Dar muraturile ce au?

Au trecut sarbatorile de iarna. Gata cu petrecerile, gata cu sarmalele si porcii. Gata cu subiectele astea prin media. Nu se mai lamenteaza nimeni despre cât a cumparat românul, cât a dat si pe ce a dat. Acum analiza se face în sens invers. A pus românul kilograme de sarbatori, acum trebuie sa le dea jos. Dar nu oricum. Nuuu. Trebuie sa primeasca sfaturile specialistilor, sa fie consiliat, sa afle care sunt cele mai bune si sanatoase metode pentru a face asta.

Acum sa iau nedumeririle mele pe rând:

Câte kilograme a putut sa puna un om pe el într-o saptamâna de sarbatorit? hai sa zic doua, cu tot cu Craciun. Ca doar n-a sarbatorit full time, n-a mâncat doar sarmale si porcarii (din porc adica). Sa fi pus un kilogram. Poate unul si jumatate. Desi, la ce preturi sunt la toate cele ma îndoiesc teribil ca acum mai stau oamenii cu mesele întinse ca alta data. Nici butoaiele cu vin si nici oalele cu sarmale nu mai stau ca alta data pe vatra la caldura. Cât despre sorici, galdabosi toba si cârnati, sa fim seriosi, multi mai vad doar la televizor asa ceva. Tot mai multi aud ca au trecut la curcan. Noi am fost mai cu mot. Am mâncat rata.

Asa ca, oricum ai da-o tot nu îmi ies la socoteala kilogramele alea în plus.

A doua nedumerire a mea e legata de solutiile minune oferite de catre “specialisti”. Toti se bulucesc sa ne recomande “curatarea organismului” cu fructe si legume. Oricum si de oriunde dar fructe si legume sa fie. Pline de vitamine, de fibre si de mai stiu eu ce minuni cu denumiri de nu le poti pronunta.

Acum eu nu sunt Gica Contra. Recunosc, cunosc si stiu beneficiile acestora. Stim cu totii ca sunt bune, gustoase si sanatoase.

Mai dar unul nu spune nici despre sursa lor, nici desspre pretul lor. Unul nu spune ca o salata din aia miraculoasa pentru o familie costa cât o masa la restaurant. Unul nu ar spune ca legumele si fructele alea stau prin supermarketuri cu zilele, ca sunt aduse de la mari departari si alte câte le mai stim si noi.

Acum, daca tot vorbim atât despre traditii si întoarcerea la trecut, stau si cuget: cu ce se curatau bunicii nostri dupa sarbatori? Cu ce se aparau ei împotriva frigului si a racelilor? Ce mâncau si ce beau? Ca sigur nu se apucau sa faca, cum am vazut într-o seara asta la tv  o domnita care facea suc de catina si de afine (de unde iei frate afine proaspete pe înghetul asta?).

Si asa mi-am amintit eu ca batrânii nostri mâncau iarna muraturi. Faceau o tocanita , mâncau o ceapa, scoteau o muratura, taiau o suvita de slana si ieseau afara la zapada.

De ce muraturi? Pentru ca sunt pline de vitamina C, pepntru ca au vitamine si minerale la fel ca slavitele fructe si legume. O salata de varza murata e de multe ori mai accesibila decât nu stiu ce fruct exotic prezentat ca fiind o bomba de vitamine si minerale. Iar noi chiar suntem obisnuiti cu gustul acesteia si o savuram cu mai mare placere.

În plus traditionalele noastre muraturi au foarte putine calorii, zero grasimi, sunt bogate în fibre benefce digestiei.

Desigur, sunt si persoane care nu tolereaza muraturile, sunt persoane care au diverse afectiuni si care nu pot mânca minunile astea. Dar pâna la urma orice aliment are neajunsurile lui pentru anumiti oameni. Unele informatii le-am gasit aici.

bucatarie-muraturi_asortate_2a8329998c

Mai spuneam despre slanina. Da, stiu, nu putem vorbi despre kilograme în minus mâncând slanina. Dar eu îmi amintesc de anii în care eram studenta si de feliile delicioase de slanina ce ne tineau de foame zile la rând fara sa stim de colesterol sau de kilograme în plus. conform ultimelor studii s-a constatat ceea ce oamenii au stiut dintotdeauna:  slanina întareste sistemul imunitar, îmbunatateste functiile de protectie ale organismului. Cantitati mici de grasime sunt de folos pentru inima si vasele de sânge si sprijina tonusul muscular. Mai multe informatii aici.

slanina

Deci este vorba despre cantitati mici. Nu vorbim despre a mânca slanina dimineata la prânz si seara ci despre a ne aminti ca toate aceste alimente pe care le consumau stramosii nostri iarna aveau un rost bine cunoscut.

Nu stiu daca ati înteles ce am vrut sa spun de fapt, dar eu sper ca da.

Cred ca v-ati saturat si voi de toate sfaturile astea care ne recomanda în miez de iarna sa cheltuim o întreaga avere pe produse ce sunt proaspete si pline de beneficii cu adevarat în sezonul lor. Poate sunt eu mai încuiata, nu stiu.

Dar eu tot sunt de parere ca nu degeaba exista o anumita ciclicitate a anotimpurilor si ca ar trebui sa ascultam de ea si la fel de bine sa ne ascultam organismul. Da frate, mie iarna mi-e pofta de cârnati. Manânc un cârnat. Vara nici sa nu îi vad. Vara mi-e pofta de pepene. Manânc pepene vara. Nu iarna. Da, e bine ca îl gasesc si iarna daca ma paleste vreo pofta. Dar nu îmi recomanda dieta cu pepene iarna ca nu o sa te cred ca are aceleasi beneficii ca cea de vara.

 

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: