama, asa cum l-a gândit mintea lui de copil de 5 ani. Priveam cu uimire ceea ce iesea din mâinile lui iar rezultatul m-a impresionat peste masura. De câte ori port aceasta creatie atrag privirile si vorbesc cu mândrie celor ce ma întreaba despre faptul ca e facuta de copilul meu cu aceasta pasta modelatoare si despre ce minuni se pot obtine cu ajutorul ei.
Dupa asa o lista de întrebuintari a pastei FIMO sunt sigura ca te-ai convins de utilitatea ei si ca vei fi curios sa încerci si tu. Daca esti deja familiarizat cu ceea ce poti face cu acest material, cu atât mai mult urmatorul urmatorul îndemn îti va fi de folos: “Pune bani deoparte pana de Sarbatorile de Iarna, www.gemsale.ro promite cele mai mari reduceri dintre site-urile de profil!”
Eu deja dau fuga la pusculita sa vad cât a mai ramas pe acolo si apoi o pornesc la cumparaturi virtuale. La noi în casa pasta FIMO nu e niciodata prea multa. Nu degeaba se spune ca pasta FIMO ofera o mie de idei de modelare. Chiar asa este iar cu un copil lânga tine ele pot fi chiar mai multe.