Regula de aur – de Ilene Cooper

În ziua de azi se vorbește foarte mult despre inteligența emoțională (EQ ), despre dezvoltarea acestui tip de inteligență la copii pentru a deveni adulți echilibrați, siguri pe ei, împliniți. Dar acest tip de inteligență nu se învață în școală și nici nu se transmite pe cale genetică, ca și culoarea ochilor să zicem. Inteligența emoțională se dobândește prin experiența socială a fiecărui individ în parte, este ceva ce ține de mediul în care crește și se dezvoltă.

Dintotdeauna bătrânii au avut un rol important în familie și societate, de multe ori ei au fost primele modele pentru copii, înaintea părinților chiar. Am citit multe biografii ale unor oameni celebri și am întâlnit acest lucru menționat. Bătrânii au predat și ar trebui să predea acele file de înțelepciune ancestrală, nescrisă, transmisă de la inimă la inimă, de la om la om, din generație în generație. Nu degeaba există expresia : cine nu are bătrâni, să-și cumpere.

Cartea despre care vă vorbesc azi, Regula de aur, scrisă de Ilene Cooper, face exact acest lucru: prezintă într-o manieră simplă dar profundă felul în care un bunic transmite de la inimă la inimă una din cele mai vechi reguli ale lumii: aceea de a fi om, de a fi tu așa cum îți dorești să fie ceilalți.

Dacă tot am amintit de inteligența emoțională, în ultimii ani am întâlnit foarte des cuvântul empatie. Dar empatia nu e ceva nou, nu e o descoperire spectaculoasă a timpurilor noastre, nu e invenția unui psiholog sau specialist. Poate doar termenul este nou. Empatia este pur și simplu Regula de aur a umanității.

Da, zic bine a umanității. În carte este amintit felul în care această regulă se regăsește în mai multe religii ale lumii, în mai multe proverbe ale popoarelor.

Dar care este de fapt această regulă de aur?

Este o regulă atât de simplă în aparență și totuși nu tocmai ușor de îndeplinit de către fiecare dintre noi. Ea sună cam așa:

”Precum voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi asemenea!”

Ea poate fi regăsită sub diverse forme, astfel:

La creștini: Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți.

La evrei: Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face.

Și tot așa, sub diverse forme, poate fi regăsită și în alte religii, la alte popoare (vă las să descoperiți în carte care sunt acestea).  Până la urmă este o regulă ce poate fi aplicată nu doar la nivel individual ci chiar la nivel global, după cum a spus copilul meu: ”Dacă toți oamenii ar respecta regula de aur nu ar mai exista atâtea probleme și conflicte între oameni. Între popoare chiar.  Asta e! Popoarele ar trebui să se ghideze dupa regula de aur.”

Cartea are o  încărcătură emoțională deosebită nu doar prin mesajul pe care îl transmite ci și prin ilustrațiile ce însoțesc întreaga poveste realizate de către Gabi Swiatrowska. Nu știu cum e la voi dar la noi imaginile au un impact foarte puternic atunci când avem o carte în mână. Iar aceasta e genul de carte pe care o simți ca pe o comoară, o carte ce îi poate inspira pe copiii tăi nu doar la lectură ci și la desen sau pictură. Pentru că are niște picturi absolut superbe, delicate, gingașe, care vorbesc prin ochii copiilor din ele.

De ce recomand această carte? O recomand pentru că nu este o carte doar pentru o anumită vârstă. Este o carte pe care oricând o poți deschide, îți poți bucura ochii și sufletul cu gingășia imaginilor, cu explozia de culoare dar și cu mesajul ce te îndeamnă să ții cont și de ceea ce simte celălalt atunci când te afli într-o dilemă și nu știi cum să acționezi.

Noi am primit cartea de la prietena noastră Laura Frunză, cea care a asigurat și traducerea iar voi o puteți găsi la Editura Cartemma.

Voi ce alte proverbe mai știți care să ilustreze această Regulă de aur?

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

2 thoughts on “Regula de aur – de Ilene Cooper

 • May 13, 2018 at 6:55 am
  Permalink

  Chiar ca sunt superbe ilustratiile. Si mesajul este atat de adevarat, la fel ca aplicarea lui. Dar sa stii-fara falsa modestie-ca am tinut cont de el mai toata viata mea 🙂 Nu imi vine in minte alt proverb…

  Reply
  • May 13, 2018 at 7:50 am
   Permalink

   Sunt convinsa ca ai tinut const de acest mesaj, la felul tau de a fi :). Cred ca multi dintre noi o facem dar, din pacate, sunt mult prea multi si cei care nu o fac, nu stiu, nu le pasa de ceea ce simt ceilalti.
   Cartea este o comoara, asa cum am spus 🙂

   Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: