Ultima oră – de Alina Grozea

Pe unul din grupurile de pe FB din care fac parte a fost la un moment dat vorba despre carti care vorbesc despre unul din cele mai delicate subiecte de abordat: sinuciderea. Am ocolit subiectul spunand că nu mă aflu în momentele în care să fiu în stare să discut despre așa ceva și că nu mă văd citind o astfel de carte.

Dar cum viața e de multe ori ironică, mi-a adus în atentie exact o carte cu un asemenea subiect: Ultima oră  de Alina Grozea.

 

 

De cand am vazut titlul cartii si am inteles in mare despre ce este vorba au navalit in mintea mea si gandurile.

Din nefericire in ultimii doi ani persoane pe care le cunosteam au ales sa faca acel ultim gest.  Spun ales pentru ca asta cred ca  este: o alegere. Ceea ce m-a pus de fiecare dată pe ganduri a fost faptul ca nu exista un aparent numitor comun. In lumea vedetelor gestul este de multe ori justificat, in titluri ce tin prima pagina a publicatiilor,  prin depresie, droguri, epuizare, alcoolism.

Dar cei la care m-a dus gandul sunt persoane de varste diferite, aflate chiar la extreme, din medii sociale diverse, cu pregatiri sau meserii la fel de variate. Ce resorturi interioare ii impinge sa aleaga calea fara intoarcere?

Nici protagonistul cartii nu pare sa se incadreze intr-un tipar anume, daca exista asa ceva cu adevarat. Un El alege sa faca un ultim gest.

Destinul, soarta sau condeiul scriitoarei ii ofera insa o oră in care sa isi dea seama de punctul din viata in care se afla. Ii ofera sansa sa decida daca se afla la capatul drumului sau la o rascruce de drumuri.

O Ea este cea care apare in scena pentru a amana sau anula gestul iremediabil.

De fapt cartea nu e despre moarte, ci e despre viață.  Viața așa cum este ea, cu bune și cu rele, cu suișuri și coborâșuri, cu bucuriile aflate în lucrurile mărunte. Așa cum este ciocolata. Apropo, când vă apucați de citit, daca sunteți mari pofticioși al acestui desert, neapărat să aveți o tabletă frumos ambalată alături. Veți vedea în carte de ce.

Dintre toate poveștile copilăriei personajul principal a preferat Tinerețe fără bătrânțe și viață fără de moarte. Ironic, nu? Basmul ăsta a fost si printre preferatele mele in copilarie si este si pentru copilul meu o continuă fascinație. Oare când ne pierdem noi, oamenii, dorinta de a trăi etern? Să fie atunci când realizăm că viața nu e o întinsă câmpie cu flori? Să fie atunci când ne dăm seama că munții pe care vroiam să îi mutăm sunt de neclintit? Sau atunci când realizăm că nu ne mai așteaptă prea multe surprize și provocări pe întinsa câmpie cu flori?

Posibil ca fiecare să găsească în carte propriile răspunsuri.

Romanul are două părți ce pot fi suprapuse una peste alta, ca două foi transparente pe care au fost imprimate desene, având doar unele tușe comune. În rest fiecare cu desenul lui.

Pe mine m-a dus cu gândul la unul din dialogurile ce au loc din când în când între un soț și o soție: puține cuvinte, multe tăceri, dorința reciprocă de a afla ce e in mintea celuilalt.  Dar oare chiar vrem să știm cu adevărat? Rândurile cărții ne oferă această șansă.

Va las pe voi să aflați daca gestul definitiv a fost anulat sau doar amânat. Răspunsul se află în fiecare cititor până la urmă.

Pe Alina Grozea o puteti descoperi si prin celelalte doua cărți ale ei, De ce nu-mi găsesc pe cineva si Toate drumurile duc la mine, apărute la editura Cartea de suflet, precum și în paginile revistei online Larevista.

 

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

8 thoughts on “Ultima oră – de Alina Grozea

  • July 31, 2017 at 7:31 pm
    Permalink

    Am răscolit prin memorie să-mi dau seama de ce-mi e atât de cunoscut numle ei. Cred că am mai citit o recenzie ceva.
    Greu subiect şi sensibil. Dar sunt tentată să citesc cartea acum. Cu ciocolată lângă mine, zici? 😉
    Mulţumesc!

    Reply
    • July 31, 2017 at 8:06 pm
      Permalink

      neaparat cu ciocolata :). probabil ai mai citit undeva o recenzie, este o carte ce abia a fost scrisa si aparuta pe piață. adica e calda, cum ar veni :).
      da, greu si sensibil subiect, dar e interesant tratat in carte.

      Reply
  • August 1, 2017 at 5:47 am
    Permalink

    Pare tare interesanta aceasta carte si subiectul tratat foarte sensibil
    O recomandare eccelent transpusa in cuvinte. Mersi, Vavaly! 🙂

    Reply
    • August 1, 2017 at 1:02 pm
      Permalink

      multumesc si eu pentru aprecierea recenziei mele :).

      Reply
  • August 1, 2017 at 9:11 am
    Permalink

    Vreau sa o citesc! Am avut si eu “dorinta” aceasta nebuna acum ceva ani. 🙁

    Reply
    • August 1, 2017 at 1:03 pm
      Permalink

      cu totii avem in noi aceasta dorinta. e acea posibilitate de a evada oricand, acel liber arbitru care ne a fost dat. dar viața trebuie să primeze până la urmă.

      Reply
  • August 1, 2017 at 2:48 pm
    Permalink

    Este prima data cand aud de aceasta autoare, iar subiectul cartii ma intereseaza. Asa cum ai mentionat, la grupul nostru s-a discutat la un moment dat despre carti care au acest subiect. Exista carti care trateaza totul din perspectiva amuzanta, finalul fiind unul pe masura. Dar exista si carti care sunt pentru suflet si care explica mai bine si pe intelesul cititorului ce il duce pe un om sa faca un astfel de gest.
    Eu am citit cateva carti despre acest subiect (din ambele perspective), dar nu am inclinatii spre sinucidere, ci doar o mare curiozitate sa inteleg acest gest. Cand eram un pic mai mare decat Daria, un var de-al meu (mai mare cu 5 ani) s-a sinucis. A fost ….nu am cuvinte ce am simtit toti. Ca adult, incerc sa inteleg ce a fost in capul lui, de ce a considerat ca aceea era singura lui solutie.

    Reply
    • August 3, 2017 at 11:40 am
      Permalink

      iti imaginezi cam cate intrebari mi au starnit mie persoanele pe care le cunosteam si care au facut gestul…. adica nu una, doua, ci mai multe. in decurs de un an chiar.
      cartea e de citit si de rumegat, de privit aspecte ale vietii la care nu te ai fi gandit. nu e tratat subiectul cu umor sau usurinta. e analizat momentul acela, ora aceea care duce la un drum sau altul…

      Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: