Mama – de Helene Delforge

Pe când eram mică în biblioteca noastră exista o carte: Gânduri închinate mamei. Era cartea mamei mele, cred că adusă de la ea de acasă sau poate cumpărată de ea. Avea o copertă tare frumoasă și cuprindea o mulțime de poezii cu și despre mama. Îmi amintesc și acum acele momente când mama ne lua lângă ea și ne citea. Nu am multe amintiri despre conexiunea mea cu mama din copilăria mică, dar această cartea mi-a rămas în memorie.

Când am văzut cartea MAMA de la Editura Cartemma primul meu gând ăsta a fost: e o carte potrivită pentru a-mi lua copiii alături și a le vorbi despre ce înseamnă mama.

Mama, un cuvânt sau un sentiment?
Cartea asta e o altă comoară de la Editura Cartemma.
Seara în care am primit-o și răsfoit-o prima dată a fost o experienta minunată   alături de Dante și Horia.
Dante (9 ani jumătate) exclama și se entuziasma la fiecare desen apoi simțea si analiza cuvintele.
Horia (2 ani jumatate) privea și comenta imaginile, cu uimitoare descoperiri ale detaliilor.
A fost o seară de conectare sinceră cu copiii, de emoții și îmbrățișari. Totul datorită unei cărți.

Cartea nu e o poveste, nu e o colecție de povești, nu e nici o colecție de poezii sau texte prețioase. E pur și simplu o colecție de sentimente.

Fiecare imagine este însoțită de un text, fiecare text cuprinde o idee sintetizată simplu dar cuprinzător de către Helene Delforge.

Babywearingul nu este o invenție a timpurilor moderne, este o necesitate a mamelor din cele mai vechi timpuri și până azi, aceea de a-și purta puii aproape. Sunt imagini ce ilustrează acest gest firesc.

Alăptarea e un drept la care anumite mame nu aveau dreptul pentru că ele trebuiau să rămână … doamne. Cel mai normal mod de a hrăni puii era în alte vremuri înfăptuit de către doici. Azi avem biberoane… Oare s-au schimbat așa de mult vremurile?

Copiii din lumea întreagă se uită la fel de ciudat la un buchet de ”borcoli” ca și propriul tău copil. Dar cât de amuzantă poate fi descrierea acestei provocări.

Mama este cicălitoare? Este peste tot și vede tot ce faci?  Dante îmi spune că sunt prea grijulie. Stai liniștit, copilul meu, așa sunt toate mamele din lume! Scrie și în carte.

Cumva ești o mamă care are gemeni? Nici tu nu ai fost uitată de către autorul cărții. Dar cât de elegant te-a ilustrat …

Pierderea face parte din povestea vieții. Un simplu desen, dar câtă emoție! Un text scurt, dar câtă speranță!

 

Cartea este ilustrată cu măiestrie de către Quentin Greban, un om frumos și cu un stil aparte de a desena.

Imaginile care ne-au impresionat pe noi prin contrast sunt cu intensitatea privirii și puterea zâmbetului:

 

Aceasta este o carte de păstrat, de avut în bibliotecă sau pe masa de lucru pentru inspirație, frumos sau putere când simți că nu mai poți.

Este o carte de dăruit unei proaspete mămici, de dăruit propriei mame sau unei viitoare mame.

Este o carte emoție, o carte sentiment, o carte culoare și frumos.

V-o recomand din tot sufletul.

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: