Nesupusele – 100 de femei pentru 100 de ani

Așteptam de câteva luni să poposească cartea asta în mâinile mele, să o pot răsfoi și savura pe îndelete.

Iată că a ajuns exact la momentul potrivit, în zi de martie, pentru ca azi, 8 martie, să îmi fie refugiu și izvor de energie și bucurie alături de un ceai negru și un mesaj pe cana de ceai cum nu se poate mai potrivit.

Cine sunt Nesupusele?

Nesupusele sunt în primul rând cele cinci autoare ce și-au dat mâna pentru a împleti povești simple, pentru a țese dintr-o viață de om crâmpeie de poveste care să rămână în mintea cititorilor. Păstrându-și stilul scriitoricesc, Adina Rosetti, Victoria Pătrașcu, Iulia Iordan, Laura Grunberg și Cristina Andone ne prezintă întâmplări semnificative din viața a 100 de femei ce au scrisă o filă de istorie a României moderne.

Nesupusele sunt și toate aceste 100 de femei pe care le regăsim în carte pentru că prin curajul lor, prin nesupunerea lor în fața vremurilor, autorităților sau cutumelor, au reușit să schimbe ceva. Sunt femei de ieri dar și de azi care au militat, care au creat, care au trudit sau au descoperit.

Fiecare poveste este însoțită de câte o imagine, pentru ilustrarea celor două volume dându-și mâna nu mai puțin de 12 ilustratoare. La fel ca și poveștile, desenele au în ele un cifru, o cheie, un acel ceva semnificativ care le unește de cuvinte, încât în mintea micului sau marelui cititor să rămână informațiile importante.

Cartea se adresează atât celor mici cât și celor mari. Dar cred că cel mai bun mod de a parcurge cartea este ca noi, adultii, să le-o citim copiilor.

Eu sunt o mare iubitoare de biografii, de interviuri. Dacă acestea sunt îmbinate cu poveste și cu imagini atunci sunt cucerită definitiv.

Ce pot învăța copiii dintr-o astfel de carte?

Cu siguranță învață despre curajul de a fi ei înșiși, învață despre asumarea riscurilor, despre acceptarea și sprijinirea celor ce se luptă pentru a face ceva bun în comunitate.

Am deschis cartea azi, în zi de 8 martie, o zi în care femeia e în atenția și gândurile tuturor.

Cred că Nesupusele e o carte ce merită să ajungă în multe case și în multe școli. Multe femei își vor găsi puterea de a merge mai departe așa cum o fac și eu azi.

De la Maria Tănase la Melania Medeleanu, de la Principesa Ileana la Monica Lovinescu, de la Lucia Surdza-Bulandra la Ana Blandiana, cartea ne poartă prin 100 de ani de istorie, 100 de ani de poveste, 100 de ani de ”eu vreau”, ”eu pot”, ”eu fac”.

 

 

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

2 thoughts on “Nesupusele – 100 de femei pentru 100 de ani

  • March 8, 2019 at 6:30 pm
    Permalink

    Pare o carte deosebita, iar titlul este chiar aparte.
    La Multi Ani, draga Valy! Si multa inspiratie in tot ceea ce faci!

    Reply
    • March 9, 2019 at 7:58 pm
      Permalink

      Multumesc mult pentru urare. Asemenea iti doresc si eu!
      Cartea chiar este una speciala si multe fete tinere mai ales ar trebui sa o aiba.

      Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: