Flori de gheata la feresti … doar în povesti

flori de gheataVa mai amintiti oare iernile copilariei voastre? Va mai amintiti despre acele dimineti în care va trezeati si, ignorând frigul atât de obisnuit în apartamentele de bloc la acele vremuri, dadeati fuga la ferestre pentru a vedea miile de ace de gheata ce stateau lipite de geamuri, formând tot felul de forme surprinzatoare pe care noi le numeam “flori de gheata”.

Dar, oricât de fascinati eram noi de acele minunatii ale naturii lasate de rasuflarea rece a iernii, vocea mamei era mai hotarâta, amintindu-ne de ciorapeii grosi de lâna, de pulovarase si caciulite pentru a înfrunta frigul din jurul nostru.

Mamele noastre ne-ar fi lasat sa ne bucuram mai mult de frumusetile naturii vazute de la fereastra dar teama de guturai, nasucuri înfundate si alte complicatii era mai mare decât bucuria noastra de copii.

Cu ceva ani în urma credeam ca trecerea de la ferestrele acelea pe care iarna desena flori de gheata la geamurile termopane elegante si izolante este doar un lux pe care nu si-l vor putea permite prea multi oameni. Vremurile însa s-au schimbat si acum întelegem cu totii necesitatea acestor ferestre moderne si confortabile. Pentru ca da, asta este unul din cele mai mari câstiguri ale lor: confortul.

Caldura, care stim cu totii ca nu este ieftina deloc, nu se mai pierde prin stratul fragil si subtire al ferestrelor obisnuite, vântul nu se mai simte pe lânga tâmplaria din lemn care, oricât de bine ar fi fost lucrata, tot nu putea izola perfect locuintele.

Îmi vine în minte celebra poveste cu “Cei trei purcelusi” care îsi tot construiau case astfel încât sa reziste sub rasuflarea puternica a lupului. Acum putem fi cu totii personajul cel istet din poveste care îsi construieste casa capabila sa stea neclinitita sub rasuflarea puternica si rece a iernii.

Poate ca nu mai vedem flori de gheata decât în carti sau imaginatie, dar confortul locuintei si sanatatea copiilor nostri sunt mai de pret decât aceste frumuseti ale naturii. Geamul termopan ne ofera un astfel de PlusConfort iar noi putem privi zapada de la fereastra casei noastre calduroase si primitoare.

pcgros_02

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: